Traktörpanna rostfritt stål

Här hittar du de bästa traktörpannorna i rostfritt stål och annan värdefull information som kan vara bra att veta.

Bästa traktörpannorna i rostfritt stål

Demeyere Atlantis med lock, 28 cm.

Traktörpannan Chef med lock, 24 cm.

Hard Face Steel från Fiskars, 26 cm.

Scanpan HaptIQ med lock, 28 cm.

Traktörpanna med lock från Impact, 28 cm.

Mindre panna från Cock Style, 20 cm.

Panna från All Steel-serien från Fiskars, 26 cm.

Traktörpanna från Eva Solo, 24 cm.

Classic traktörpanna med lock, 24 cm.

Stenfors traktörpanna med lock, 28 cm.

Fiskars Norden traktörpanna, 26 cm.

Traktörpanna från Multi-Ply, 24 cm.

Varför en traktörpanna i rostfritt stål?

En traktörpanna i rostfritt stål kommer göra matlagningen både bättre och roligare. Det rostfria stålet är otroligt värmetåligt och hållbart vilket gör att en traktörpanna i rostfritt stål kommer hänga med dig tiotals år framöver om du behandlar den väl. 

Rostfritt stål fördelar värmen väldigt bra och det är sällan du behöver dra upp plattan på max för temperaturen i pannan ska bli väldigt hög. Börja på medelvärme och höj vartefter om du önskar ännu högre temperatur. Ofta är traktörpannor i rostfritt stål varvade med några lager aluminum och det är mycket tack vare aluminiumet som värmefördelningen blir så bra.

Till skillnad från exempelvis en traktörpanna i gjutjärn så lagras inget fett i pannan och heller inga smaker. Rostfritt stål på så vis ett väldigt hygieniskt material och det blir som en “nystart” varenda gång du använder pannan. Däremot kommer du behöva tillsätta fett varje gång du till tillagar något så det inte bränner fast i pannan. 

En annan fördel med en traktörpanna i rostfritt stål är att du inte behöver tänka på vilket material det är på redskapen du använder i panna. Det rostfria stålet tål det mesta och du behöver inte oroa dig för att skada stekytan. 

Även rengöringen är väldigt smidig då du både kan hand- eller maskindiska pannan. Det är inte alla material som tål maskindisk men det rostfria stålet klarar det alldeles utmärkt.

Hållbar

Tål maskindisk

Kan användas i ugn

Aluminiumet är hjärnan bakom värmespridningen

Som du säkert redan tidigare läst här ovan så har traktörpannor i rostfritt stål en väldigt bra värmefördelning vilket gör att maten får en jämn och fin yta. Det är nämligen så att de flesta traktörpannor i rostfritt stål har en så kallad “sandwichbotten” vilket innebär att traktörpannan är uppbyggd i flera lager där rostfritt stål och aluminium varvas omvartannat. De två olika materialen kompletterar varandra väldig bra vilket gör att dessa pannor blir extra effektiva. 

Det rostfria stålet bidrar till traktörpannans tålighet, hållbarhet och magnetiska egenskaper medan aluminiumets huvuduppgift framför allt är att fördela värmen på ett så effektivt sätt som möjligt. Det är alltså aluminiumet som är hjärnan bakom värmespridningen och inte det rostfria stålet. Tillsammans blir dock materialen oslagbara och är du på jakt efter en riktigt bra traktörpanna i rostfritt stål så är en varvad panna något vi verkligen rekommenderar.

Traktörpanna rostfritt stål – så sköter du om den bäst

Rostfritt stål är ett väldigt enkelt och tacksamt material att sköta om. Andra material kan vara väldigt känsliga för diskmedel, maskindisk osv. men det rostfria stålet hanterar båda dom sakerna väldigt bra och diskmedel kan med fördel användas vid rengöring av traktörpanna i rostfritt stål.

Det bästa sättet för att hålla traktörpannan i rostfritt stål så felfri som möjligt är att göra rent den direkt efter användning. På så vis undviker du eventuella rostskador. Kan rostfritt stål rosta, tänker du? Och visst är det så. Även det rostfria stålet kan rosta.

Som vi varit inne på tidigare kan du använda olika typer av material och redskap i traktörpannan utan att skada botten. Skulle därför något bränt fast kan du exempelvis använda den grova sidan på en tvättsvamp för att få bort matrester utan att påverkar kommande tillagningar negativt. 

