Traktörpanna kolstål

Här hittar du de bästa traktörpannorna i kolstål och annan värdefull information om kolstålspannor.

Bästa traktörpannorna i kolstål

Garcima Traktörpanna, 28 cm.

De Buyer Traktörpanna, 28 cm.

De Buyer Traktörpanna, 32 cm.

Sautépanna i kolstål, 24 cm.

Vad är kolstål?

Kolstål är ett material som blir allt vanligare bland traktörpannor och andra kärl som används i köket. Kolstål är ett järn som är legerat med kol, men det finns även delar av kisel och mangan i materialet. Delarna av kol, kisel och mangan i kolstålet är ungefär lika stora, mellan ca 0,01% – 0,8%. Detta innebär att det är klart mest järn som finns i materialet kolstål. Kolstål är ett naturligt material och kan avge små, små mängder järn till maten som tillagas i pannan.

Varför en traktörpanna i kolstål?

Vill du följa trenderna och bli en mer modern hemmakock ska du göra som flera av proffsen gjort – valt en panna i kolstål. Kolstålspannor är på frammarsch både i restaurangköken och i hemmaköket och vi förstår varför. Kolstålspannor har många av dom viktigaste egenskaperna en stek- och traktörpanna bör ha samtidigt som dom är väldigt prisvärda. 

Kolstålspannor har en naturlig non stick-beläggning som blir bättre och bättre ju mer du använder pannan. Du kommer märka att traktörpannan blir mörkare med tiden och det är inget negativt – tvärtom. Att pannan blir mörkare innebär att kolstålet oxiderar och att non stick-beläggningen förbättras. 

Kolstål är magnetiskt och fungerar på alla typer av värmekällor vilket innebär att du kan använda en traktörpanna i kolstål på en induktionshäll. Med rätt handtag kan du också använda kolstålspannor i ugnen upp till ca 230 grader vilket gör att användningsområdet utökas ytterligare. 

Traktörpannor i kolstål regerar också snabbare på värmeförändringar än pannor i bland annat gjutjärn vilket gör att du kan vara ännu mer pricksäker när du tillagar exempelvis kött eller fisk. 

En traktörpanna i kolstål kommer vara en vän för livet om du tar hand om den väl. Det är ett väldigt hållbart material som är slittåligt och som bara blir bättre och bättre ju mer du använder pannan.

Naturlig non stick-beläggning

Ungssäker

Tål alla värmekällor

Prisvärd

Så håller du kolstålspannan vid liv

Oavsett vilket material du använder dig av så är skötselråd väldigt viktiga att följa så du inte förstör traktörpannan. Med rätt skötsel kan flera av pannorna hålla en hel livstid vilket även gäller traktörpannor i kolstål. Förutom rengöringen som vi tar upp lite längre ner i inlägget finns det tre saker som är bra att tänka på. 

1. Instekning

För att en traktörpanna i kolstål ska må bra och kunna leverera fantastiska resultat till dig och din matlagningen behöver pannan stekas in. En instekning är inte alls komplicerat och något som går väldigt snabbt att göra. Se till att pannan är ren och torr, smörj in den med neutral olja och öka sedan stegvis värmen. När pannan börjar ryka och är väldigt het stryker du på några lager till av den neutrala oljan. Gör detta tills pannan är svart. Låt sedan pannan svalna och torka bort oljan som blir över. Klart! 

2. Värm upp försiktigt 

Som vi skrev tidigare reagerar kolstål väldigt snabbt på värmeförändringar – både upp och ner. Om du värmer upp pannan för snabbt kan botten ta skada och bli ojämn då materialet inte hinner anpassa sig till värmeökning. Värm därför alltid upp pannan stegvis och dra inte på maxtemperatur för att snabbt få pannan varm.  

3. Använd redskap i trä, plast eller silikon 

Även om stek- och traktörpannor i kolstål kan hantera alla typer av köksredskap så är det bättre att ta det säkra före det osäkra för att inte förstöra ytan i pannan. Köksredskap i trä, plast eller silikon kan du använda utan att risker förstöra ytan medan redskap i exempelvis rostfritt stål ska användas varsamt.

Rengöring av traktörpanna i kolstål

Tyvärr tål inte kolstålspannor maskindisk eller diskmedel så det gäller att ha koll på hur du ska göra rent din panna för att den ska hålla sig fräsch och hygienisk. 

Låt pannan svalna 
Hur skönt det än är att få bort all disk så snabbt som möjligt när man är klar så behöver man låta traktörpannan svalna innan den diskas. Det här är ett steg som det oftast slarvas med men det är ack så viktigt. 

Använd varmt vatten – undvik diskmedel
Skölj pannan med varmt vatten men använd inte diskmedel då ytan kan ta skada av det. Varmt vatten och den mjuka sidan på en tvättsvamp eller diskborsten räcker alldeles utmärkt.

Torka alltid pannan för att förhindra rost 
Se alltid till att torka pannan med hushållspapper efter du sköljt den med varmvatten. Om pannan får stå blöt riskerar den börja rosta. 

Grovrengör då och då 
För att ta bort eventuella matrester och dålig lukt kan det vara bra att göra rent sin traktörpanna lite mer på djupet då och då. Täck botten med lite salt och värm pannan i ca 2 minuter. Häll sedan på varmvatten som får koka upp medans pannan fortfarande står på plattan. Torka sedan ur pannan och smörj in med lite olja så blir den som ny igen. 

Ta bort rost 
Om din kolstålspanna skulle börja rosta kan du använda stålull för att skrubba bort rosten. Ge sedan pannan en oljebehandling enligt punkten “instekning” här ovan. 

Mer om skötselråd, rengöring och annan information om kolstålspannor hittar du här.