Riskokare bäst i test 2024 – Hitta bästa riskokaren för dig

Vilken riskokare är bäst i test, hur fungerar en riskokare och vad är bra att tänka på när man ska köpa sig en ny riskokare? Vi besvarar dom frågorna här nedan samt går igenom mycket annan matnyttig information. Att koka ris behöver inte vara så svårt som många tror. Med riskokaren blir det perfekt ris varje gång. 

grytset-mat

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är en riskokare?

En riskokare är en elektrisk köksmaskin som kan kokar ris utan att riset bränns eller fastnar i kastrullen. Riskokaren klarar sig helt själv så man behöver inte ha koll på att vattnet kokar över eller när riset kokat klart.

Riskokaren har även funktionen att stänga av sig själv och hålla värmen när riset är klart. Det innebär att det gör ingenting om riset blir färdigt innan de andra tillbehören, kokaren ser till så riset håller sig varmt och perfekt i alla fall. 

De flesta riskokare har även en timer, vilket gör att man kan förbereda kokaren flera timmar innan man vill att den startar. På så vis kan du alltid ha nykokt ris när du kommer hem från jobbet exempelvis. 

Riskokare finns med flera olika funktioner, storlekar och design så det går att anpassa kokare efter behov, tycke och smak.

4 bästa riskokare

kastrullset-5-delar

Ris- och ångkokare

kastrullset-anders-petter

Stor riskokare

de-buyer-kastrullset

Riskokare Steba

Liten riskokare

Riskokare bäst i test – 4 utvalda favoriter

En kombinerad ris- och ångkokare från populära Hamilton Beach som levererar magiskt ris varje gång! Hamilton Beach är en amerikansk tillverkare av hushållsapparater och restaurangutrustning av högsta kvalité och här har de tagit fram en riskokare i världsklass. 

Denna riskokare har en kapacitet på 4,75 liter så det går att göra perfekta riskok för hela släkten. Med den smarta och kombinerade ångfunktionen så kan du ångkoka grönsaker, pasta och andra ingredienser. Det går att förbereda matlagningen hela 15 timmar i förväg och självklart startar och avslutar riskokaren sig själv. Rismått och rispadel ingår. 

Den kombinerade ris- och ångkokaren är en mycket omtyckt produkt av tidigare köpare. Fler än 100 stycken användare har givit betyg och snittet landar på ca 4.7/5 vilket är mycket bra efter så pass många omdömen.

En stilig riskokare i rostfritt stål från Cuisinart för 12 personer. Cuisinart är en amerikansk tillverkare av innovativa köksprodukter som satsar på enkel men stilren och kompakt design. Med sina krombelagda detaljer blir designen på denna riskokare väldigt snygg så den helt klart kan stå framme på köksbänken året om. 

Denna köksmaskin kan inte vara koka ris till perfektion utan även ångkoka exempelvis grönsaker och soppor. De avtagbara delarna i rostfritt stål tål maskindisk så rengöringen blir väldigt enkel. När riset är klart har Cuisinart riskokare en automatiskt funktion som gör att den går över till värmehållning istället för tillagning. Riskokaren har en kapacitet på 1,4 liter vilket räcker till ungefär 12 personer. 

15 tidigare köpare på Bagaren och Kocken har givit Cuisinart riskokare 4.8/5 i betyg.

Den tyska tillverkaren Steba har här tagit fram en prisvärd och väldigt användarvänlig riskokare som är enkel att använda. Genom sin moderna design matchar riskokaren många andra nutida köksprodukter vilket gör att de passar bra ihop i köket. 

Med en kapacitet på 3,5 liter så går det göra storkok för hela familjen och fler därtill. När riset är klart slår maskinen automatiskt på en värmefunktion vilket gör att riset är varmt lång tid efter avslutad tillagning. Rissked, slevsked och måttkopp medföljer. 

