Bästa Svamptork 2024 (Bäst i Test)

Att torka sin svamp är ett utmärkt sätt för att den ska hålla längre och ibland även faktiskt smaka bättre.
En svamptork är precis vad du behöver om du är en engagerad svampplockare!
Här visar vi några bra svamptorkar att välja på.

Svamptorkar – Våra bästa tips!

Inlägget innehåller annonslänkar.

Caso DH 450 Dehydrator

Med 5 uttagbara och stapelbara brickor.

Graef Dehydrator Svamptork

Torkar både frukt och svamp.

Steba ED5 frukt- och svamptork

Öka dina frukters- och svamps hållbarhet.

Svamptork / Frukttork 360° roterande

Denna svamptork har en jämn och snabb torkning på grund av 360 graders rotation.

Svamptork / Frukttork 29 cm

Svamp- och frukttork från Steba.

Emerio Frukt- och Svamptork

Denna svamp & frukt-tork från Emerio är optimalt konstruerad med fem våningar. 

Hur en svamptork fungerar

Har du någonsin kommit hem från skogen med korgen full av svamp och undrat hur du ska ta hand om allt? Då är en svamptork din bästa vän! Tänk dig en apparat som varsamt torkar dina svampar och bevarar deras smak och näring. Det är precis vad en svamptork gör.

En svamptork fungerar genom att cirkulera varm luft runt svamparna. Den har oftast flera hyllplan där du kan sprida ut dina svampar. Temperaturen är noga kontrollerad för att torka svamparna utan att förstöra deras näringsämnen eller smak. 

Läs också: Bästa svampkniven

Fördelar med svamptorken

Att torka svamp i en svamptork har många fördelar. För det första kan du bevara din skörd mycket längre. Torkade svampar kan hålla i månader, till och med år om de förvaras rätt.

En annan fördel är att torkade svampar tar mycket mindre plats. Du kan förvara en hel säsongs svampskörd i några få burkar. Dessutom intensifieras ofta smaken när svamparna torkas, vilket ger dig en smakexplosion i dina maträtter.

Svamptorken är också ett utmärkt sätt att undvika matsvinn. Istället för att riskera att dina svampar blir dåliga i kylskåpet, kan du torka dem och spara dem till senare.

Läs också: Bästa saft- och bärpress

Bra att tänka på när du väljer svamptork

När du ska välja en svamptork finns det några saker att tänka på. Först och främst, fundera över hur mycket svamp du vanligtvis plockar. Om du är en entusiastisk svampplockare kanske du behöver en större modell med fler hyllplan.

Titta också på temperaturkontrollen. En bra svamptork låter dig justera temperaturen för olika typer av svamp. Vissa ömtåliga svampar behöver lägre temperatur än andra.

Tänk även på ljudnivån. Vissa svamptorkar kan vara ganska högljudda, vilket kan vara störande om du har den i köket. Leta efter modeller som beskrivs som tysta om detta är viktigt för dig.

Frågor & Svar

Vilken är den bästa svamptorken?

Den bästa svamptorken tycker vi är Caso DH 450 Dehydrator. Det är en svamptork med fem våningar i modern och elegant design. Svamptorken har ett temperaturspann på 30-70 grader.

Vad kostar en svamptork?

Svamptorkar kan kosta allt från 1.000 kronor till 3.000 eller mer beroende på storlek, funktion och tillverkare.