Sauteuse bäst i test 2024 – Hitta bästa sauteuse för dig!

Vilken sauteuse är bäst i test och vilket material ska man välja för bästa resultat? Vi kikar lite närmare på dom frågorna här nedan samt tar upp annan matnyttig information gällande sauteusepannor. 

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är en sauteuse och vad är den bra för?

En sauteuse är en hybrid mellan en kastrull och stekpanna även om den både till utseende och funktion väger över lite mer åt kastrullens håll. Sauteusepannan har höga runda kanter vilket gör att den på sätt och vis liknar en wokpanna. 

Sauteuse används främst till såsiga maträtter eller om man snabbt vill bryna på och/eller sautera sina ingredienser. Sautera betyder “hoppa” och är franskans ord för att woka vilket innebär att råvarorna ska hoppa runt i sauteusepannan på hög värme utan att torka ut.

Bästa sauteuse 2024 – enligt användare

Sauteuse
Rostfritt stål

Sauteuse
Koppar

Sauteuse
Kolstål

Sauteuse
Aluminium

Mathias Dahlgren Edition 18 cm rostfritt stål

Riktigt elegant sauteuse i snygg design som kommer ta matlagningen till nästa nivå! Pannan har en jämn värmefördelning och leder bra bort värme med hjälp av sin utformning vilket passar utmärkt för känslig mat som exempelvis risotto eller olika såser. 

Denna sauteuse fungerar på alla olika typer av värmekällor, inklusive induktionshäll och kan användas i ugnen upp till 260 grader.

Snygg sauteuse med kopparbeläggning

Läcker sauteuse från populära och pricksäkra Scanpan. Pannan är tillverkad i rostfritt stål och har en fin kopparbeläggning på utsidan. Pannan rymmer 1,8 liter och har ett mått på 20 cm.

Sautepannan från Scanpan har en vikt på 1,1 kg och bör handdiskas för bästa hållbarhet.

Mineral B Element Sauteuse 28 cm

Det trendiga materialet kolstål gör ingen besviken och samma sak gäller denna sauteuse från de Buyer. Pannan tillhör den populära serien Mineral B Element som har flera bra produkter för köket. Sauteusepannan i kolstål blir bara bättre och bättre ju mer den används och skapar en egen non-stickbeläggning. 

Pannan fungerar på alla olika typer av värmekällor och du kan använda vilka köksredskap som helst, inklusive metallredskap.

TechnIQ Bistropanna 26 cm

En snygg svart saute- och bistropanna från älskvärda Scanpan. Pannan är väldigt mångsidig och här går det lika bra att koka riset som att sautera grönsakerna. TechnIQ bistropanna har en praktisk non-sticbeläggning som gör att ingenting bränner fast.

Bistropannan är belägrad med den patenterade Stratanium+ beläggningen vilket gör att den har snarlika egenskaper som en gjutjärnspanna.

Pannan är otroligt slittålig och har en mycket enkel rengöring.

Välj rätt material på din sauteuse

För att hitta den bästa sauteuse för dig är det viktigt att veta vilket typ av material som matchar din matlagning bäst. Sauteusepannor finns i en mängd olika material men det är egentligen tre olika typer av material som sticker ut och är mer vanliga än de andra och det är rostfritt stål, kolstål och koppar. Det finns även sauteusepannor i exempelvis aluminium och titanium också men vi kommer här gå igenom de tre vanligaste materialen så du får lite bättre koll på vilket material som passar dig bäst.

Rostfritt stål 

Det absolut vanligaste materialet på en sauteuse är rostfritt stål och det är inte så konstigt med tanke på vilka egenskaper de rostfria stål faktiskt har. 

Det är ett slitstarkt och pålitligt material som leder värme otroligt bra vilket gör att pannan alltid levererar ett fantastiskt resultat. Det är inte sällan sauteuse i rostfritt stål kommer med en livstidsgaranti på 20-30 år vilket säger en hel del om kvaliteten som utlovas. 

Förutom att rostfritt stål leder värme bra så behåller det även värme bra. Det innebär att när du väl hettat upp pannan kan du dra ner på temperaturen utan att pannan blir svalare vilket är bra för både miljön och elräkningen. 

Rostfritt stål tåls att användas i ugnen, dock kan det finnas en maxtemperatur så var noga med att läsa innehållsförteckningen. 

Sauteuse i rostfritt stål fungerar på alla olika typer av värmekällor, inklusive induktionshäll, vilket innebär att du inte behöver byta ut sauteusepannan om du skulle byta värmekälla att tillaga maten på. 

Kolstål 

Kolstål är ett annat material som är väldigt populärt vad gäller sauteuse. Kolstål är ett miljövänligt material som gör pannorna helt återvinningsbara. 

En sauteuse i kolstål blir bara bättre och bättre ju mer du använder den. Du behöver med andra ord inte bli rädd om pannan skiftar i färg till lite mörkare toner. Det innebär bara att sautepannan är väl instekt och kommer levererar ännu bättre resultat. Dessutom får pannan en naturlig non stick-beläggning. 

Instekning – det är viktigt att kolstålspannor får en ordentligt instekning för att pannan ska kunna göra sig rättvisa. Hur du steker in din kolstålspanna kan du läsa om här. Det är samma process oavsett om det gäller en stekpanna, traktörpanna eller sauteuse. 