I dagsläget har endast en person kommenterat riskokaren på Cervera men ger den högsta betyg, 5/5 och skriver följande: “Bästa riskokare jag haft, blir perfekt ris, kokar inte fast i botten. Enkel att rengöra. Passar en familj på 5-6 personer. Får tummen upp”.

En praktisk liten riskokare som passar det lilla köket och som är mycket enkel att ta med sig. Denna lilla riskokare har även en ångfunktion som gör att det går alldeles utmärkt att ångkoka grönsaker, linsor eller kikärtor för att ge några exempel. 

Timer, automatisk värmefunktion, praktisk LED-display och plastbesparande design är några av sakerna som ingår i denna omtyckta riskokare. Med en kapacitet på 1 liter så passar köksmaskinen utmärkt för den klassiska famiiljen. 

Sex personer är det som hunnit betygsätta riskokaren i skrivande stunde på Bagaren och Kocken samt KitchenTime. Snittbetyget landar på ca 4.7/5 vilket är mycket bra.

Varför använda sig av en riskokare?

Det finns många fördelar med att använda sig av en riskokare kontra en vanlig kastrull. Förutom att riskokare inte behöver passas på samma sätt som ris som kokas i kastrull så blir riset både godare och luftigare också. 

Riskokare är en väl värd investering för dig kokar mycket ris. Det kommer spara massor av tid och huvudvärk. Dessutom är priset väldigt överkomligt också. 

Att bränna fast eller överkoka ris har vi nog alla gjort någon gång. Vissa tycker till och med att det är svårt att koka ris. Med en riskokare blir det ett bekymmer mindre i köket då ingenting egentligen kan gå snett.

Det är bara koppla in riskokaren, ladda den med rätt mängd ris, vatten och salt enligt anvisningarna så levererar den ris i världsklass helt av sig själv. Bra va?

Bra att tänka på när du köper riskokare

Att köpa riskokare är som tur är ingen superdyr investering men det är fortfarande lika viktigt att köpet blir rätt för det. Att köpa en för liten riskokare, eller för den delen en alldeles för stor riskokare, kommer göra att den används så mycket som den kommer göra om det blir en riskokare i lagom storlek. Detsamma gäller funktionerna. 

Storlek 

Storleken på riskokaren är a och o för att den kommer användas på rätt sätt. Om du har för liten riskokare och behöver komplettera med kastrull kommer kastrullen åka fram direkt. Har du å andra sidan en alldeles för stor riskokare kommer den bara vara omständigt att plocka fram och ta alldeles för mycket plats i köksskåpet. 

Se till att hitta en riskokare i rätt storlek som passar dina och ditt hushålls behov. Är ni en större familj är såklart en stor riskokare att föredra medans ensamhushållet gott och väl klarar sig på en mindre modell. 

Funktioner 

Riskokaren har ju mer eller mindre endast en uppgift – att koka ris. Men det finns faktiskt riskokare som kan slå flera flugor i en smäll. Har riskokaren ångfunktion går det exempelvis att tillaga broccoli eller andra grönsaker samtidigt som riset kokas. 

Andra viktiga funktioner är timer och antistick. Timer är bra så man kan förbereda riskokaren och sätta den på timer för att slå igång sig när man önskar. Antistick är väldigt bra så riset inte fastnar eller klibbar fast.

Rengöring

Och på tal om antistick så är det självklart viktigt att se till så kokaren har en enkel rengöring. Det är lätt hänt att strunta i köksmaskiner som är svåra att göra rent bara för man inte orkar med rengöringen helt enkelt. Finns det löstagbara delar som går att köra i diskmaskinen, samt att insidan har en antistick-beläggning så blir rengöringen mycket enklare.

Pris

Även om priset på riskokare inte varierar speciellt mycket så kan det ändå skilja någon tusenlapp på den billiga riskokaren jämfört med en dyrare modell. Hur mycket man är beredd att betala är så klart högst individuellt, däremot får man oftast det man betalar för. 

