Bästa Ugnsform 2024 (Bäst i Test)

Är du på jakt efter en riktigt bra ugnsform har du hittat rätt. Här visar vi några ugnsformar i olika storlekar, material och prisklasser.

Ugnsformar – Våra bästa tips!

Inlägget innehåller annonslänkar.

Le Creuset Ugnsformar

Set med 2 ugnsformar från Le Creusets stengodsserie.

Ugnsform Rund 28 cm

gnsform Rund 28 cm från Kockums.

Ugnsform för lasange

Lasagneform med höga kanter.

Staub Ugnsfast fat 2 st vit

Skapar jämn tillagning och fin skorpa.

Staub Ugnsform Pumpa Mattsvart

Ugnsform formard som en pumpa.

OYOY Yuka ugnsform

I klassisk och tidlös design.

Fördelar med ugnsformar

Visst är det härligt att doften av nybakat sprider sig genom hemmet? Att baka är en riktig njutning, oavsett om du är en van bagare eller bara gillar att experimentera lite då och då. Men för att få till riktigt goda bakverk krävs det rätt utrustning.

En bra ugnsform är nyckeln till framgång! Tänk dig en saftig kladdkaka eller en fluffig sockerkaka – utan en ordentlig ugnsform blir det ingen höjdare. En kvalitetsform ser till att värmen fördelas jämnt så att kakan gräddas perfekt genom hela bakverket.Med rätt form får du en konsistent och len konsistens.

Sedan har vi non-stick-beläggningen. Ingen vill slita och dra i sin nybakade kaka för att få loss den från formen. Tack vare non-stick kan du vända upp och ner på formen och bakverket glider ut som en dröm. Inga smulade kanter eller sönderrivna bottnar!

Läs också: Bästa ballongvisp

Bra att tänka på när du köper ugnsform

Men med alla valmöjligheter kan det vara klurigt att välja rätt ugnsform. Materialet är en viktig faktor att fundera över. Aluminium och gjutjärn är populära val som leder värme bra och ger en jämn gräddning. Keramik är också fint om du vill undvika non-stick-beläggningar.

Tänk också på storleken så att formen passar både din ugn och dina bakplaner. En liten form gör att degen svämmar över, medan en jättestor bara ger ett tunt och torrt resultat. Inte så lockande direkt.

Formen på ugnsformen är också viktig. Runda och rektangulära är givetvis klassiker, men kanske vill du ha en rolig form för att överraska barnen? Eller kanske en hjärtform för att fira en särskild dag? Möjligheterna är många för den kreativa bagaren.

Ugnsformens användningsområden

En ugnsform är inte bara bra för kakor och tårtor, den kan användas till mycket mer än så. Prova att göra en mustig gratäng, en härlig paj eller varför inte en quiche?

Ugnsformen är också perfekt för att baka bröd, pizza eller till och med lasagne.

Med rätt form blir bakandet roligare, smidigare och framför allt godare! Låt doften av nybakat sprida sig och njut av hemmabakade läckerheter.

Frågor & Svar

Vilken är den bästa ugnsformen?

De bästa ugnsformarna tycker vi är formarna från Le Creuset. Det är ett par klassiska formar som passar alla olika typer av ugnar. Formarna är av stengods och klarar temperaturer från -18°C till +260°C.

Vad kostar en ugnsform?

Ugnsformar kan variera mycket i pris och kosta mellan några hundralappar upp till flera tusen kronor styck.

Hur rengör jag bäst ugnsformen?

De flesta ugnsformar tål maskindisk men dubbelkolla alltid instruktion för rengöring.