12 små traktörpannor för den lilla familjen

Är du på jakt efter en liten traktörpanna har du hittat helt rätt! Här visar vi 12 små traktörpannor som passar perfekt för den lilla familjen eller ensamhushållet. Vi tar även upp tre för- och nackdelar med små traktörpannor och lite annan matnyttig information som kan vara bra att veta.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Små traktörpannor – utvalda favoriter

Skeppshults Traditional, 20 cm.

Skeppshults Professional, 20 cm

Fiskars Traktörpanna, 24 cm

Eva Solo Traktörpanna, 24 cm

Mayflower Traktörpanna, 24 cm

Mauviel Cock Style, 20 cm. 

De Buyer Traktörpanna, 20 cm

Eva Solo Traktörpanna, 24 cm

Fiskars Traktörpanna, 24 cm

Lodge Traktörpanna, 20 cm

Moment Traktörpanna, 24 cm

Traktörpanna Salina, 24 cm.

Vad är en liten traktörpanna?

En liten traktörpanna är en panna som är lagom för en eller två personer. Dom små traktörpannorna har oftast en storlek på 20 cm – 24 cm. En liten traktörpanna fungerar precis som de större varianterna men med den skillnaden att det inte går och tillaga lika mycket mat i pannan samtidigt. Dom små traktörpannorna har lite olika höjd på kanterna vilket gör att vissa rymmer mer än andra men det vanligaste är att en liten traktörpanna har en kapacitet på ca 1,6 – 1,8 liter.

3 fördelar med små traktörpannor

Trots sin lilla storlek har dom små traktörpannorna många användningsområden och självklart finns det massor av fördelar med en liten panna framför en stor. Vi går här igenom några av dom största fördelarna med en liten traktörpanna. 

1. Tar lite plats 

En liten panna tar mindre plats än en stor, det tror vi alla förstår. Du har säkert varit med om att lådan där du har dina stekpannor och kastruller inte går att öppna eftersom ett av handtagen fastnat i det proppfulla skåpet. Vi vet precis hur det är. Att dom små traktörpannorna tar mindre plats är naturligtvis en stor fördel eftersom det nästan alltid är platsbrist i köksskåpen. Den smidiga och praktiska utformningen är helt klart en av dom stora fördelarna med en liten traktörpanna. 

2. Väger mindre 

Beroende på vilket material det är på traktörpanna så väger dom lite olika, däremot väger naturligtvis en mindre panna inte lika mycket som en stor. En tom traktörpanna på 20 cm väger ca 1,5-2 kg och lite mer än så när den är full i mat. Det är ändå helt okej vikt som är hanterbar att arbeta med för dom allra flesta. Dom större varianterna kan väga upp mot 4-5 kg utan något innehåll i. Då kan det börja bli kämpigt att lyfta och förflytta pannan även för en vältränad handled. 

3. Går snabbt att göra rent

Vi sparar det tråkigaste (men ack så viktiga) till sist – rengöringen. Många pannor går att köra i diskmaskinen men inte alla, framför allt inte traktörpannor i gjutjärn. Men även om det går att maskindiska pannan är det givetvis en fördel om den får plats och tar så lite plats som möjligt i diskmaskinen. Går traktörpanna inte att maskindiska är en mindre traktörpanna enklare att göra ren och det går betydligt snabbare.

3 nackdelar med små traktörpannor

1. Mindre valmöjligheter

Med en liten traktörpanna är du begränsad till att tillaga mindre rätter vilket är en nackdel. Har du en stor traktörpanna finns möjligheten att tillaga både stora och små rätter men med en liten traktörpanna går det endast tillaga små maträtter eftersom det är relativt lite kapacitet i pannan. Valmöjligheter blir mindre till skillnad mot en stor panna och det kan då och då tyvärr sätta lite käppar i matlagningshjulet.  