Vill du ha en stor riskokare med mycket funktioner, ja då kommer priset också gå upp.

Recension och betyg

Ett bra knep för att hitta pålitliga produkter online är att se vad tidigare köpare tycker om produkten. Ibland har dock inte alla produkter betyg, vissa har några få medans andra kan ha hundra- eller tusentals recensioner. Men kolla runt på lite olika sidor. Finns det fler återförsäljare av produkten kan betyg saknas på en viss återförsäljare medan andra har fått betyg.

kastrullseet-bild

LÄS OCKSÅ: BÄSTA KASTRULLSET

Fördelar med riskokaren

Du har säkert redan förstått att det finns massor av fördelar med att koka sitt ris i riskokare men här kommer en liten summering på det riskokarens bästa fördelar. 

Fördelar med riskokare: 

  • Den sköter sig själv
  • Förbered med timerfunktion
  • Perfekt ris varje gång
  • Lätt att använda
  • Håller riset varmt 

Nackdelarna då? Ja, som vi ser det finns det egentligen bara två nackdelar. Att riskokaren kostar en slant att investera i och att den tar plats i köksskåpet. Det är däremot två saker som vägs upp snabbt av fördelarna som riskokaren har.

Perfekt ris varje gång

Att ägna flera timmar åt att göra ett riktigt bra långkok för att sedan bränna riset precis innan servering är alla hemmakockars mardröm. Det är ju inte så att ris går lite snabbt att fix heller. Ris brukar behöva minst 15-20 minuter i kokande vatten vilket gör att middagen blir en halvtimme sen. Det är ingen bra start på middagsbjudningen.

Att koka ris på kastrull är dessutom ett meck att hålla koll på så inget annat blir fel. Vatten som kokar över eller som inte kokar alls. Från exakt när ska man börja ta tid? Hur mycket vatten och ris man ska ha i kastrullen är också oklart, instruktionerna på rispaketet stämmer sällan. 

Med riskokaren slipper man alla dessa bekymmer och får ett perfekt kokat ris varje gång. Det är inte så att riskokaren har tur ibland, otur ibland och gör något mellanting däremellan. Riskokaren levererar gång på gång på gång så man alltid kan vara helt säker på att det blir bra ris vid alla middagsbjudningar.

Vanliga frågor och svar

Vad kostar en riskokare?

Riskokare kan skilja lite grann i pris beroende på storlek, funktioner, design och tillverkare. Det är framför allt storleken som påverkar priset. 

De billiga riskokarna kostar ca 300 kr medan de dyrare modellerna kan kosta upp mot 2.000 kronor.

Vilken är den bästa riskokaren?

När vi kollat igenom utbudet vid olika återförsäljare och jämfört pris, funktioner, design och recensioner från tidigare köpare landar vi i den kombinderade ång- och riskokaren från Hamilton Beach är den bästa riskokaren på marknaden just nu. 

Hur lång tid tar det att koka riset?

Hur lång tid det tar att koka ris i riskokare beror på mängden vatten och ris, samt vilken rissort det är. Men ungefär 20-25 minuter tar det koka ris i riskokare.

Är det värt med riskokare?

Kokar du mycket ris så är det absolut värt att ha en riskokare. Du sparar mycket tid eftersom riskokaren klarar sig mycket själv och du behöver aldrig oroa dig för att riset kan brännas. Kokaren stänger av sig själv och håller riset varmt när det är färdigt så det är ingenting man behöver hålla koll på. Den är väl värd investering för alla som kokar mycket ris.

Hur mycket vatten ska man ha i riskokare?

Hur mycket vatten man ska ha i riskokaren beror på vilket typ av ris som ska lagas, därför är det alltid viktigt att läsa instruktionerna. En tumregel är dock att använda lika mycket vatten som ris. 4 dl ris behöver exempelvis 4 dl vatten.