Traktörpanna med lock: Snabba på matlagningen!

En traktörpanna med lock är den absolut vanligaste varianten av traktörpanna. Det är inte helt ovanligt att folk tror att ett lock alltid tillhör traktörpanna, men så är inte fallet. Däremot säger det en hel del om hur pass vanligt det är. Vi kommer här visa några populära traktörpannor med lock, varför ett lock är bra att använda och lite annan matnyttigt information vad gäller traktörpannor med lock.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Traktörpannor med lock – utvalda favoriter

Skeppshults Traditional, 28 cm.

Demeyere Traktörpanna, 28 cm

Vargen&Thor Traktörpanna, 28 cm

Eva Solo Traktörpanna, 24 cm

Vargen&Thor med lock, 28 cm.

Lodge Blacklock, 26 cm.

Jamie Oliver Traktör, 25 cm.

Traktörpanna Salina, 28 cm.

Staub Traktörpanna, 26 cm.

Traktörpanna Barcelona, 30 cm.

Smeg Traktörpanna, 28 cm.

Traktörpanna Salina, 24 cm.

Varför välja en traktörpanna med lock?

En traktörpanna med lock har absolut sina fördelar och det finns egentligen inget argument alls för att inte välja en traktörpanna med lock. Locket går ju att lägga åt sidan om man inte vill använda det. Det är svårare att ta till ett lock som inte finns om man har en traktörpanna som saknar lock. 

Lockets största fördel är att det snabbar på matlagningen och bevarar fuktighet och smak i maten vilket så klart är önskvärt av alla kockar där hemma. Locket hjälper till att stänga in värmen och ångorna vilket gör att maten tillagas snabbare. 

Tack vare locket kan du också låta maten stå och puttra i flera timmar utan att det blir stänk över hela spisen. Använder du dessutom ett glaslock så har du full koll på vad som pågår där nere i traktörpannan.

Så varför ska du välja en traktörpanna med lock då? Svaret är enkelt. Det finns massor av fördelar men inga nackdelar. Den enda nackdelen skulle väl i så fall kunna vara om du aldrig använder locket att det blir och ta plats i köksskåpet men det är ett klent argument som knappast väger upp fördelarna. Det är bättre att du skaffar en traktörpanna med lock så du har möjligheten att välja på vilket sätt du vill tillaga din mat – med eller utan lock. 

Fördelar med lock till traktörpanna:

  • Tillagningstid
  • Behåller värmen
  • Bevarar fuktighet och smak

Locket snabbar inte bara på matlagningen

Du känner säkert igen det och har sett det förut – det populära glaslocket. En traktörpanna med glaslock är en riktig klassiker och det är just glaslocket som är mycket av nyckeln i det hela. Skeppshults mytomsbundna traktörpanna i gjutjärn med glaslock är kanske den mest klassiska pannan av dom alla. Här får du en tålig och stabil panna som kommer behandla din mat på allra bäst sätt och allting kan du själv beskåda direkt genom glaslocket. 

Glaslocket fyller naturligtvis alla dom funktioner som andra typer av lock har men med den extra fördelen att du ser vad som händer i grytan. Detta gör att du enkelt kan kontrollera maten utan att behöva störa själva tillagningsprocessen. Dessutom är glaslocken väldigt fina! 

De allra flesta glaslock är också ugnståliga, åtminstone upp till 200-220 grader, vilket gör att du kan använda en traktörpanna med glaslock även i ugnen.

Separata lock till traktörpannan

Är det så att du redan äger en traktörpanna och att du införskaffade den utan lock så finns det som tur är olika typer av separat lock att få tag på som fungerar alldeles utmärkt. Det finns lite olika varianter att välja på där ute, vi går igenom några här. 

Universallock
Universallock är en praktiskt variant som passar till flera olika traktörpannor, grytor och kastruller. Det här locket är inte specifikt framtagen för en speciell produkt utan är anpassat för att kunna användas på flera olika kärl. 

Multilock
Ett multilock kan användas till flera olika saker och inte bara på pannor, kastruller och grytor. Ett multilock kan oftast även användas i mikron, i ugnen eller för att exempelvis ångkoka grönsaker.

Överkokningslock
Precis som det låter finns det överkokningslock som hjälper till att förhindra att vattnet kokar över och tar över hela spisen. Dessa lock passar främst till traktörpannor med öron och andra typer av grytor och kastruller.

Olika typer av material

Förutom att det finns olika typer av lock så gäller det också att bestämma sig för vilket material locket ska ha. Vi har tidigare gått igenom fördelarna med ett glaslock och som du kanske redan förstått är glaslocket en favorit bland de olika lock som finns att välja på. 

Populära lock till traktörpanna:

  • Glaslock
  • Lock i rostfritt stål 
  • Silikonlock

Traktörpanna med lock 28 cm – en favorit för många

Har du en traktörpanna sedan tidigare och endast är på jakt efter ett lock så gäller det även att koll på vilken storlek du har pannan så inte locket bli för stort eller för litet. Det vanligaste måttet på traktörpanna är 28 cm men det finns både större och mindre varianter som exempelvis 26 cm och 30 cm.

För att ta reda på vilken storlek du har så kan du kolla på pannan undersida, ibland har tillverkarna markerat vilken storlek det är på pannan. Annars går det bra att själv mäta diagonalen för att se hur pass stor pannan är. 

Att just traktörpanna med lock 28 cm är en favorit bland många är förmodligen för den storleken är lagom stor för den klassiska familjen, den tar inte jättemycket plats i skåpet samtidigt som det går att göra rejält med mat i pannan. Mer om traktörpanna 28 cm kan du läsa här. 

En traktörpanna med lock 28 cm är som sagt mångas favorit och en panna som har en storlek som passar både små och stora familjer. Står du i valet och kvalet om vilken panna du ska välja så är en traktörpanna med lock 28 cm ett säkert kort.

Traktörpanna med lock – sammanfattning

En traktörpanna med lock är det självklara valet om du är på jakt efter en ny traktörpanna. Locket ger dig möjligheter som du inte har om du väljer en traktörpanna utan lock. Visst, det går nästan alltid att köpa till ett lock i efterhand men det är dumt att inte ta med ett från början. 

Med hjälp av locket kan du snabba på tillagningsprocessen, behålla värmen när maten är klar samt bevara fuktighet och smak som annars delvis försvinner med ångan. 

Lock till traktörpannor finns i olika former och material så det kan vara bra att göra lite research så du vet att du hittar ett lock som passar just dig. Glaslocket är en favorit men lock finns även i silikon och rostfritt stål. 

Hade du tänkt skaffa ett lock i efterhand finns det även olika varianter att ta i beaktning som universal-, multi-, eller överkokningslock. Vi har gått igenom dom olika locken här ovan så vill du veta mer vad de olika varianterna innebär hittar du mer information lite högre upp. 

Vi hoppas att du fått lite mer kött på benen vad gäller traktörpannor med lock och önskar dig lycka till med matlagningen!