Bästa Rivjärn 2024 (Bäst i Test)

Är du på jakt efter ett riktigt bra och prisvärt rivjärn har du kommit rätt.
Här visar vi några bra rivjärn som passar utmärkt för hemmakocken.

Rivjärn – Våra bästa tips!

Inlägget innehåller annonslänkar.

Blomsterbergs Rivjärn 22 cm Stål

Med 6 olika rivfunktioner.

Exxent Rivjärn Classic

Ett klassiskt, koniskt rivjärn med fyra sidor.

Essentials Rivjärn

Fyra olika grader av rivning.

Boxrivjärn 4 sidor

Det finns ultragrovt, fint, band och den populära skärmaskinen.

Perforerad pizzaspade

Med greppvänligt handtag av vackert akaciaträ.

Rivjärn med uppsamlare

Ett smart rivjärn med en låda för förvaring.

Fördelar med rivjärnet

Rivjärnet är kockens och bagarens bästa vän när det gäller att finfördela ingredienser. Det är ett enkelt men grymt effektivt redskap som river, skrapar och finfördela på ett kick. Oavsett om du bakar, lagar mat eller bara vill garnera en rätt så har rivjärnet massor av fördelar.

För det första kan du använda det på nästan vad som helst – ost, choklad, citrusfrukt, nötter, you name it. Tack vare sin robusta konstruktion och vassa rivytor finfördelas ingredienserna snabbt och effektivt utan att du behöver kämpa.

En annan stor fördel är att rivjärn är så lätta att hantera. Med rätt teknik glider det fram över ingrediensen och mer eller mindre gör jobbet åt dig.

Bäst av allt är att de inte kostar skjortan heller. Rivjärn är riktigt prisvärt och kan användas om och om igen i många år. 

Läs också: Bästa zestjärnet

Bra att tänka på vid köp

Alla rivjärn är inte skapade lika, så det gäller att välja rätt för dina behov. Först bör du fundera på vad du ska riva. Olika järn är bättre lämpade för olika ingredienser, så matcha mot dina recept.

Storleken är också viktig. Större järn är grymt effektiva för stora mängder, medan mindre modeller är smidigare för detaljarbete och garnering. Själva rivytorna bör också vara i toppkvalitet. Välj ett vasst och slitstarkt järn, gärna i rostfritt stål.

Sist men inte minst – tänk på greppet! Ett bra rivjärn ska ligga skönt i handen och inte ge dig värk efter en stunds användning. Bekvämligheten är A och O för ett effektivt jobb.

Läs också: Bästa pommes frites-skärare

Rivjärnets användningsområden

Ska du baka? Rivjärnet är kanon på att riva choklad, citronzest eller nötter till degar, fyllningar och frostings. De vassa rivytorna finfördelas ingredienserna snabbt och effektivt. Även för att garnera tallrikar och drycker är det ett mångkunnigt verktyg. Riv lite muskotnöt över en varm dryck eller citronzest över en dessert.

I det veganska köket används det för att riva rotfrukter, grönsaker och frukt till råkostbiffar, grötar och pajer.

Oavsett om du är proffs eller amatör, är rivjärnet ett ovärderligt redskap att ha i kökslådan. Perfekt för att lyfta både vardagsmat och finare rätter!

Frågor & Svar

Vilken är den bästa rivjärnet?

Det bästa rivjärnet tycker vi är det från Blomsterbergs. Det är ett klassiskt rivjärn med 6 olika rivfunktioner. Rivjärnet har även en snygg och ergonomisk design.

Vad kostar ett rivjärn?

Rivjärn kan skilja en del i pris beroende på storlek och funktion. Priset brukar ligga mellan ca 100 kr – 500 kr.

Hur rengör jag bäst rivjärnet?

Många rivjärn klarar maskindisk men dubbelkolla alltid utifall det är handdisk som rekommenderas.