Traktörpanna bäst i test 2024 – 8 Bästa Traktörpannorna

Slå ihop dina två bästa och mest använda kärl i köket, kastrullen och stekpannan, och du får en traktörpanna. En traktörpanna är det bästa av två världar helt enkelt! Men vilken traktörpanna är egentligen bäst i test? Går det att svara på eller är det andra faktorer man bör kolla på istället? I det här inlägget reder vi ut svaren på dom frågorna samt visar några traktörpannor som tidigare köpare givit högsta betyg.

Läs också: Bästa stekpannorna 2023

Inlägget innehåller annonslänkar.

Bästa traktörpannorna 2023 – enligt användare

Skeppshults Traditional, 28 cm.

Fiskars Traktörpanna, 26 cm

Vargen&Thor Traktörpanna, 28 cm

De Buyer kolstålpanna, 32 cm

Anders Petter traktörpanna, 28 cm.

Jamie Oliver traktörpanna, 25 cm.

Fiskars Optiheat, 26 cm.

Eva Solo traktörpnna, 24 cm.

Bästa traktörpannan 2023 – vilken är det?

Det är svårt att säga vilken som är den bästa traktörpannan 2023 eftersom det är så många faktorer som spelar in och alla har vi olika tycke och smak vad gäller material, storlek, funktioner, pris osv. Vilken som är den bästa traktörpannan 2023 beror på vem du frågar. En proffskock kommer ge dig ett svar, en hemmakock förmodligen ett annat. Här går vi i alla fall igenom fem stycken traktörpannor som fått höga betyg av tidigare köpare vilket är ett gott tecken på att det är bra traktörpanna.

Skeppshult

1. En tidlös gjutjärnsfavorit

 

Vi har nämnt denna klassiska gjutjärnspanna från Skeppshult i ett antal andra inlägg och naturligtvis visar vi den här också. Tidigare användare ger pannan 5 av 5 i betyg och visst kan det vara så att det är Skeppshult som står för den bästa traktörpannan 2023. 

Traktörpannan är en tidlös gjutjärnsfavorit som håller år efter år och ju mer du använder den, ju bättre blir den.

Betyg 5/5

5 av 5 i betyg på Bagaren & Kocken
5 av 5 i betyg på Cervera

Produktbeskrivning

En rejäl traktörpanna i gjutjärn med glaslock och handtag i trä. Här får du en traktörpanna med naturlig non stick-beläggning så inget eller minimalt med stekfett behövs vid tillagning. Pannans botten har en tjocklek på hela 5 mm vilket gör att det blir en perfekt värmefördelning. Med det praktiska och tillhörande glaslocket har du hela tiden full koll på vad som händer i pannan. Handtaget i vacker bok gör även att du inte behöver riskera bränna dig för att handtaget blir för varmt.

Alla Skeppshults traktörpannor är unika då dom delvis görs för hand och samtidigt kvalitetsäkras för bästa resultat. Skeppshult levererar några av dom bästa traktörpannorna på marknaden och ger alltid en 25 års gjutjärnsgaranti på alla sina produkter. 

 

 • Storlek: 28 cm
 • Material: Gjutjärn
 • Höjd: 5.5 cm
 • Induktionshäll? Ja
 • Maskindisk? Nej

fiskars

2. Prisvärd traktörpanna för vardagskocken

 

Fiskars traktörpanna All Steel 3,2L i rostfritt stål är en mycket omtyckt och prisvärd panna som passar så väl proffs- som amatörkockar. Här får du väldigt mycket för pengarna och det slitstarka materialet gör att du kommer kunna använda pannan många år framöver.

Betyg 5/5

5 av 5 i betyg på Bagaren & Kocken
5 av 5 i betyg på Nordic Nest
5 av 5 i betyg på Åhléns

Produktbeskrivning

Smidig och praktiskt traktörpanna i rostfritt stål som fungerar på alla typer av värmekällor. Med en tjock 3-skiktisbotten och en smart Ceratec-beläggning blir det en fin värmefördelning och alltid perfekt stekyta. Det rekomenderas att mycket matfett ska användas för bästa resultat men gör egna test i traktörpannan så du hittar en lagom nivå som passar dig. 

Upp till 240 grader kan du använda pannan i ugnen vilket gör att användingsområdet blir ännu större. Traktörpannan tål även maskindisk men handdisk är att föredra för bästa hållbarhet. 

 

 • Storlek: 26 cm
 • Material: Rostfritt stål
 • Kapacitet: 3,2 liter
 • Induktionshäll? Ja
 • Maskindisk? Ja

vargen & Thor

3. Vargen bjuder på ögongodis och kvalité

 

Den svenska tillverkaren av köksprodukter Vargen & Thor har lyckats få till en traktörpanna som är lika vacker att titta på som enkel att använda. Här har du ögongodis blandat med kvalité, kan det bli bättre?

Betyg 5/5

5 av 5 i betyg på KitchenTime

Produktbeskrivning

Denna urläckra traktörpanna tillverkad i koppar, aluminium och rostfritt stål kommer bli en ny favorit i köket som du mer än gärna låter stå framme! Vargen & Thor har tänkt precis lika mycket på utsidan som på insidan och visst är det kul med både en fin och funktionell panna. Med en borstad yta på insidan kommer inte maten bränna fast så lätt och handtaget i rostfritt stål är värmesäkert så du inte riskerar bränna dig. Utsidan är designad med äkta koppar.

