Matberedare bäst i test 2024 – Hitta bästa matberedaren för dig!

Vilken matberedare är bäst i test, vilka funktioner ska man ha och vad är bra att tänka på när man ska köpa en matberedare? Vi kikar lite närmare på det här samt visar de fyra bästa matberedarna på marknaden just nu.  

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är en matberedare?

En matberedare är en väldigt mångsidigt och användbar hushållsapparat som underlättar matlagningen i köket. En matberedare kan riva, hacka, skiva eller röra om matvaror beroende på vilket typ av tillbehör till matberedaren som används. 

Matberedaren används ofta till att riva morötter, potatis eller för att hacka grönsaker. Ett annat vanligt förekommande användningsområde är när olika typer av deg ska göras, exempelvis bull- eller pizzadeg. Matberedaren kan behandla degen på egen hand under tiden som du gör något annat. 

Matberedaren jämförs ibland med hushållsassistent och blender där matberedaren är ett mellanting av dessa två. Matberedaren är inte lika kraftfull som hushållsassistenten men har ett större användningsområde än en blender.

Bästa matberedare 2023

Matberedare KitchenAid

MultiTalent med Blender

Magimix matberedare XL

Stack & Snap matberedare

Matberedare bäst i test – Våra 4 favoriter

Är det så att KitchenAid lyckats få till både den finaste och den bästa matberedaren på marknaden just nu? Det kan mycket väl vara så. 

Denna cremefärgade (som för övrigt finns i massor av olika färger) matberedare kommer bli en lika snygg inredningsdetalj i köket som en användbar kompis vid matlagning. 

Matberedaren rymmer 1,7 L och har en motor som klarar 250 watt. Det finns funktioner för mixer, hackare, rivjärn och skårare för att nämna några exempel. Här finns även ett extra stort utrymme för inmatning vilket gör att du kan använda större råvaror. 

Betyget från 100-tals tidigare köpare är väldigt hög (snitt kring 4.7/5) vilket ger en indikation på att produkten är väldigt bra och omtyckt av användare.

Förmodligen marknadens mest mångsidiga matberedare är denna MultiTalent från välkända Bosch. Här kommer du få den hjälp du behöver för att göra matlagningen ännu roligare – allt från att hacka grönsaker till krossa is. 

Med pulsfunktion, 2 hastighetsinställningar och 800 w klarar MultiTalent alla utmaningar man står för i köket. Med massor av medföljande tillbehör går det snabbt och enkelt både hacka, mixa, riva, blanda och mycket mer. Matberedaren är utrustad med tre dubbelbladiga knivar vilket ger ett knivskarpt resultat. 

Med över 50 recensioner och ett snittbetyg kring 4.7/5 är denna matberedare från Bosch en mycket uppskattat produkt som lever upp till alla förväntningar.

En riktigt lyxig matberedare av högsta kvalité som garanterat kommer göra succé i köket! Med skålar av polykarbonat, samma material som används till flygplansfönster, och knivar av franskt kvalitetsstål är detta en hållbar matberedare som kommer hänga i år efter år. 

Detta ingår:
3,6 liters skål, 2,6 liters skål, 1,2 liters skål, 2 st skärskivor, 2 st rivskivor, äggvitevisp, degkrok, metallkniv, citruspress, extra stort inmatningsrör och mixerring för att kunna använda matberedaren som blender. Med alla dessa tillbehör och en effekt på 1100 watt kan du snabbt och enkelt ta hjälp av matberedaren till det du önskar. 

Ca 20 recensioner har givit denna matberedare ett snittbetyg på 4.5/5 vilket får anses som ett mycket bra betyg av tidigare köpare.

Är du på jakt efter en prisvärd och billig matberedare är denna variant från Hamilton Beach ett mycket bra alternativ. Den är otroligt enkel att använda och sätta ihop vilket gör att du är igång på ett kick! 

Stack & Snap har en unik design som gör det väldigt enkelt att använda matberedaren för att hacka, strimla, skiva, blanda och mosa ingredienserna till önskat resultat. Matberedaren har ett extra stort inmatningsrör, sladdförvaring och delar av maskinen går att göra rent i diskmaskin. 

Ca 20 recension har givit denna matberedare ett snittbetyg på 4.8/5 vilket är en indikation på att produkten är väldigt omtyckt av tidigare köpare.

Vad kan man göra i en matberedare?

Det går att göra det mesta i matberedaren vilket förmodligen är anledningen till att den är så populär. Det är inte bara bekvämt utan också väldigt tidsbesparande att ta hjälp av matberedaren i köket. Samtidigt som den jobbar med att riva, skära eller hacka kan du göra andra saker som behöver fixas under matlagningen. 

Riva 

Är du trött på att skära dig på fingrarna när du river morötter, ost eller potatis så kan du självklart ta matberedaren till hjälp för att riva dina ingredienser i fortsättningen. Med hjälp av den vassa kniven kommer du få jämna och fina bitar som kommer göra Frestelsen lite extra fin.

Skära och skiva

Vill du ha hjälp att skiva upp gurkan till salladen eller få snygga pommes frites till köttbiten? Inga problem! Matberedaren fixar biffen. Det bästa är att skivorna som används för att skiva och skära i matberedaren ofta är justerbara vilket gör att du själv kan bestämma hur tjocka eller tunna skivor du vill ha. 

