Bästa Såskastrull 2024 (Bäst i Test)

Är du på jakt efter en såskastrull har du kommit rätt.
Vi har samlat några bra såskastruller i olika storlekar, former och prisklasser.

Såskastruller – Våra bästa tips!

Inlägget innehåller annonslänkar.

Skeppshult Gjutjärn Såskastrull 1 L

En snygg såskatrull med trähandtag.

Tefal Jamie Oliver Quick & Easy

Kan användas på alla spisar.

Demeyere Hög såskastrull

Såskastrullen fungerar på alla värmekällor inklusive induktion.

Mumin Såskastrull 1,3 L

Mumin Såskastrull 1,3 L från Muurla.

Barcelona Pro Kastrull med Lock

Kastrull i aluminium med en diameter på 18 cm.

Stenfors Kastrull 1,5 L

Kastrull i mattborstat stål med lock från Anders Petters serie Stenfors. 

Vikten av att hitta rätt såskastrull

En såskastrull är viktig i köket för att göra goda såser. Den kan förbättra både smak och konsistens. Så det är bra att hitta en som passar just dig.

Att välja den rätta såskastrullen kan göra att laga såser blir lättare. Den behöver rätt material, storlek och form. Då blir såsen perfekt och smakar som bäst. Dessutom underlättar en lättanvänd såskastrull i köket.

Läs också: Bästa såsslev

Såskastrull: Materialöversikt

När du ska köpa en ny såskastrull, är materialet viktigt att tänka på. Vi går igenom de vanligaste materialen.

Rostfritt stål är en favorit. Det är hållbart och enkelt att rengöra. Materialet leder värme jämnt, viktigt för såser. Men, det behåller inte värmen så bra som gjutjärn.

Gjutjärn är klassiskt för såskastrullar. Det håller värmen bra, perfekt för långkok. Men det kan vara tungt och kräver mer skötsel.

Koppar är lite ovanligare, men bra för såser. Det leder värme mycket bra för känsliga såser. Men, det är dyrt och behöver mer vård för att inte missfärgas.

Hitta en såskastrull som passar dina behov

Att hitta rätt såskastrull handlar om att veta vad man behöver. Tänk på hur och vad du lagar oftast. Genom att göra det, kan vi hitta den perfekta för vårt kök.

Tänk först på storleken. Fundera på hur många du vanligtvis lagar mat till. Kanske behöver du en liten såskastrull. Eller vill du en stor för fler portioner? Valet av storlek är viktigt för att passa just dina behov.

Välj sedan vilket material din såskastrull ska vara gjord av. Rostritt stål, gjutjärn – det finns flera att välja mellan. Varje material har sina fördelar vad gäller värme och rengöring. Titta på vad som är viktigast för dig för att hitta rätt lösning.

Frågor & Svar

Vilken är den bästa såskastrullen?

Den bästa såskastrullen tycker vi är Skeppshult såskastrull i gjutjärn. Det är en rejäl och pålitlig kastrull som vid rätt hantering kan hänga med livet ut. Skeppshults gjutjärnsprodukter är alltid förbehandlade med kravmärkt rapsolja från Carlshamns.

Vad kostar en såskastrull?

Såskastruller kan skilja en del i pris och kosta allt mellan 250 kronor – 1.000 kronor.

Hur rengör jag bäst min såskastrull?

Rengöring av såskastrull beror främst på material. Exempelvis ska gjutjärnskastruller alltid diskas för hand medans rostfritt stål fungerar att göra rent i diskmaskin.