Traktörpannan går att använda i ugnen upp till 300 grader och fungerar på alla typer av värmekällor. Maskindisk fungerar alldeles utmärkt och skulle det bli lite skiftningar i kopparen så rekommenderas en vanlig kopparputs för att återställa den fina utsidan.

 

 • Storlek: 26 cm
 • Material: Koppar
 • Höjd: 5,5 cm
 • Induktionshäll? Ja
 • Maskindisk? Ja

De buyer

4. Stor och trendig kolstålspanna

 

En av dom absolut trendigaste traktörpannan just nu är kolstålpannor. Kolstål är ett material som verkligen fått en uppsving både bland amatör- och proffskockar.

Betyg 5/5

5 av 5 i betyg på Cervera
5 av 5 i betyg på Bagaren och Kocken 

Produktbeskrivning

Kolstålspannorna trendar bland proffskockar och då är inte vardagskockarna sena att haka på. Här har De Buyer tagit fram en stor och rejäl traktörpanna i kolstål som passar perfekt för den stora familjen eller andra stora sällskap. Pannan har en tjock plåt vilket gör att värmen fördelas väldigt bra över hela pannan. Kolstålet släpper lite hälsosamt järn (utan att maten tar smak) vid varje tillagning vilket också är ett extra plus. 

Upp till 200 grader i ugnen klarar pannan av och innan användning är det viktigt att steka in pannan så du får en bra och fin yta innan det är dags att börja tillaga maten i den. 

 

 • Storlek: 32 cm
 • Material: Kolstål
 • Höjd: 9,6 cm
 • Induktionshäll? Ja
 • Maskindisk? Nej

Kundrecensioner – bättre än bäst-i-test?

Eftersom det inte finns några jättebra och seriösa tester att förlita sig på vad gäller traktörpannor är det bra att försöka hitta andra vägar att gå för att få någon annans synpunkt på produkterna än tillverkaren och återförsäljarens synpunkter. Kundrecensioner och betyg från tidigare köpare ett bra alternativ.

3 tips för att bedöma kundrecensioner:

1. Antal 

Ju fler som kommenterat produkten, ju mer trovärdigt blir betyget. Är det bara en eller två personer som kommenterat produkten får man ta betyget lite med en nypa salt. Men har båda givit ett väldigt dåligt betyg och påstår att exempelvis pannan rostar väldigt lätt är det en indikation på att faktiskt förmodligen är så. Tänk på antalet recensioner och stirra dig inte enbart blind på betyget. 

2. Motivering 

Vilken positiv eller negativ motivering har den tidigare köparen skrivit för att grunda sitt betyg på? Det är flera gånger vi sett att köpare ger betyget 1 av 5 på grund av försenad leverans, kross etc. En försenad leverans har ingenting med produkten i sig att göra och här ger köparen ett betyg på helhetsupplevelsen av köpet, inte själva produkten. Väg in och läs motiveringen (om det finns någon) till betyget, det är viktigt. 

3. Tio dåliga på en bra 

Tänk på att det går ungefär tio dåliga kommentarer på en bra. Vi är väldigt snabba att påpeka saker som inte lever upp till våra förväntningar men inte alls lika bra att ge positiv feedback på något som är bra. Med andra ord, har inte produkten någon kommentar eller recension alls kan du utgå från att den åtminstone lever upp till de flesta köpares förväntningar.

traktörpanna test recensioner

Exempel på bra och pålitliga recensioner och betygsättning. Traktörpannan hittar du på Bagaren och Kocken.

Köpguide – bra att tänka på

Det finns naturligtvis fler saker än betyg och kundrecension att ta hänsyn till vid ett köp av en ny traktörpanna. Här går vi igenom tre punkter (förutom betyg) som är bra att tänka på inför ett köp. 

Material

Materialet är A och O för att du ska trivas att laga mat tillsammans med traktörpannan. Gillar du inte materialet kommer pannan sällan användas och du går miste om ett fantastiskt köksredskap i köket. Det finns massor av olika material att välja på och fyra av dom vanligaste kan du läsa mer om här nedan. Förutom gjutjärn, rostfritt stål, koppar och kolstål är traktörpannor i aluminium ett vanligt val. 

Läs mer om materialen: 


De olika materialen har sina egna egenskaper och det gäller att läsa på lite så du hittar det material som passar dig och din matlagning bäst.

Storlek

Storleken är en annan viktig aspekt att ta i beaktning när du väljer panna eftersom den framför allt avgör hur mycket mat du kan tillaga på en och samma gång. Det finns för- och nackdelar både med små och stora traktörpannor. Mer om det kan du läsa här: 

Små traktörpannor

Stora traktörpannor

Men det är inte bara matmängden som storleken påverkar utan det är allt från tyngd, rengöring eller om den tar mycket/lite plats i köksskåpet. Läs inläggen här ovan så kommer du inse att storleken faktiskt har betydelse.

Pris

Priset ja. Vad ska man egentligen betala för en traktörpanna? Det är så klart helt och hållet upp till var och en hur mycket man vill eller kan spendera på köksprodukter. Det som är bra att veta är dock att dem flesta pannorna håller i mer än 20 år och långt mycket mer än så om dom behandlas väl. Det kan alltså vara en investering för livet. Med det sagt behöver inte dyrast vara bäst. Återigen, gör lite research och se vad andra tycker och tänker om specifika pannor eller material.