Traktörpanna 28 cm – populäraste traktörpannan på marknaden?

Det finns traktörpannor i flera olika storlekar men den populäraste av dem alla är nog ändå traktörpanna 28 cm. Vi kommer i det här inlägget visa några av marknadens bästa traktörpannor 28 cm, varför just den storleken är så populär och några bra tips att veta vad gäller traktörpannor.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Traktörpanna 28 cm – utvalda favoriter

Skeppshults Traditional, 28 cm.

Demeyere Traktörpanna, 28 cm

Vargen&Thor Traktörpanna, 28 cm

Salina Traktörpanna, 28 cm

NOIR Traktörpanna, 28 cm

De Buyer Kolstål, 28 cm

Anders Petter traktörpanna, 28 cm

G.R.Y.M. Kolstålpanna, 28 cm

Traktörpanna med glaslock, 28 cm

Alu PRO Traktörpanna, 28 cm

Anders & Petter Traktörpanna, 28 cm

Traktörpanna Fiskars, 28 cm.

Vad är en traktörpanna 28 cm?

Traktörpannornas mått mäts oftast på höjden, bredden, i antal liter och ibland även hur tjock botten är. Måttet 28 cm är diametern på pannan vilket ger en indikation på ungefär hur mycket som ryms inuti den. Självklart ryms det mer i en panna med högre kanter än en traktörpanna med lite lägre kanter även om båda visar 28 cm i diameter.

Varför en traktörpanna 28 cm?

Det finns självklart både för- och nackdelar med stora respektive små traktörpannor och vilken storlek på panna som just du behöver har givetvis du själv bäst koll på. Däremot är traktörpannorna som har diametern 28 cm ett väldigt populärt val hos dom allra flesta och vi förstår varför. 

Traktörpannan på 28 cm är stor nog att göra ordentliga storkok i men samtidigt inte allt för stor så den blir för tung, otymplig eller tar för mycket plats i köksskåpet. Den är lagom stor helt enkelt. En lagom stor panna som fungerar lika bra för två personer som för fyra eller fem personer.

En mellanvariant

Som vi skrev redan i inledningen finns det traktörpannor i alla möjliga olika storlekar. Storlekarna i stigande ordning brukar vara 20 cm, 24 cm, 25 cm, 26 cm, 28 cm, 30 cm och 32 cm. Som du ser finns det en hel del olika storlekar att välja på så det finns någon som passar alla. De minsta varianterna fungerar utmärkt i ensamhushåll eller som komplement till en lite större variant. Det två största varianterna passar bäst för stora familjer som är fem personer eller fler. 

Att just traktörpanna 28 cm är den vanligaste och populäraste varianten på marknaden beror förmodligen på att den är tillräckligt stor för att både kunna användas i vardagen men även om det kommer gäster på besök. Du har säkert själv (precis som vi) begränsat med plats och skåp i köket så det inte finns möjlighet att ha ett kärl för varje ändamål så det gäller att försöka maximera utrymmet i köket så mycket som möjligt. 

En traktörpanna 28 cm är lite av en mellanvariant även om den går lite mot dom större alternativen och det känns helt naturligt att det är just den storleken som är populärast i hemmen. Det är svårt att tillaga några större rätter i dom mindre varianterna och samtidigt behövs sällan dom allra största pannorna.

Lagom storlek för den ”vanligaste” familjen

Lagom är bäst brukar det heta och det är precis vad en traktörpanna 28 cm är för den “vanligaste” familjekonstellationen i Sverige. Statistik från SCB visar att det är vanligast med ett eller två barn i familjen, då är det alltså 3 eller 4 personer i hushållet totalt. Endast 3 procent har fler än 4 barn i Sverige. 

Mycket av svaret på frågan varför storleken på 28 cm i diameter är den populäraste varianten ligger nog mycket i den statistiken. Utbud och efterfrågan brukar gå hand i hand och även om det finns ett stort utbud på olika traktörpannor så är efterfrågan högst på 28 cm. 

