Stekpanna bäst i test 2024 – Hitta bästa stekpannan för dig!

Att hitta en riktigt bra och prisvärd stekpanna är inte det lättaste då utbudet är enormt.  Därför har vi varit på jakt efter bäst i test-stekpannor utsedda av framför allt tidigare användare, men även också testpaneler. Vi har hittat 8 stekpannor som flera tidigare köpare tycker är bäst i test. Två favoritstekpannor i rostfritt stål, två gjutjärnspannor, två kolstålspannor och två stekpannor i koppar – allt för att du ska hitta den bästa stekpannan för dig och din matlagning!

Inlägget innehåller annonslänkar.

Så hittade vi de bästa stekpannorna 2024

Att skaffa en ny stekpanna är en investering för många år framöver – om du väljer rätt typ av stekpanna. Dels gäller det att hitta en stekpanna som du trivs att använda, men också dels en stekpanna som är hållbar och tålig så inte stekytan snabbt börjar tappa sin funktion. Vi har letat på marknadens bästa stekpannor 2023 som är tacksamma att jobba med, prisvärda och samtidigt som pannorna har en väldigt bra och hållbar yta. Här hittar du stekpannorna som är bäst i test 2023 – enligt användarna själva. 

Valet av stekpannor är många så för att hitta den “bästa stekpanna 2023” för dig gäller det att ha lite koll på vad du letar efter egentligen. Är det något speciellt material du är ute efter? Storlek? Funktioner? Prisklass? Eller är du kanske bara på jakt efter lite tips och inspiration på vilka stekpannor som är bäst i test för att sedan kunna göra egna bedömningar och anpassa rätt stekpanna just för dig? Oavsett vad så kommer vi svara på frågorna här nedan för att försöka hjälpa dig att hitta rätt stekpanna inför framtida matlagning. 

Så här har vi gjort för att hitta de bästa stekpannorna 2023

1. Vad gäller alla “Stekpanna – bäst i test”-tester som du hittar på nätet ska du ta med en nypa salt. Många av testerna (inte alla) är långt ifrån seriösa och mycket av det som påstås stämmer inte alls. Här gäller det att vara källkritisk. Vi har inte heller gjort några egna bäst i test vad gäller stekpannor, utan istället läst på och sållat bland de pålitliga testerna för att bilda oss en uppfattning om vilka som är de bästa stekpannorna på marknaden just nu. 

2. Eftersom pålitliga bäst i test-tester är relativt få är kundrecensioner ett väldigt bra komplement att titta efter tycker vi. Ju fler recensioner om samma produkt, ju bättre stämmer betyget. Vi har därför valt att gå mycket efter denna kategori eftersom det är ett sammantaget betyg från flera olika användningsupplevelser och inte endast från någon enstaka testare. Har flera köpare givit en viss stekpanna högsta betyg kan du utgå från att det är en riktigt bra och omtyckt stekpanna. Mer om kundrecensioner längre ner i inlägget. 

3. Popularitet och erfarenhet är två andra faktorer som fått tagit del av denna sammanställning. Det behöver inte per automatik innebära att en populär stekpanna bland köpare tillhör de bättre, däremot har vi även vägt in andra faktorer som tillsammans med populariteten gör att stekpannan får plats på listan. Vi har även tillsammans hunnit förbrukat ett flertal stekpannor och vet vilka fallgropar man lätt kan trilla i. Dessa fallgropar finns givetvis inte med i sammanställningen.

Bästa stekpannorna 2024 – enligt användare

Scanpan CTX, Rostfritt stål

Fiskars Steel, Rostfritt stål

Skeppshult Valnöt, Gjutjärn

Fiskars Norden, Gjutjärn

De Buyer Mineral B, Kolstål

Garcima Lyonnaise, Kolstål

Eva Solo, Kopparpanna

De Buyer, Kopparpanna

Scanpan

Scanpan CTX 28cm stekpanna – Bäst i test även 2024

Scanpan har genom sin CTX-stekpanna fått fram ett riktigt guldkorn bland stekpannor i rostfritt stål. Stekpannan från Scanpan har blivit utsedd till bäst i test i Aftonbladet vid ett flertal tillfällen. Det återstår att se om stekpannan CTX tar hem priset “bäst i test” även 2024. 

Stekpanna har en högklassig non-stick beläggning som heter Stratanium som varvas med rostfritt stål vilket gör att stekpannan är i en klass för sig. Den har en perfekt värmespridning och fungerar på alla olika typer av värmekällor. Med ett väl utformat handtag som ligger skönt i handen är CTX väldigt tacksam att arbeta med i köket. Ett toppval för dig som är på jakt efter en riktigt bra och slittålig stekpanna!

Scanpans CTX är en favorit såväl för hemmakockar som proffskockar. Denna bäst i test-vinnare använde sig, enligt Bagaren och Kocken, proffskocken Tommy Myllymäki sig av när han deltog i tävlingen Bocuse d’ Or Europé vilket ger stekpannan en kvalitetsstämpel om något.

Vad säger tidigare köpare?

Av totalt ungefär 300 omdömen och kommentarer får stekpannan ett betyg på ca 4,8/5. 

