Traktörpanna gjutjärn

Här hittar du de bästa traktörpannorna i gjutjärn och annan värdefull information om gjutjärnspannor.

Bästa traktörpannorna i gjutjärn

Skeppshults Traditional med lock, 28 cm.

Lodge Blacklock traktörpanna, 26 cm.

Traktör/Sauterpanna med lock, 25 cm.

Traktörpanna med stålhandtag, 25 cm.

graddsifon-rod

Traktörpanna med trähandtag, 25 cm.

Pannan NOIR från Skeppshult, 28 cm.

Stor traktörpanna från Lodge, 30 cm.

Traktörpanna i lätt gjutjärn, 26 cm.

Varför en traktörpanna i gjutjärn?

En traktörpanna i gjutjärn kan mycket möjligt vara en vän för livet om du sköter om den på rätt sätt. En av dem absolut största fördelarna med gjutjärn är just hållbarheten. Förhoppningsvis behöver du endast göra ett enda inköp på en traktörpanna i gjutjärn. Det kan med andra ord vara en investering för livet.  

Traktörpannor i gjutjärn är som sagt otroligt hållbara och har en väldigt bra och naturlig non-stick beläggning om dem sköts om på rätt sätt. Non-stick beläggning innebär att maten inte bränner fast i pannan lika lätt.

Traktörpannorna i gjutjärn fördelar också värmen bra vilket innebär att du inte behöver steka på högsta temperatur för att nå bra resultat. Gjutjärn tål dock väldigt höga temperaturer så du behöver inte oroa dig för att pannan ska spricka om du använder hög värme.

Pannor i andra material kan vara lite känsliga för vilket material det är på redskapen du använder i pannan men det är inte något du behöver tänka på när du använder dig av en traktörpanna i gjutjärn. 

Hållbar

Non-stick beläggning

Bra värmefördelare

Tål alla redskap

Så håller du gjutjärnspannan vid liv

Det är konst att göra rent sina gjutjärnspannor på rätt sätt för att få dom att hålla så länge som möjligt samtidigt som de levererar ett bra resultat dag efter dag. Att diska en traktörpanna i gjutjärn på rätt sätt är A och O för att den ska hålla livet ut. Det finns några enkla knep att använda sig av och tänka på när det är dags för rengöring. 

  • Handdiska – Kör aldrig din traktörpanna i gjutjärn i diskmaskinen utan handdiska i varmvatten för bäst resultat både på kort och lång sikt. 
  • Använd inte diskmedel – Det räcker med varmt vatten när du gör rent panna. Diskmedel skadar ytan så använd enbart vatten vid rengöring. 
  • Håll pannan torr – Låt inte pannan vara fuktig utan torka alltid av den direkt så den håller sig torr. 
  • Smörj in pannan – När du märker att pannans yta börjar tappa lite fet så kan du smörja in den med matolja eller fett.
  • Grovrengöring behövs emellanåt – Du kommer behöva grovrengöra gjutjärnspannan då och då. Häll i grovsalt (ca 0,5 cm), ställ på en het plata några minuter och rör om. Häll av saltet. Du kommer sedan behöver bränna in pannan på nytt eftersom saltet ger en gråliknande färg. Läs mer här nedan.

Traktörpanna gjutjärn – Återställ ytan då och då

En gjutjärnspanna, oavsett om det är en stekpanna, traktörpanna eller någon annan sorts panna behöver då och då brännas om för att återställa ytan. En inbränning är inte alls svårt och går på ett kick.

Så här återställer du ytan:

1. Se till så att pannan är ren. Smörj sedan in den med matolja eller fett.

2. Sätt sedan ugnen på 100 grader, alternativt slå på en platta på hög värme.

3. Ställ in traktörpanna i ugnen eller på plattan och låt den vara där i ca 1 timme.

4. Låt pannan svalna.

5. Torka bort eventuellt kvarvarande fett och gör om proceduren en gång till om du inte blir riktigt nöjd.

Så får du bort rost från gjutjärnspanna

Gjutjärn är ett material som kan rosta emellanåt men det är varken farligt eller speciellt svårt att få bort, det kan däremot se lite otrevligt ut i pannan. Rosten består av järnoxid vilket förekommer väldigt mycket i naturen och kan faktiskt vara lite nyttigt att få i sig, det är alltså med andra ord absolut inte farligt. För mycket rost kan däremot påverka smaken på det vi tillagar vilket vi naturligtvis inte önskar. Får du rost i din gjutjärnspanna kan du ta bort det enligt följande: 

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2.
Tvätta och gör rent rostfläcken.
3. Smörj in fläcken med mat- eller kokosolja.
4. Ställ i pannan i ugnen ca 60 minuter.
5. Upprepa tills rostfläcken är borta.

Fläcken kommer att försvinna mer och mer, ibland räcker det med en omgång men ibland behöver man upprepa denna procedur ett par gånger för att få bort all rost. Du kan fortsätta använda pannan precis som vanligt och stegvis se till att all rost försvinner.

Traktörpanna gjutjärn – Skeppshult en klassisk tillverkare

Skeppshult är absolut en av Sveriges mest klassiska tillverkare av gjutjärnspannor och ända sedan år 1906 har de varit en av dem ledande tillverkarna i Norden. Idag är Skeppshult det enda företaget i hela Skandinavien som tillverkar hushållsprodukter i gjutjärn. 

Skeppshult tillverkar fortfarande flera av deras produkter för hand vilket förmodligen är en stor del i varför deras produkter är så otroligt uppskattade på marknaden. Produkterna känns rejäla och du vet att du alltid får högsta kvalitet när du köper traktörpannor och andra produkter från Skeppshult. 

Skeppshult gjutjärn är framtaget av naturliga råvaror vilket innebär att produkterna är väldigt miljövänliga till skillnad från andra material som finns ute i butikerna.

Skeppshult är med andra ord en riktigt bra och pålitlig tillverkare när det gäller traktörpannor i gjutjärn. Du vet att du kommer få en traktörpanna i absoluta världsklass och inget halvfabrikat som inte kommer kunna gå att använda efter ett par månader. 

När det gäller köksredskap i gjutjärn är Skeppshult nummer ett även om det finns andra bra konkurrenter på marknaden också.