Blanda

Knåda deg är kanske inte det roligaste man kan göra i köket. Något som däremot är ganska kul är att se på när matberedaren gör det samtidigt som man själv ägnar sig åt något roligare istället. 

Strimla och pressa är ytterligare två egenskaper som matberedaren har vilket gör att det enkelt går att exempelvis strimla grönsaker eller pressa juice från färska råvaror. 

Tips på saker att tillaga i matberedaren

Vad används egentligen matberedaren bäst till och vad går att tillaga med hjälp av matberedaren? Här är några tips på saker som med fördel kan tillagas i en matberedare. 

  • Pesto
  • Majonäs
  • Deg
  • Röror
  • Såser
  • Soppor
  • Smoothies
  • Hackade nötter/frön

Det går som sagt att göra väldigt mycket i matberedaren och salsa, dipp eller jordnötssmör är ytterligare några tips på saker som du kan göra i matberedaren. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad som går och inte går att tillaga – möjligtvis storleken också.

Så gör du gott bondbröd i matberedaren

Bra att tänka på när du köper matberedare

Funktioner 

Om du vet vad det är du vill använda din matberedare till så är det viktigt att se till så just den funktionen finns. De allra flesta matberedare kan riva, hacka, knåda, blanda och skiva så det är funktioner som mer eller mindre alltid ingår. Däremot om du även vill kunna använda matberedaren som en blender är det bra att se till så den funktionen finns. 

Motor

För att kunna knåda stora och tunga degar behöver det finnas en motor som klarar av det motståndet. Vet du med dig att du kommer använda den mycket till just degar eller för att hacka råa morötter är det bra med en stark motor så inte matberedaren går sönder efter par gånger.

Storlek

De större matberedarna står stadigt och stabilt på köksbänken, dessutom går de att fylla med mer ingredienser än de små matberedarna. Har du en större familj och brukar laga mat till fler än två personer är en stor matberedare att rekommendera så du kan tillaga allt på en och samma gång istället för att behöva göra det i omgångar. 

Tillbehör

Vilka tillbehör medföljer och är det något du behöver komplettera med för att kunna tillaga det du önskar i köket? De tillbehör du bör se över är skålar, knivar, skivor och blad. Med det sagt är det inte säkert du behöver alla dessa tillbehör, men är det något du önskar så är det bra att dubbelkolla så det ingår.

Rätt utrustning underlättar i köket

Att laga mat blir dubbelt så kul med rätt grejer i köket! Det går att fokusera på de roliga delarna själv och lämna över de mindre roliga uppgifterna till köksmaskinerna istället. Att hacka, riva och knåda är nog något som de flesta hemmakockar helst undviker om man kan. 

Oavsett om det är en matberedare, köksassistent eller någon annan hushållsmaskin så är lite extra teknisk hjälp guld värt i köket. Det gör matlagningen både roligare och bättre vilket är en win win för alla inblandade. Det brukar varken vara de dyraste eller mest avancerade köksredskapen som är bäst att använda sig av utan det ska vara smidigt och enkelt. Det är då det används. 

Därför vill vi slå ett litet extra slag för designen på matberedaren. Se till att skaffa en matberedare med snygg design som du kan ha framme utan att du stör dig på den. Det är bättre att den blir en snygg del av inredningen i köket. 

Att behöva plocka fram matberedaren varje gång den ska användas kommer göra att du istället undviker att använda den. Låt den därför alltid stå framme så den är lättillgänglig när den väl behöver användas.

Vanliga frågor och svar

Vad kostar en matberedare?

Priset på matberedare kan variera väldigt mycket beroende på funktioner, storlek och styrka. De större och starkare matberedarna är naturligtvis betydligt dyrare än de mindre alternativen med mer begränsad funktion. 

Priset på matberedare ligger mellan ca 1.200 kr – 6.000 kr.

Vilken matberedare är bäst?

När vi gått igenom massor av olika matberedare och lagt ihop recensioner, tester, pris, funktioner och design är det matberedaren från KitchenAid vi tycker är den bästa matberedaren på marknaden just nu.

Hur många watt behövs i matberedaren?

Watt-antalet avgör hur mycket ström som matberedaren brukar och således även hur kraftfull maskinen är. En maskin på 1000 watt är kraftfullare än en på 300 watt. Hur många watt som behövs i matberedaren beror på vad du tänkt att använda den till men vår rekommendation är att alltid minst ha 500 watt så att matberedaren klarar av att både hacka, riva, blanda och knåda utan problem.

Kan man göra deg i matberedaren?

Det går alldeles utmärkt att göra deg i matberedaren. Bulldeg, pizzadeg, pajdeg eller någon annan typ av deg kan matberedaren blanda och knåda runt för att få till den perfekt.

Skillnad på matberedare och blender?

En matberedare och blender har många snarlika funktioner men en matberedare är betydligt kraftfullare och har funktioner som en blender inte har. I en blender går det bra att mixa smoothies och grönsaker vilket även matberedaren klarar av. Matberedaren kan däremot hantera deg och hacka också vilket en blender inte har funktion för.

Kan man hacka lök i matberedare?

Ja, det går att hacka lök och grönsaker i matberedare. Med den medföljande S-skivan kan du välja att fin- eller grovhacka lök och grönsaker för önskat resultat.