Tidigare köpare skriver att det är en otroligt tålig stekpanna där ingenting fastnar vi stekning. Stekpannan håller vad den lovar. I jämförelse med andra stekpannor som har non-stick beläggning är det en användare som menar att Fiskars All Steel är “outstanding”. 

SE BETYG OCH KOMMENTARER:

Produktinformation

 • Storlek: 28 cm
 • Material: Rostfritt stål
 • Induktionshäll? Ja
 • Maskindisk? Ja

fiskars

Fiskars All Steel 28cm – Prisvärd och populär stekpanna i rostfritt stål

Fiskars All Steel är en utsedd bäst i test-stekpanna av Plus+. Det är en väldigt populär stekpanna även bland flera hundra tidigare köpare vilket du kan läsa mer om lite längre ner. Fiskars är ett av västvärldens äldsta företag som grundades redan på 1600-talet så här har det funnits tid att jobba fram produkter med riktigt hög kvalité. 

Stekpannan är tillverkad i rostfritt stål vilket gör att det är en väldigt slittålig och hållbar stekpanna. Den fungerar väldigt bra att även använda i ugnen vilket gör att användningsområdet utökas ytterligare. Magin bakom All Steels popularitet ligger kanske bakom den keramiska Ceratc-beläggningen som gör att stekytan blir perfekt vid varje tillfälle.

Vad säger tidigare köpare?

Av totalt ungefär 300 omdömen och kommentarer får stekpannan ett betyg på ca 4,8/5. 

Tidigare köpare skriver att det är en otroligt tålig stekpanna där ingenting fastnar vi stekning. Stekpannan håller vad den lovar. I jämförelse med andra stekpannor som har non-stick beläggning är det en användare som menar att Fiskars All Steel är “outstanding”.

SE BETYG OCH KOMMENTARER:

Produktinformation

 • Storlek: 28 cm
 • Material: Rostfritt stål
 • Induktionshäll? Ja
 • Maskindisk? Ja

Skeppshult

Skeppshults bästa gjutjärnspanna med valnötshandtag

Skeppshult har i flera generationer levererat de bästa stekpannorna i gjutjärn som håller absoluta världsklass! Här lämnas ingenting åt slumpen i dessa handgjorda konstverk. Det finns förmodligen ingen annan stekpanna som har lika bra hållbarhet som en gjutjärnspanna från Skeppshult. 

Denna gjutjärnspanna har en storlek på 28 cm och ett snyggt trähandtag i valnöt. En naturlig non-stick beläggning utan några onaturliga ämnen gör att det är väldigt miljövänligt val. Gjutjärnspannan kommer upp i väldigt höga temperaturer så för dig som gärna tillagar kött är detta ett utmärkt val som kommer ge köttet en perfekt och smakfull stekyta. Detta är en rustik och tidlös stekpanna som kombinerar gammalt och modernt.

Vad säger tidigare köpare?

Av totalt ungefär 40 omdömen och kommentarer får stekpannan ett betyg på ca 4,9/5. 

Det är många kommentarer om stekpannans rejäla utstrålning och hållbarhet – att stekpannan helt klart kommer hålla i generationer. En stekpanna som håller vad den lovar, är prisvärd och har en väldigt bra stekförmåga. Ett hantverk i världsklass!

SE BETYG OCH KOMMENTARER:

Produktinformation

 • Storlek: 28 cm
 • Material: Gjutjärn
 • Induktionshäll? Ja
 • Maskindisk? Nej

Fiskars

Gjutjärnspanna inspirerad av Nordisk natur

Detta är en gjutjärnspanna från Fiskars av högsta kvalité. Med ett praktiskt avtagbart handtag kan du smidigt servera mat direkt från pannan utan att den ska ta onödigt mycket plats på matbordet. Stekpannan tål väldigt hög värme och har en speciella non-stick egenskaper som gör att stekpannan inte kan rosta. Det gör att pannan är väldigt lätt att rengöra och ta hand om. 

En perfekt stekpanna för dig som älskar att tillaga grytor eller rätter där maten ska stå länge på spisen och tillagas. Gjutjärnets egenskaper gör att du får en långsam men hållbar värme som passar perfekt till sådana typer av maträtter.

Vad säger tidigare köpare?

Av totalt 3 omdömen och kommentarer får stekpannan ett betyg på 5/5. 

“Bästa stekpannan som vi testat hittills” skriver en stolt hemmakock och andra menar också att den är väldigt lätt att använda även om den är något tung.

SE BETYG OCH KOMMENTARER:

Produktinformation

 • Storlek: 28 cm
 • Material: Gjutjärn
 • Induktionshäll? Ja
 • Maskindisk? Nej

De Buyer

Mineral B – Bästa stekpannan i kolstål enligt användare

Har den franska tillverkaren De Buyer lyckats leverera den bästa stekpannan i kolstål på marknaden måntro? Ja, så kan det mycket möjligt vara. Denna prisvärda och eleganta stekpanna i kolstål har fått högsta betyg och är bäst i test enligt många hemmakockar som testat kolstålspannan.

Stekpannan är som sagt tillverkad i kolstål, ett material som blir allt vanligare både i restaurang- och hemmaköket. Dessutom är kolstål helt återvinningsbart. Stekpannan Mineral B från serien Lyonnaise är en toppmodell med ett stabilt handtag tillverkat i härdat stål, behandlad med organiskt bivax och är garantera fri från giftiga ämnen. Stekpannan går bra att använda i ugnen (dock på max 200 grader) och är inte känslig för vilket material det är på köksredskapen du använder i pannan.