En annan viktigt sak som är bra att veta om vad gäller kolstålspannor är att upphettning och avsvalning måste ske långsamt, annars kan pannan “slå sig” och det tar det inte lång stund innan du behöver investera i en ny. 

Koppar

Det sista materialet vi vill rekommendera är koppar. Sauteuse i koppar kan vara uppbyggda på lite olika vis. Vissa pannor är tillverkade efter trelagersprincipen, vilket innebär att man har gjort ett yttre lager i koppar, i mitten är det aluminium och inners så är det ett lager av rostfritt stål. På detta vis får du egenskaper från tre olika material vilket helt klart kan ha sina fördelar. Annars finns det sauteuse som har 90% koppar och 10% rostfritt stål i sitt material också. 

Koppar är ett vackert material som ger det den där rustika känslan till pannan. Det är inte sällan man låter kopparpannor hänga framme istället för att gömma dem i skåpet. Pannorna blir en del av inredningen i köket helt enkelt. 

Viktigt att veta är att alla kopparpannor inte fungerar på induktionshäll och det har att göra med hur pannan är tillverkad som vi skrev om tidigare. Sauteuse i koppar ska också alltid diskas för hand så den inte tar skada i diskmaskinen. 

Missfärgningar i koppar kan förekomma men det är ingenting att oroa sig för. Om du med jämna mellanrum polerar pannan med en trasa (det finns även specifikt poleringsmedel för koppar) så kommer den hålla sig blank och fin flera år framöver.

När har man användning för en sauteuse?

Det finns många bra tillfällen då det är perfekt att använda sig en av sauteuse då pannan har ett väldigt brett användningsområde. Framför allt är en sauteuse bra att använda till lite såsigare rätter när man vill sautera grönsaker. 

Att just såsiga maträtter är sauteusepannans specialitet beror på pannans kastrulliknande och höga kanter som gör att det är tacksamt att röra om och låta sås koka upp i pannan. 

Ett vanligt tillvägagångssätt är att först bryna på exempelvis en köttbit och låta den få en fin yta för att sedan tillsätta en god sås i pannan som får hjälpa till att tillaga köttet. Gott! 

Som vi tidigare varit inne på är en sauteuse frankrikes svar på en klassisk wokpanna  som vi alla vet är väldigt bra att tillaga grönsaker i. Sauteusens höga och sluttande kanter gör att det är lätt och kasta runt och vända grönsaker vilket är en annan bra sak att använda sauteuse till. 

Men även om vi nu tagit upp saker som verkligen är signifikativt att använda sauteusepanna till går det givetvis att tillaga mat på alla olika möjliga sätt i sauteusepanna. Det går självklart att använda den som en klassisk stekpanna eller kastrull också. 

En sauteuse har många användningsområden och det är en panna som är väldigt lätt att bli besatt av. Vi vet att det fortfarande är en relativt okänd panna i de svenska hemmen men när den väl kommit in, går det inte att vara utan den.

Skötselråd och rengöring

Hur tar man egentligen hand om sauteusepanna på bästa sätt för att den ska leverera toppresultat och hålla år efter år? Ja, det beror lite på vilken typ av sauteuse du har, och då är det framförallt materialet vi tänker på. 

Det generella rådet vad gäller rengöring av en sauteuse är; Tål maskindisk, men handdisk rekommenderas. 

Vårt tips är att alltid diska pannan för hand och det är på grund av lite olika anledningar. Först och främst brukar det vara lätt att rengöra sauteuse. Flera pannor har en non stick-beläggning vilket gör att ingredienserna sällan bränner fast. Det är är bra förutsättning för enkel rengöring. För det andra är det dumt utsätta pannan för onödigt varmt vatten, något som exempelvis kopparpannor kan bli missfärgade av.Sauteuse i rostfritt stål är oftast de pannor som klarar maskindisk bäst, men även där skulle vi rekommendera handdisk. 

Skötselråd och rengöring skiljer sig alltså från sauteusepanna till sauteusepanna så var noga med att läsa bruksanvisningen och följ det som faktiskt rekommenderas.

Så har vi gjort för att hitta bästa sauteuse

Sauteuse bäst i test, vilka är det egentligen och hur tar man reda på det för att visa dem bästa sauteuse just nu?  Det är lättare sagt än gjort. “Riktiga” bäst i test på sauteuser finns det väldigt begränsat av och framför allt inga som är aktuella när detta skrivs. Istället måste man försöka hitta andra sätt att visa upp de sauteuse som faktiskt fått de bästa betygen och då har vi kollat på kundrecensioner. 

Att sammanställa de bästa sauteuse enligt tidigare köpare och aktuella användare kan många gånger vara fördelaktigt till skillnad mot klassiska bäst i test-test eftersom här får man fler röster, objektiva bedömningar och recensioner från hemmakockar. Självklart kan det skilja sig vad en proffskock förväntar sig jämfört med hemmakocken. Men då är det ofta rejäla prisskillnader också, något som vägs in i helhetsbetyget. 

Här hittar du alltså de bästa sauteuse enligt tidigare användare. En sammanställning av omdömen och kommentarer har gjort att vi landat i dessa sauteusepannor och utsett dessa till bäst i test med hjälp av tidigare köpare. Det finns så klart inget facit på vilken panna som faktiskt är den bästa. Vi hemmakockar har alla olika preferenser vad gäller material, storlek, funktion och prisklass så det gäller att hitta den pannan som faktiskt passar bäst för just dig.