Skötselråden är inte jättemånga vilket så klart är bra då pannor i rostfritt stål som sagt är väldigt tacksamma att sköta om. Det är egentligen rengöring direkt efter användning och diskmedel som gäller, mer än så behöver du inte ha koll på för att kunna sköta om din traktörpanna på bästa sätt.

Hur använder man en traktörpanna i rostfritt stål på bästa sätt?

Att använda en traktörpanna i rostfritt stål är egentligen inte speciellt svårt. Det finns egentligen inte så mycket som kan gå snett då det är en väldigt enkel panna att använda. Men det finns några tips & trix som vi tänkte gå igenom här för extra bra resultat, framför allt i obelagda pannor.

1. Värm upp pannan försiktigt
Innan du tillsätter matfettet så låt pannan bli lite varm först men här gäller det att ha lite fingertoppskänsla. Lägger du i matfettet för tidigt, eller låter pannan bli för varm finns det risk att maten bränner fast. Hur vet jag när pannan har lagom temperatur kanske du tänker? Det finns ett bra knep – dropptestet.

2. Dropptestet
Du kanske känner till det klassiska dropptestet, om inte så kommer du alldeles strax göra det. Under uppvärmning av pannan så häll några droppar vatten i pannan. När vattnet är borta så tillsätt du några droppar vatten till. Temperaturen i traktörpannan är perfekt när en enda stor kula av vatten rullar runt i pannan och inte massor av små kulor. Häll sedan bort vattnet och tillsätt rejält med matfett. Där har du dropptestet! Enkelt va?

3. Använd mycket matfett
I stek- och traktörpannor i rostfritt stål kan du med fördel använda mycket matfett. Dels för att maten inte ska bränna fast, dels för ett bättre resultat. Pannorna i rostfritt stål har oftast en sådan botten som fördelar matfettet väldigt bra över hela ytan så du får en fin och jämn fördelning på matfettet. 

4. Vänd sällan på maten
Tänk på att försöka vända maten så sällan som möjligt i pannan, framför allt i början av matlagningen. Det kan se ut som att maten bränner fast lite grann men ha lite is i magen och vänta, det kommer lossna om inte temperaturen är allt för hög och ge ett fantastiskt resultat. 

5. Utnyttja ugnen
Mer eller mindre alla traktörpannor rostfritt stål tåls att använda i ugn upp till ett visst antal gradet. Utnyttja det! Många maträtter gör sig allra bäst i ugnen efter att dem fått lite stekyta och här behöver du inte jobba med flera olika formar eller plåtar. In med traktörpannan i ugnen och låt den sköta jobbet åt dig.

Gammal kärlek rostar aldrig, eller?

Det sägs att gammal kärlek aldrig rostar och huruvida det är sant eller inte låter vi vara osagt. Men som du säkert redan läst här ovan så kan tyvärr även traktörpannorna i rostfritt stål rosta om man inte sköter om dem väl. Vi har redan gått igenom hur du bäst sköter om din traktörpanna för att undvika rost men det bästa är att göra rent den direkt efter användning och torka av den med en handduk eller papper så den inte självtorkar. På så vis kommer pannan kunna följa dig massor av år framöver. För något som aldrig rostar kommer vara din kärlek till en ordentlig traktörpanna i rostfritt stål. Har du inte tidigare använt dig av det materialet så kommer du inse att du gått miste om något bra. Det finns en anledning till att rostfritt stål används mycket i restaurangköken. Det är hygieniskt, praktiskt, tåligt och ger snabbt ett fantastiskt resultat. 

Som du säkert redan sett visar vi även traktörpannor i gjutjärn, koppar och kolstål där alla har sina för- och nackdelar men frågan är om inte pannan i rostfritt stål är den mest kompletta traktörpanna ändå. Den har väldigt många fördelar och få nackdelar när man räknar in allt från skötsel, hållbarhet och tillagning. 

En traktörpanna rostfritt stål är ett säkert kort att gå på om du vill ha en lättskött panna som samtidigt ger fantastiska resultat och kommer hålla år efter år. Det kan tyckas dyrt med en lite “bättre” traktörpanna men tänk på att det är en långsiktig investering. Det är ingenting som går sönder eller behöva bytas ut varje år utan här skaffar du förhoppningsvis en vän för livet.