Vad säger tidigare köpare?

Av totalt 85 omdömen och kommentarer får stekpannan ett betyg på ca 4,7/5. 

Efter en ordentlig instekning är det flera köpare som menar att det är den bästa stekpanna dem använt. En allsidig kolstålspanna som många tycker levererar betydligt bättre resultat än teflonpannor. En robust och rejäl stekpanna som håller i flera, flera år.

SE BETYG OCH KOMMENTARER:

Produktinformation

 • Storlek: 28 cm
 • Material: Kolstål
 • Induktionshäll? Ja
 • Maskindisk? Nej

Garcima

Prisvärd kolstålspanna som överträffar förväntningarna!

Denna smidiga prisvärda kolstålspanna kommer definitivt bli en ny favorit i köpet. Samtidigt som det är en allround stekpanna som ger fantastiska resultat till alla olika sorters maträtter så är den även väldigt lätt att göra rent och garanterat fri från giftiga ämnen som vissa stekpannor kan lämna ifrån sig. 

Var noga med instekningen! Det gör att pannan håller över tid och blir bättre och bättre ju mer du använder den.

Vad säger tidigare köpare?

Av totalt ungefär 150 omdömen och kommentarer får stekpannan ett betyg på 4,9/5. 

En stekpannan som överträffar mångas förväntningar och den blir bara bättre och bättre för varje gång den används. Precis så som riktiga kolstålspannor ska fungera! Det är flera tidigare köpare som uppmanar till att sluta köpa stekpannor med non-stick och istället testa denna grymma kolstålspanna som fungerar precis lika bra som en stekpanna med beläggning efter en ordentlig instekning.

SE BETYG OCH KOMMENTARER:

Produktinformation

 • Storlek: 28 cm
 • Material: Kolstål
 • Induktionshäll? Ja
 • Maskindisk? Nej

Eva solo

Fin stekpanna i koppar från Eva Solo

Eva Solo är den ledande tillverkaren av funktionella men även designmässiga köksprodukter i världsklass. Här har Eva Solo tagit fram en väldigt snygg designad stekpanna i koppar som fått namnet Eva Trio. Stekpannan lämnas gärna framme och kan vara en snygg inredningsdetalj i köket. 

Stekpannan är tillverkad i tre lager där den yttre kanten består av koppar, mellanlagret av aluminium och det inre lagret är tillverkat av rostfritt stål. Detta göra att stekpannan reagerar väldigt bra på temperaturväxlingar vilket gör att du kan styra temperaturen precis så som du vill ha den. Det är väldigt användbart när man exempelvis tillagar sås. Kopparpannan fungerar på alla olika typer av värmekällor och har en praktisk hällkant.

Vad säger tidigare köpare?

Av totalt 5 omdömen och kommentarer får stekpannan ett betyg på 5/5. 

Stekpanna är väldigt funktionell med ett otroligt vackert yttre. Därför är stekpannan utmärkt att servera från och den gör sig väldigt bra direkt på matbordet.

SE BETYG OCH KOMMENTARER:

Produktinformation

 • Storlek: 24 cm
 • Material: Koppar
 • Induktionshäll? Ja
 • Maskindisk? Ja

De Buyer

Proffsig och exklusiv stekpanna med vacker design

Denna läckra stekpanna från De Buyer är tillverkad i 90% koppar och 10% rostfritt stål. Handtaget är tillverkat i gjutjärn vilket gör att stekpanna ligger väldigt skönt i handen. Serien Prima Matera är en väldigt lyxig och exklusiv serie och det här är inget undantag. Stekpannan låter du gärna stå framme i köket och stoltsera med sitt vackra yttre. En fin inredningsdetalj i köket! 

Stekpanna ger en snabb och jämn värmespridning samt fungerar på alla olika typer av värmekällor. Ett bra val för dig som letar efter det där lilla extra.

SE BETYG OCH KOMMENTARER:

Produktinformation

 • Storlek: 28 cm
 • Material: Koppar
 • Induktionshäll? Ja
 • Maskindisk? Nej

Välj rätt material

Att välja rätt material på stekpannan är A och O för att du ska trivas att laga mat i den år efter år. Rätt material är också en förutsättning för att du ska få den yta, tillagning och smak som du förväntar dig. Materialet är alltså en väldigt viktig del i valet av stekpanna och här går vi igenom skillnaden på de vanligaste materialen på stekpannor; Gjutjärn, rostfritt stål och kolstål. 

Gjutjärn

De bästa gjutjärnsstekpannorna kan vara en investering för livet! Så är det faktiskt. Gjutjärnspannor har en otroligt bra hållbarhet och blir bara bättre och bättre med åren – om de sköts om på rätt sätt. Stekpannor i gjutjärn är robusta, slittåliga och har en tidlös charm över sig vilket gör att gjutjärnspannan är mångas favorit i köket.

