Bästa Whiskyglasen 2024 (Bäst i Test)

Visst är det en speciell känsla att på fredagkvällen plocka fram ett riktigt snyggt whiskyglas, ta fram en god whisky och runda av arbetsveckan på bästa sätt. 
Här visar vi några bra whiskyglas i olika design.

Whiskyglas – Våra bästa tips!

Inlägget innehåller annonslänkar.

Orrefors Street Old Fashionglas

Men inspiration från New Yorks gator.

Orrefors Sofiero Old Fashioned Glas

Klassisk och stilrent glas. Perfekt till en Old Fashioned.

Frederik Bagger Whiskyglas

Klassiskt whiskyglas i kristallglas.

Whiskyglas rundad botten

Roliga och populära whiskyglas med rundad botten.

Echo Whiskeyglas Stort 40 cl

Whiskyglas med vackert vågmönster i basen.

Whiskyglas från Eva Solo

Tunn och elegant drickkant.

Därför ska du ha whiskyglas

Visst kan man dricka whisky ur vilket glas som helst, men vill man verkligen uppleva den på riktigt bör man investera i ordentliga whiskyglas. Det är som att lyssna på musik i högkvalitativa hörlurar jämfört med de billiga plastgrejerna som följer med mobilen – skillnaden är enorm!

Whiskyglasen är formade för att fånga upp alla härliga dofter och låta dem samlas så att du får en riktig aromexplosion när du sticker näsan i glaset. Kanterna är tunna så att vätskan rinner ner mjukt i munnen utan att störa smakupplevelsen. Formen är smal upptill för att koncentrera dofterna, men vidare nedtill för att rymma en generös klunk.

Läs också: Bästa champagneglasen

Bra att tänka på när du köper whiskyglas

Kvaliteten är a och o när det kommer till whiskyglas. Välj glas av äkta kristall eller glas av bra märke. Tjocka glas gör att du missar de fina aromerna, så tunna är att föredra.

Fundera också på hur många glas du behöver. Bara till dig själv eller ska du kunna bjuda vänner? Isåfall kan ett set om 4-6 glas vara bra.

Vill du ha dekorerade glas eller föredrar du ren, klassisk design utan krumelurer? Själv tycker vi att odekorerade glas är bäst då det helt enkelt blir stilrenast så.

Läs också: Bästa ismaskinen

Olika typer att välja på

Det finns olika glasformer beroende på vilken typ av whisky du dricker. Det klassiska tulpanformade glaset passar de flesta whiskies. Formen samlar dofterna perfekt och ger en skön balans mellan doft och smak.

Nosing-glas har ännu smalare öppning och är grymt bra för att verkligen kunna njuta av de subtila aromerna. Dricker du rökiga, kraftfulla single malts kan ett vidare glas med större öppning vara att föredra. Då får de mustiga dofterna och smakerna mer svängrum.

Oavsett vilken typ av whiskyglas du väljer är det viktigt att de håller hög klass och har en form som verkligen låter whiskyn visa upp sig från sin bästa sida. Provsmakning på hög nivå helt enkelt!

Frågor & Svar

Vilket är det bästa whiskyglaset?

Det bästa whiskyglaset tycker vi är Orrefors Street Old Fashionglas. Det är ett klassiskt whiskyglas från Orrefors. Ett äkta kristallglas som är designat av Jan Johansson.

Vad kostar whiskyglas?

Billiga whiskyglas kan kosta runt 50 kronor/styck medan de mer exklusiva glasen kan kosta upp mot 500 kronor/styck och mer.

Hur rengör jag bäst whiskyglasen?

Vissa glas tål maskindisk medan andra behöver handdiskas. Läs alltid instruktion.