Raclettegrill bäst i test 2024 – 4 bästa raclettegrillarna

Vilken är den bästa raclettegrillen, vad är bra att tänka på när man ska köpa racelettejärn, hur äter man raclette och vilka tillbehör får man bara inte missa? Det och mycket mer går vi igenom här! Raclette är en social och trevlig maträtt att äta med både familj och vänner och passar vuxna som barn.

grytset-mat

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är en raclettegrill?

En raclettegrill är en elektrisk bordsgrill som används för att tillaga maträtten Raclette med. Raclette är en maträtt från Schweiz där man häller smält racletteost över utvalda ingredienser. 

En raclettegrill har oftast en grill- och en stekplatta på ovansidan, i vissa fall finns dock bara en av plattorna att tillgå. På undersidan placeras sedan raclettespadar som man smälter osten med för att sedan ringla över de tillbehör man tillagat med hjälp av plattorna på ovansidan. 

Raclettgrill, som även kallas raclettejärn, finns med olika funktioner, storlekar och designer. De vanligaste raclettejärnet har plats för sex stycken spadar, men det finns både större och mindre modeller än så.

4 bästa raclettejärn

kastrullset-5-delar

Raclettegrill bambu

kastrullset-anders-petter

Raclettejärn Deluxe

de-buyer-kastrullset

Raclette/Fondue

Raclette Severin

Raclettegrill bäst i test – 4 utvalda favoriter

Princess Raclettejärn Pure är med sina fina detaljer i bambu inte bara en användbar raclettegrill utan även snygg att ställa fram på bordet. Inslaget av bambu grillen och kommer definitivt att göra det med dukningen också. Förmodligen det mest eleganta raclettejärnet på marknaden just nu! 

I denna raclettegrill finns det plats för 8 personer vilket är bra när man vill bjuda över nära och kära på middag. Men en praktisk non stick-beläggning på plattorna är rengöringen mycket enkel. Grillytan är på 42 x 23 cm och grillen har en effekt på 1200 watt. 

Fler än 50 tidigare köpare har i dagsläget betygsatt produkten och ger den 4.6/5 i betyg vilket är mycket högt för så pass många omdömen.

Raclettegrill Deluxe från Severin är ett raclettejärn i världsklass! Här finns en kombinerad stek- och grillyta vilket är bra för olika typer av tillbehör. Severin är en av Europas största tillverkare av köksprodukter och de håller alltid en god kvalité. 

Med en stekhäll i natursten och en grillplatta med non stickyta kommer dina tillbehör tillagas perfekt, dessutom blir rengöringen väldigt enkel när ni ätit klart. Temperaturen är naturligtvis justerbar så det går att sänka och höja värmen vid behov. Här finns det plats för 8 personer och den totala grill- och stekytan är på 48.5cm x 24 cm. 

Fler än 20 nöjda köpare har varit inne och givit denna produkt ett omdöme där snittbetyget landar på 4.6/5.

Slå två flugor i en smäll och köp en kombinerad Raclette & Fondue för att kunna variera dina middagar på bästa sätt. Denna smarta kombinerade produkt från välkända Severin är ett måste för alla som älskar raclette, fondue och långa middagar där man kan sitta och pilla med maten i timmar. 

Det är två separata värmeelement vilket gör att man själv kan bestämma om det är racletten eller fondue som ska värmas, alternativt båda två samtidigt. Det finns flera löstagbara delar som gör att järnet är väldigt enkelt att hålla rent. Här finns det plats för 8 personer och effekten ligger på 1900 W. 

Toppbetyg! Produkten har fått bästa möjliga betyg, 5/5, av 8 nöjda köpare på KitchenTime och Kökets Favoriter.

Ytterligare en toppgrill från Severin som har ett stort utbud av raclettegrillar vilket vi kan förstå eftersom grill efter grill från toppbetyg av nöjda köpare. Den här grillen har en kombinerad grillyta där ena är en grillsten och den andra är en non stick-bricka. 

Snabb uppvärmning med hjälp av temperaturreglaget gör att middagen kan vara igång på ett kick! Med plats för 8 personer fungerar grilljärnet utmärkt för den stora familjen eller det stora sällskapet. Den praktiska non stick-ytan gör järnet enkelt att rengöra när ni är klara med middagen. 

Hela 4.9/5 i betyg av fler än 30 nöjda användare ger en bra indikation på att detta är en riktigt kvalitetsprodukt!

Varför ska man ha en raclettegrill?

Raclette är en social maträtt där alla steker, grillar, plockar och fixar sina egna tillbehör direkt vid matbordet. Man kan både umgås, äta och aktivera sig lite på samma gång, något som andra middagar brukar sakna. Där blir det mer fokus på den maten som ligger på tallriken medans vid Raclette kan någon steka en köttbit, någon annan smälter sin ost, den tredje förbereder potatis medans den fjärde mumsar och äter från sin spade. 

Det händer saker hela tiden runt raclettebordet. 

En förutsättning för att kunna bjuda vänner och bekanta på Raclette är förstår att man har en raclettegrill att tillgå. Raclettegrillen tar inte speciellt mycket plats, den kopplas in på två sekunder och är väldigt enkel att hålla ren. Det finns med andra ord inget “jobbigt” med ett raclettejärn. 

Det är ett kul redskap att kunna plocka fram lite då och då vid speciella tillfällen och även om Raceltte är allt annat än en ny maträtt så har det faktiskt inte slagit riktigt i Sverige än. Så med största sannolikhet blir det en kul överraskning nästa gång du bjuder hem vännerna på middag!