Det finns både små och stora gjutjärnspannor vilket gör att pannan kan användas till olika typer av matlagning och det går att välja storlek efter tycke och smak. Stekpannor i gjutjärn tar lite längre tid på sig att värma upp, däremot är det ett fantastiskt material att bibehålla värme så när pannan väl är varm går det att exempelvis servera direkt ur pannan utan att vara rädd för att maten kallnar. 

Gjutjärnspannan är ett bra val för dig som älskar tillaga kött eller fisk. En riktigt upphettad stekpanna i gjutjärn ger en snabb och fin stekyta med utsökt smak! Du får naturligt en jämn värmefördelning över hela pannan, och det bästa av allt.. Gjutjärn fungerar på alla olika typer av värmekällor – allt från öppen eld till induktionshäll. 

Du kan använda alla olika typer av köksredskap i stekpannor tillverkade i gjutjärn vilket gör att du inte behöver tänka på att förstöra botten oavsett om du använder en träslev eller ett metallredskap. 

Skulle din gjutjärnspanna lätt börja bränna fast maten du tillagar går det enkelt att återställa stekytan genom att smörja in pannan i olja, torka ur den lite med hushållspapper eller en handduk och sedan stoppa in gjutjärnspannan i ugnen på låg värme i ca 30 minuter. Ta sedan ut pannan och låt den svalna innna du använder eller ställer in den i köksskåpet igen. 

Instekning innan användning av gjutjärnspanna

De flesta nya gjutjärnspannor är redan behandlade och förinstekta i fabriken men det finns varianter där du behöver göra detta själv innan användning. Samma sak gäller om du ska använda en begagnad gjutjärnspanna. Instekning av stekpannor i gjutjärn är enkelt och det går att använda sig av exempelvis matfett eller bacon. Smörj in pannan med matfett och placera sedan pannan i ugnen på hög värme i ca 30 minuter, alternativt täck botten med bacon, stek på hög värme tills dess att baconet är knaperstekt, häll av överflödigt fett och torka sedan ut stekpannan med papper. 

Läs även: Så gör du rent gjutjärnspannan

Rostfritt stål 

Rostfritt stål är ett pålitligt och väldigt tåligt material som är otroligt tacksamt att arbeta med i köket. Det rostfria stålet är enkelt att rengöra, fördelar värmen väldigt bra samt går väldigt snabbt att värma upp. Precis som gjutjärnspannorna är stekpannorna i rostfritt stål väldigt hållbara och kan oftast användas i tiotals år. 

Stekpannor i rostfritt stål är väldigt populärt i restaurangkök med tanke den snabba uppvärmningen och jämna värmefördelningen men även för att det är ett väldigt hygieniskt material. Stålet har inga öppna porer vilket gör att fett inte fastnar dessutom är det tåligt nog att göra rent sin stekpanna med diskmedel eller i diskmaskin. 

Flera av de modernare stekpannorna i rostfritt stål har en sandwishbotten vilket innebär att rostfritt stål och aluminium varvas om vartannat. Det är just denna typ av kombination som gör att stekpannan har flera olika positiva egenskaper som andra typer av material saknar. 

De rostfria stålet har som sagt inga öppna porer vilket gör att matfett inte fastnar, därför är det viktigt att alltid tillsätta någon typ av fett (olja eller smör) innan du ska börja steka i pannan. Försök att vänd så sällan som möjligt maten för bästa resultat. Maten brukar bränna fast lite i början men allteftersom kommer du märka hur det sakta men säkert lossnar igen, detta för att stekpannans porer stängs. 

En stekpanna i rostfritt stål kan användas på alla olika typer av spisar. Vanliga spisplattor, gasol eller induktionshäll spelar ingen roll, det rostfria stålet klarar allt. Det är ett väldigt värmetåligt material som snabbt blir varmt, var därför försiktigt med temperaturen så du inte börjar steka i för hög värme. 

Kolstål 

Det trendigaste materialet på stekpannor just kanske ändå är kolstålet. Kolstål är ett naturligt material där den huvudsakliga beståndsdelen förutom järn är just kol. Kolstål har flera bra egenskaper och förutom bra värmefördelning och snabb reaktion på värmeförändringar så avger det även en liten, liten mängd naturligt järn till maten som tillagas. Det är naturligtvis inget som påverkar smaken men det är ett nyttigt ämne som vi får i oss på köpet. 

När du använder en stekpanna i kolstål är det viktigt att försiktigt värma upp stekpannan så den inte värms upp för snabbt. Stekpannan kan då ta skada och ge sämre resultat. Kolstålet i sig värms upp snabbt ändå så man behöver inte dra upp värmen på max för att pannan snabbt ska bli varm. 

För bästa stekresultat är det viktigt att göra en ordentlig instekning av pannan innan den används första gången. Därefter går det att upprepa instekningen lite då och då för att hålla pannan så bra som möjligt. Ju mer du använder en stekpanna i kolstål, ju mörkare kommer den att bli. Men det är inget du behöver oroa dig över – tvärtom. Kolstålspannan blir bättre och bättre ju mörkare den blir och desto mer den används. 

Stekpannor i kolstål är inte särskilt känsliga för vilka olika typer av köksredskap du använder, men för säkerhets skull är det alltid bäst att använda sig av köksredskap i trä, plast eller silikon när du tillagar mat i en kolstålspanna. 

Vad gäller rengöringen är rekommendationen på kolstål nästan precis desamma som gjutjärn. Använd endast vatten, inget diskmedel och absolut inte diskmaskin. 