Pannan är lagom stor för att laga middag åt 3-4 personer samtidigt som det finns utrymme för några gäster också och 3-4 personer passar ju bra in i statistiken från SCB

Anpassa storlek efter behov

Men även om storleken på 28 cm är den allra populäraste traktörpannan, både utan och med lock, så kan naturligtvis någon av dom andra varianterna passa dig bättre. Det gäller helt enkelt att anpassa storlek efter behov för att bli nöjd. En för liten panna kommer snabbt ställas åt sidan då du inser att det inte går att göra tillräckligt med mat så det räcker till alla samtidigt som den finns risk att en alldeles för stor pannan mest blir jobbig att plocka fram och diska. 

Istället för att hitta en optimal panna som ska passa till allt går det naturligtvis att skaffa två eller tre stycken som kan plockas fram vid behov. Det finns flera billiga traktörpannor så det behöver absolut inte dra iväg i pris bara för att du skaffar fler än en panna. En billig traktörpanna ligger kring 350-400 kr medan de allra dyraste traktörpannorna kan kosta en bra bit över 5000 kr. 

Anpassa storleken efter det behov just du har eller komplettera med några stycken olika varianter så kommer du få ut maximalt av dina traktörpannor.

Traktörpanna 28 cm – Mer om 3 utvalda favoriter

Skeppshult

En pålitlig vän livet ut 

Om traktörpannor 28 cm är den populäraste storleken på marknaden så är Skeppshult en av dem absolut populäraste tillverkarna av traktörpannor på marknaden. Skeppshults gjutjärnspannor levereras alltid i högsta kvalité och är en trogen vän för resten av livet om man sköter om pannan väl. Ja, så är det faktiskt! Skeppshults gjutjärnspannor har en otrolig tålighet och kan gå i generationer.

Här får du garanterat en panna som kommer leverera år efter år annars är det alltid 25 års gjutjärnsgaranti på Skeppshults produkter. 

Ca pris: 1000 kr

vargen & thor

Exklusiv upplaga!

Ja, ful är den ju inte direkt.. Traktörpannan från Vargen & Thor alltså. Denna exklusiva traktörpanna 28 cm med lock har både en insida och utsida utöver det vanliga. Med en spegelblank utsida i guld kommer du mer än gärna låta pannan stå framme och skina i köket.

Insidan då? Jodå, den vill inte vara sämre. Panna är tillverkad i rostfritt stål och tål både ugn och maskindisk. Fungerar utmärkt på induktionshäll och fördelar värmen perfekt.

Ca pris: 1100 kr

g.r.y.m

GRYM Traktörpanna 28 cm

Ytterliggare en urläcker traktörpanna från företaget G.R.Y.M som levererar produkter i absoluta världsklass och denna traktörpanna 28 cm i koppar är inget undantag. Tidagare köpare har sagt sitt och ger pannan 5/5 i betyg. 

Här får du en lättskött traktörpanna som levererar fina resultat oavsett om du steker fågel, fisk eller mittemellan.. Kött, menar vi så klart. 

Ca pris: 1000 kr

Sammanfattning

Traktörpannor 28 cm med lock, där har du förmodligen den absolut vanligaste traktörpannan du kan hitta. Locket hjälper till att behålla värme och fuktighet i maten samtidigt som storleken är alldeles lagom för de flesta familjer. Som vi tidigare varit inne på finns det både större och mindre varianter men är du osäker på vilken som passar dig bäst är storleken på 28 cm ett säkert kort. 

Vi har även visat några riktiga guldkorn i olika material som ger dig både en in- och utsida i världsklass. Har du inte tidigare använt dig av en traktörpanna i din matlagning kommer du märke vilka otroliga fördelar faktiskt ger. 

Vi hoppas du fått lite tips och inspiration här och vill du veta mer om olika material och traktörpannor så hittar du massor av information här på sidan. 

Lycka till med matlagningen!