2. Ingen plats för gäster 

Som sagt är den lilla pannan anpassad för en eller två personer och ska du ha middagsbjudning kommer förmodligen inte lilla traktörpannan vara speciellt användbar eftersom den blir alldeles för liten. Det går givetvis att ha fler pannor till hands för större middagar men nackdelen med en liten traktörpanna är just det – att du behöver större komplement. 

3. Priset

Det är lätt att tro att ju mindre panna desto billigare pris. Du får ju mindre kapacitet liksom, klart det borde vara billigare? Icke. Vad gäller prissättningen på traktörpannor så spelar storleken ingen roll, här är det kvalité du betalar för och då spelar det ingen roll om det är en panna som är 20 cm eller en traktörpanna på 28 cm.

Vilket material är bäst till liten traktörpanna? 

Förutom att hitta den storlek som passar bäst just för dig och din matlagning är materialet en annan viktig del i det hela för att hitta rätt traktörpanna. Materialen har lite olika för- och nackdelar då dom skiljer sig åt så här gäller det att läsa på lite. Vi har skrivit om fyra av de populäraste materialen som du kan läsa mer om här nedan 

Det finns även andra material som exempelvis aluminium som också har en väldigt bred och mångsidig funktionalitet. 

Vilket material som är bäst till en liten traktörpanna kan inte vi svara på utan det är helt upp till användaren. Vissa älskar pannor i rostfritt stål medan andra vill ha den rustika känslan som gjutjärnet ger. Det är ofta man använt sig av ett och samma material tidigare men vi vill rekommendera att du testar något nytt. Det kan förändra din matlagning helt och hållet! Det går ju alltid att byta tillbaka om du inte är nöjd men vågar du inte testa något nytt kanske du missar några riktiga guldkorn.

Köpguide – Bra att tänka på

Storleken
Även om du är på jakt efter en liten traktörpanna så finns det fler storlekar på “små traktörpannor” än bara en. Som vi skrev lite högre upp i inlägget brukar dom små traktörpannorna vara mellan 20cm-24cm så frågan är om du verkligen behöver den allra minsta eller ska gå upp lite grann i storlek? Vilket alternativ som passar bäst har du så klart bäst koll på men tänk på att finns flera varianter av små traktörpannor. 

Priset
Priset har vi också skrivit om tidigare och bara för att pannan är mindre än många andra varianter betyder det inte att den är billigare. Däremot är det som med mycket annat att man får oftast vad man betalar för. Men att försöka vara ekonomisk och tro att en mindre traktörpanna är billigare än en stor är inte rätt väg att gå. 

Material
Den sista och kanske viktigaste punkten som är bra att tänka på när du är på jakt efter en ny traktörpanna är materialet. Materialet är högst delaktig i slutresultatet på det du tillagar och det är ju så klart hela poängen med en bra traktörpanna – att maten blir tillagad på bästa sätt. Läs mer om dom olika materialen här på sidan så du får en inblick i vilket material som passar dig bäst.

Sammanfattning

Små traktörpannor är perfekta för ensamhushåll eller den lilla familjen! Små traktörpannor har ett diameter på ca 20-24 centimeter och en kapacitet upp till ca 1,8 liter. Det kan så klart variera lite från modell till modell men det är däromkring som en “liten” traktörpanna placeras. 

Några fördelar med en liten panna är att den inte väger lika mycket som en stor, tar mindre plats och går snabbt att göra rent. Nackdelarna är att den ger dig mindre valmöjligheter, finns ingen marginal för objudna gäster och att den faktiskt kostar precis lika mycket som dom större modellerna. Det finns naturligtvis både fler för- och nackdelar och det som är en fördel i någons ögon kan vara en nackdel i någon annans. Det gäller att läsa på och bilda sig en egen uppfattning. 

Det finns en hel del olika material att välja bland och gjutjärn, rostfritt stål, koppar och kolstål är några av dom absolut vanligaste som du även kan läsa mer om här på sidan. 

Hoppas att du fått lite inspiration vad gäller små traktörpannor och lycka till med matlagningen!