Koppar

Koppar är inte bara ett väldigt vacker material, utan även ett material som är väldigt bra på att leda värme. Precis som kolstålspannorna är det bra att försiktigt hetta upp kopparpannan då hastiga temperaturskillnader kan skada pannan. 

Stekpannor i koppar ger en perfekt värmefördelning och en fin stekyta som gör att det är väldigt roligt att tillaga maten just i en kopparpanna. Med tanke på dess goda egenskap att leda värme behövs det sällan stekas på särskilt hög värme vilket är bra för energiförbrukningen. 

I kopparpannorna går det bra att använda alla olika typer av köksredskap då de har en väldigt tålig bottenplatta. 

Var noga med att polera och hålla rent din stekpanna i koppar. Koppar kan lätt skifta färg om pannan överhettas eller inte diskas varsamt vilket gör att utsidan inte blir särskilt trevlig. Det är väldigt enkelt att hålla kopparytan fin genom att polera med en diskborste eller trasa. Skulle den ursprungliga kopparfärgen vara svår att återställa finns det speciella putsmedel just för koppar du kan använda dig av. 

Bra att veta:
De flesta stekpannorna i koppar har en insida av rostfritt stål. Därför har kopparpannorna många av de egenskaperna som stekpannorna i rostfritt stål har. Det gäller även skötsel och rengöring.

Vilken stekpanna ska man ha till vilken matlagning?

Eftersom det inte finns några bra tester att förlita sig på vad gäller traktörpannor är det bra att försöka hitta andra vägar att gå för att få någon annans synpunkt på produkterna än tillverkaren och återförsäljarens synpunkter. Kundrecensioner och betyg från tidigare köpare ett bra alternativ.

Stekpanna

Den klassiska stekpannan som hela det här inlägget handlar om är en given panna att ha hemma i köket. En helt vanlig stekpanna har lite högre rundade kanter vilket gör att det enkelt går att komma åt och vända maten oavsett vilket köksredskap du använder. 

Stekpannan är ett självklart val i köket eftersom den är så användbar till all typ av matlagning. Det går både att steka enkla kött- eller fiskbitar i den samtidigt som man kan gör såsiga rätter om så önskas. Stekpannan har ingen specifik specialitet som flera av de andra pannorna har utan istället har den breda egenskaper som är väldigt användbart till det mesta i matlagningsväg. 

En stekpanna är själva stommen bland pannor och köksredskap i köket. Det är något som alla bör ha i hemmet och den används nästan dagligen i alla svenska hem.

Traktörpanna 

Traktörpannan har till skillnad mot stekpannans runda kanter ofta lite högre, raka kanter. Man brukar säga att traktörpannan är en blandning mellan en klassisk stekpanna och en kastrull. 

De raka kanterna är perfekta när du vill tillaga såsiga maträtter som exempelvis köttfärssås. Kanterna hjälper till att hålla innehållet på plats och det lättare att röra om i pannan utan att allt hamnar på spisen. Det går även bra att sautera eller bräsera i traktörpannan och självklart går det en även bra att steka på klassiskt vis också. 

Traktörpannan är ett väldigt bra komplement till den klassiska stekpannan att ha hemma och vissa föredrar faktiskt traktörpannan framför stekpannan eftersom den har egenskaper som stekpannan saknar. Vi tycker att det kan vara bra att ha både och då de olika egenskaperna behövs vid olika typer av matlagning.

Sauteuse

En sauteuse har mycket liknande egenskaper som en traktörpanna men här är kanterna ännu högre, dessutom är dem sluttande. De sluttande kanterna gör det enkelt att komma alla ingredienser när du vispar eller behöver röra om i pannan. 

En sautepanna har ett stort användningsområde då det både går att steka, koka, woka eller sautera i pannan därför är det en väldigt användbar panna att ha hemma i köket. Bäst kanske den ändå är att använda när det ska tillagas något med sås. Då kan du snabbt bryna på köttbiten för att sedan tillsätta sås som får koka upp och tillaga maten tills dess att det är redo att serveras. 

Sauteuse blir allt populärare pannor att använda sig av i köket och har du inte tidigare testat att laga mat i sautepanna kommer det vara en helt ny upplevelse – i positiv bemärkning!

Wokpanna 

Precis som sautepannan har wokpannan höga, runda och sluttande kanter, däremot är kanterna oftast mer vida på wokpannan. En wokpanna är speciellt framtagen för just wokrätter som har mycket ingredienser och ska tillagas på hög värme. 

De höga kanterna tillsammans med den vida formen gör att det får plats väldigt mycket samtidigt i wokpannan och det är enkelt att röra om och vända på maten. Med rätt teknik går det alldeles utmärkt att “kasta” maten för att vända tack vare de smart designade kanterna. 

Wokpannan är som sagt specialgjord för wok- och risrätter så är du en förespråkare för wok så bör wokpannan ha en självklar plats i köket!

Grillpanna

En grillpanna är ett utmärkt val för dig som älskar grillsmaken! Grillpannor både ger en bra grillsmak men ger även det du tillagar ett “grilligt” utseende. Med sina upphöjningar ger grillpannan fina grillränder precis som du får på en riktig kolgrill. 

Grillpannan är ett kul komplement till övriga pannor som är bra att ta fram när det vankas grillfest, fast inomhus. Grillpannor är ofta tillverkade i gjutjärn eftersom det är viktigt att kunna tillaga maten på riktigt hög värme.

Pannkakspanna och plättpanna 

Pannkakspannor och plättpannor är väldigt lika varandra med den skillnaden att plättpannor har små runda utformade mönster som gör det enkelt att tillaga just plättar i pannan. Pannkakspannan har en stor stekyta som är perfekt anpassad för att tillaga fina tunna pannkakor. 

Pannkakspannan har en låg och rak kant vilket gör det lätt att vända pannkakan när det är dags. Den låga kanten tillsammans med pannans utformning gör att värmen fördelas jämnt och försiktigt.

Bästa stekpannan för induktionshäll, kött och andra ändamål

Olika matlagningar kräver olika typer av stekpannor och material. En viss typ av matlagning passar utmärkt i gjutjärnspannan medan en annan är bättre att tillaga i rostfritt stål. Det finns sällan några exakta rekommendationer vilken mat som ska tillagas i vilken panna utan det handlar väldigt mycket om tycke och smak. Däremot finns det några riktlinjer som kan vara bra att förhålla sig som vi går igenom här nedan.

Vilken stekpanna är bäst för induktionshäll?

Induktionshällen blir ett allt vanligare alternativ att tillaga sin mat på, både vad gäller stekpannor och kastruller, och gissningsvis kommer induktionshällen ta över mer och mer i de svenska hemmen även framöver. 

Det finns flera fördelar med induktionshäll: 

 • Snabb uppvärmning 
 • Energisnålt
 • Går snabbt att göra temperaturväxlingar
 • Lätt att rengöra 
 • Säkrare än vanliga spisplattor och gasol

Nackdelarna då? Det största nackdelen med induktionshäll är att alla material inte fungerar på den typen av teknologi. Till skillnad mot exempelvis klassiska spisar där värmekällorna drivs av direktdrivande el eller  låga så överförs energin från induktionshällen på magnetisk väg. Därför måste stekpannan eller kastrullen du använder på induktionshällen vara magnetisk i botten.

Bästa stekpannan för induktionshäll är gjutjärn eller rostfritt stål (med magnetisk botten). Gjutjärnspannorna fungerar alltid på induktionshäll och nästan alla stekpannor i rostfritt stål har numer en magnetisk botten just för att kunna användas på en induktionshäll. 

Bagaren och Kocken har ett stort sortiment och de bästa stekpannorna för induktionshäll!

Om gjutjärnspannor och stekpannor i rostfritt stål med magnetisk botten är de bästa stekpannorna för induktionshäll finns det andra material som inte fungerar lika bra. Aluminium, koppar, glas och keramik är material som inte fungerar på induktionshäll. Däremot finns det varianter som är specialgjorda med magnetisk botten även i dessa material som går att använda på induktionshällen.

Vilken stekpanna är bäst för kött?

Bäst stekpanna för kött är helt klart gjutjärnspannan. Stekpannor i gjutjärn kommer upp i riktigt höga temperaturer och fördelar värmen väldigt bra vilket är precis det man är ute efter när man ska steka kött – att få en fin och smakrik yta. De flesta gjutjärnspannorna klarar även av placeras i ugnen vilket är praktiskt om du vill ge köttbiten yta för att sedan låta den tillagas till perfekt temperatur i ugnen. 

Den stekpanna som är bäst tillämpad att tillaga kött i är alltså en gjutjärnspanna som går att använda i ugnen. Den kommer ge fina resultat år efter år och många av stekpannorna i gjutjärn blir bara bättre ju mer de används, om det samtidigt sköts om på rätt sätt. 

Det går att tillaga alla olika typer av kött i en gjutjärnspanna som exempelvis nöt, fläsk och vilt. Men även fågel är väldigt bra att steka i en gjutjärnspanna just på grund av den höga temperaturen som bidrar med en perfekt stekyta.

Vilken stekpanna är bäst för fisk?

 Även när du ska tillaga fisk är gjutjärnspannan ett bra alternativ men det finns risk för att fisken fastnar om pannan är för torr och då blir oftast hela fisken förstörd. Istället rekommenderar vi en annan stekpanna. Bäst stekpanna för fisk tycker vi är stekpannor med teflon eller annan non-stick-beläggning. Non-stick-beläggningen gör så att fisken blir lättare att jobba med och risken att fisken bränner fast är väldigt liten. 

Tänk på att värma upp stekpannan försiktigt då non-stick-beläggningen kan ta skada av för snabb uppvärmning, använd köksredskap i trä eller silikon och rengör alltid din non-stick-stekpanna på rätt vis för bästa hållbarhet.

Bäst panna för andra typer av matlagning 

 • Hamburgare – Grillpannan tycker vi det är bäst att använda när man steker hamburgare. Den ger snygga grillränder tack vare upphöjda ränder som även ser till att mycket fett rinner ner mellan upphöjningarna istället för att läggas kring köttet.

 • Pasta – Bäst panna för att tillaga pasta är en traktörpanna eller sauteuse. När man tillagar någon form av pasta i stekpanna är det mer eller mindre uteslutande tillsammans med någon form av sås vilket gör att traktör- och sautepannans höga kanter underlättar vid tillagning.

 

 • Ägg – Stekta ägg görs nästan alltid bäst i en stekpanna med teflon eller någon annan typ av non-stick-beläggning. Ägg fastnar lätt i stekpannan och det vill man undvika, något som beläggningen hjälper till med.

 

 • Grönsaker – En sauteuse är helt klart den bästa pannan för grönsaker tycker vi. De höga sluttande kanterna gör att man kan kasta runt grönsakerna på ett smidigt sätt utan att behöva riskera få allt på golvet. 

Läs recensioner och betyg för att hitta rätt stekpanna

Som vi tidigare varit inne på är vi lite kluvna vad gäller stekpanna – bäst i test-tester och ifrågasätter många gånger trovärdigheten. Något som däremot alltid är pålitligt är kundrecensioner – om det finns tillräckligt många av dom på en och samma produkt. 

Recensioner från flera tidigare användare ger en rättvis bild över hur produkten faktiskt är och upplevs. Det finns inga ekonomiska eller marknadsföringsmässiga baktankar utan har ser du svart på vitt hur kunden – du och jag – faktiskt upplever produkten. I det här fallet stekpannan. 

Men det finns så klart vissa saker att tänka på när man tittar på betyg och recensioner både vad gäller bra och mindre bra omdömmen. Vi tipsar om fem saker du bör ha i åtanke när du läser kundrecensioner på nätet.

4 saker att tänka på:

1. Antal betyg och recensioner 

För att få en bra och rättvis bild över stekpannans betyg krävs det att det finns ett gäng betyg och kundrecensioner att luta sig mot och inte bara några enstaka. Eftersom det finns ett enormt utbud av stekpannor på nätet i varierande storlekar, prisklasser, material och former så kan det dock vara svårt att hitta stekpannor med många betyg, men det finns ett bra knep att ta till. 

Besöker du exempelvis Cervera och letar efter stekpannor bland deras sortiment är det endast deras köpares betyg och kommentarer du kommer att se. Men nästan alltid finns stekpannan vid flera återförsäljare online. Gör en googling på stekpannans namn för att se på vilka fler ställen som stekpannan säljs. Förhoppningsvis dyker det upp några fler återförsäljare och förmodligen har även deras kunder lämnat ett omdöme om stekpannan. Sammanställ kundbetyg och recensioner från flera olika återförsäljare och på så vis får du en bättre överblick om den faktiskt kundupplevelsen och därefter ta ett beslut om köp eller inte. 

Exakt hur många omdömen man behöver väga in är så klart upp till var och en, men vi tycker att iallafall minst tio olika kunder ska ha lämnat ett betyg eller en kommentar för att man ska kunna få en uppfattning om hur pannan upplevs. 

2. Varför bra eller dåligt betyg?

De flesta onlinebutiker skickar ut ett mejl till köparen någon eller några veckor efter genomfört köp så att kunden hinner testa produkten innan han eller hon ger ett omdöme. I det mejlet går det nästan alltid att dels ge ett betyg på en skala 1-5 och dels lämna en kommentar. Det är kommentaren som är det intressanta här, eftersom alla inte skiljer på produkt och köpupplevelse. Med det sagt behöver det inte vara köparen som missförstår utan butiken som vill ha ett betyg på köpupplevelsen som helhet. 

Men eftersom vi är på jakt efter att hitta en stekpanna som är bäst i test enligt köpare är det endast produktbetyget vi är intresserade av och inte köpupplevelsen. Det är något annat. Därför ska man alltid läsa kommentarerna, både vid bra och dåliga betyg, då det kan betyda lite olika saker. 

Det kan vara så att en köpare är supernöjd med sin nya stekpanna, men eftersom frakten tog 3 veckor och handtaget var lite fraktskadat gav köparen betyget 2 av 5. Det är detta betyg du kommer se och det är inte särskilt rättvist mot stekpannan om han eller hon var supernöjd med stekpannan men väldigt missnöjd med frakten. 

3. Produkt eller butiken

Om föregående punkt handlade om varför köparen satt ett visst betyg eller lämnat just den  kommentaren så gäller det här att du ska vara uppmärksam på om det är produkten eller butikens betyg du ser. Vissa onlinebutiker visar nämligen upp båda alternativen i samma flöde. Rörigt och förvirrande, men så är det iallafall. 

Så även om du klickat in dig på en specifik produkt är det inte alltid produktens betyg som visas där, det kan även vara butiken som helhet. 

4. Fler negativa än positiva kommentarer

En fjärde och sista sak som är bra att tänka på när du läser recensioner på nätet är att många gärna skriver när det gäller klagomål och missnöje. Däremot om något är som förväntat eller till och med bättre än förväntat lämnas sällan en kommentar. Därför behöver inte alltid en okommenterad produkt vara en mindre bra produkt. Tvärtom. Har flera tidigare köpare testat produkten och är missnöjda kan du räkna med att det absolut skulle minst vara ett par negativa kommentarer eller betyg angivna.

Stekpanna bäst i test – Frågor och svar

Vilken stekpanna är bäst i test 2024?

Vilken stekpanna som är bäst 2024 är i dagsläget svårt att svara eftersom vi utgår mycket från kundrecensioner och betyg. För att kunna göra en rättvis bedömningen krävs det mer information. Däremot är Scanpans CTX en återkommande favorit och ofta en bäst i test-vinnare så det är inte omöjligt det blir så även i år.

Vilken stekpanna väljer kockar?

Vilken stekpanna proffskockar använder är självklart mycket upp till var och en vilken favorit han eller hon har men det finns några val de flesta kockar har gemensamt. Non stick- och teflonpannor väljs ofta bort eftersom dessa typer av pannor inte kommer upp i tillräckligt hög värme. Istället är det stekpannor i gjutjärn, rostfritt stål eller kolstål som kockar gärna använder. 

Stekpannor i rostfritt stål är det mest hygieniska valet vilket gör att dessa stekpannor passar bra i restaurangkök. 

Finns det bra billiga stekpannor?

Det finns absolut billiga stekpannor som fungerar alldeles utmärkt till hemmakocken, men hållbarheten är oftast inte lika bra. En billig stekpanna kommer med största sannolikhet behöva bytas ut efter något år till skillnad mot riktiga kvalitetspannor som håller i tiotals år. Mest prisvärda stekpannorna tycker vi man hittar bland teflon- och kolstålspannorna. 

Vilket mått är vanligast på stekpannor? 

Det vanligaste måttet på stekpannor är 28 cm i diameter. Stekpannor som är 28 cm stora passar de flesta hem då det är en stekpanna som går bra att använda både i ensamhushåll och familjehem. Att denna storlek har blivit så populär är förmodligen på grund av den lagom stora stekytan samtidigt som vikt, storlek på spisplattor/induktionshäll och pris matchar stekpannan väldigt bra. 

Hur mäts storleken? 

Stekpannans storlek mäts från kant till kant på stekpannans ovansida. Det är alltså inte bottenplattan som är exempelvis 28 cm, utan diametern på stekpannans ovansida. 

Vad är en stekpanna med sandwichbotten?

En stekpanna med sandwichbotten är en stekpanna vars bottenplatta är varvad med olika material om vartannat, exempelvis rostfritt stål och aluminium. Detta gör att stekpannan får egenskaper från båda materialen där (i det här fallet) det rostfria stålet ger magnetiska egenskaper samtidigt som aluminium bidrar med effektiv och snabb värmespridning. 

Kan jag diska stekpannan direkt efter användning?

Nej, alla stekpannor oavsett material ska du alltid låta svalna innan rengöring. Materialen är olika känsliga men stekpannor kan ta skada och bli ojämna om rengöring görs direkt efter användning. Diska därför alltid stekpannan när den blivit sval för bästa hållbarhet. 

Om tillverkarna

Här kan du läsa om de olika tillverkarna av stekpannor vi visar i det här inlägget. 

Fiskars

Fiskars är ett av västvärldens absolut äldsta företag som grundades redan på 1600-talet. Fiskars är ett finländskt företag som är börsnoterat på Nasdaq OMX i Helsingfors. Idag har Fiskarsfamiljen flera kända varumärken (förutom Fiskars) som exempelvis Iittala och Royal Copenhagen och de har ca 8600 medarbetare utspridda över 30 länder. 

Läs mer på Fiskars.com   

Scanpan

Scanpan är den danska tillverkaren av stekpannor och andra köksredskap som har haft ett miljötänk sedan starten 1956. Alla produkter från Scanpan är tillverkade av 100% återvunnen aluminium och här är hållbarhet prio ett. Scanpan tillverkar stekpannor med non stick-beläggning i världsklass och här passerar produkterna medarbetare minst åtta gånger för att inspekteras innan det lämnar fabriken. 

Mer om Scanpan kan du läsa här. 

Skeppshult

Skeppshult är den svenska tillverkaren av gjutjärnspannor som varit mångas favorit i köket sedan 1906. Skeppshult handgjuter sina pannor så här är varje stekpanna helt unik. Skeppshult producerar miljövänligt och all el i fabriken kommer från vind- och vattenkraft. Gjutjärnspannor från Skeppshult är otroligt hållbar och kan användas i flera generationer.  

Läs mer om Skeppshult här. 

De Buyer

Den franska tillverkaren De Buyer har specialiserat sig på produkter för hemmakocken. I över 200 år har kunskap och expertis vuxit fram för att hitta de perfekta köksprodukterna. Produkterna finns i dag världen över och är väldigt populära för såväl hemma- som proffskockar. 

Läs mer på De Buyer.

Garcima 

Redan 1920 grundades denna spanska tillverkare av stekpannor och andra köksprodukter. Länge hade man bara återförsäljning på hemmaplan med sedan 2001 började Garcima sprida ut sig mer globalt. Idag är det en populär återförsäljare i flera av Europas länder. 

Läs mer på Garcima.

Eva Solo 

Eva Solo är tillverkaren som kombinerar modern design, funktionalitet och hög kvalitet. Eva Solo var en av de första tillverkarna som hade produkter man gärna stoltserade med i köket istället för att gömma bakom köksluckorna. Nu har fler tagit efter och ser till så köksprodukterna är väldesignade, men faktum kvartstår att det är tack vare Eva Solo som designtänket kom igång. 

Läs mer på Eva Solo.