Bra att tänka på när du köper raclettejärn

Att köpa en raclettegrill är en långsiktig investering. Det är inte så man springer och köper ett nytt raclettejärn år efter år utan det ska finnas med i massor av år framöver. Just därför är det noga att fundera på några saker som man vill att raclettejärnet ska klara av. 

Storlek

Storleken är absolut det viktigaste att tänka på när du väljer raclettegrill. Eftersom en raclettegrill är väldigt enkel och inte har massor av olika funktioner är det bättre fokusera på rätt storlek. Storleken avgör hur många som kan använda raclettegrillen samtidigt. Plats för 4, 6 eller 8 stycken är de vanligaste storlekarna. 

Funktioner

Värmetermostat, temperaturlampa, grill- och/eller stekfunktion, det är egentligen de tre funktionerna som behövs på ett raclettejärn för att kunna tillaga Raclette på bästa sätt. Det är en väldigt enkel bordsgrill och det är mycket av tjusningen i att äta raclette. Det är enkelt att tillaga, grillen är lättanvänd och alla älskar det!

Pris 

Det är ett inte jättemycket som skiljer i pris från de dyraste till de billiga raclettegrillarna utan de flesta ligger mellan 500 kr – 1.000 kr. Hur mycket du är beredd att betala för raclettegrillen är så klart individuellt. Det man ska veta är att man oftast betalar extra för storlek och snygga detaljer. Som sagt är funktionerna likvärdiga på alla raclettegrillar så om du inte behöver plats för 10 personer och inte är noga med att raclettegrillen även ska vara snygg att titta på så fungerar en billiga modell oftast precis lika bra som de dyrare modellerna.  

kastrullseet-bild

LÄS OCKSÅ: BÄSTA RISKOKARE

Så använder du raclettejärnet

Vi har nämnt det flera gånger tidigare i inlägget men raclettegrillen är en väldigt enkel bordsgrill. Det går inte att misslyckas i användandet och det är inte massa inställningar som behöver göras för att komma igång. 

Så använder du raclettejärnet: 

 1. Placera raclettejärnet på bordet, gärna på ett underlägg för att skydda bordet mot spill. 
 2. Koppla in strömmen i ett vägguttag och vrid värmen på max för att snabbt komma upp i temperatur. 
 3. När raclettejärnet är tillräckligt varmt lyser en temperaturlampa och järnet är redo att användas. 
 4. Placera dina tillbehör på stekplattan och racletteosten i spaden. 
 5. När dina tillbehör nått önskat resultat, ta av tillbehören från raclettegrillen och placera dom på en tallrik. Häll den smälta osten över tillbehören. 
 6. Njut. 

För att hitta ditt egna sätt att äta Raclette så experimentera med tillbehör, ostar och tillvägagångssätt. Du hittar massor av roliga recept till Raclette här.  

Social matlagning är underskattat

När man bjuder in till middagar är det ofta trerätters på menyn. En klassisk förrätt, varmrätt och efterrätt. Thats it. Sedan är maten avklarad. Och det finns egentligen ingenting negativt med det. Men håll med om att det blir långtråkigt att göra samma sak gång på gång på gång. 

Därför är det kul att bryta av med något annat emellanåt, något som gör middagen lite mer social och något man gör tillsammans mer än att bara äta. Som exempelvis Raclette eller att baka pizza tillsammans. 

Då kan man tillaga maten tillsammans och äta under lång tid istället för att göra på det traditionella sättet. Det är helt klart underskattat att låta middagsgästerna vara med och tillaga middagen, det tillför verkligen något till kvällen.

Vad kan man tillaga på en raclettegrill?

Det bästa med raclettegrillar är att det går att grilla och steka mer eller mindre vad som helst på dom. Det är bara fantasin som sätter gränser. Däremot finns det vissa saker som hör maträtten Raclette till och som passar väldigt bra tillsammans med Racletteosten. 

Tillbehör som passar bra till Raclette: 

 • Kokt potatis
 • Korv
 • Kassler
 • Räkor
 • Lövbiff
 • Cornichoner
 • Paprika
 • Sparris
 • Champinjoner
 • Cocktailtomater
 • Zucchini
 • Syltlök 

Du kan som sagt skiva upp och grilla på det du gillar, det viktigaste är att det gifter sig med övriga saker och passar bra tillsammans med osten.

Tänk på rengöringen

För att raclettegrillen ska hålla sig ren och fräsch och kunna vara en trogen middagsvän år efter år är rätt rengöring och förvaring väldigt viktigt. Det är superenkelt att hålla efter ett raclettejärn därför är det dumt att slarva. 

Eftersom rengöringen kan skilja olika modeller lite åt så rekommenderar vi att du läser i instruktionsboken på specifik modell vad som rekommenderas. Men här kommer några generella råd.

1. Börja med att koppla ur raclettejärnet så att det får svalna.

2. Grill- och stekplattan på ovansidan kan på de flesta modeller plockas bort från grillen och torkas av med varmt vatten, undvik diskmedel då det kan förstöra ytan. Se alltid till att handdiska grill- och stekplattan.

3. Raclettespadarna kan nästan alltid diskas i maskin. Annars är varmt vatten och diskmedel att rekommendera.

4. Torka av grillen med en fuktig trasa efter att den svalnat. Ibland kan torkad ost fastna ganska hårt, då kan det behövas något hårdare hjälpmedel än en trasa för att får bort osten

5. Torka av grillen och alla lösa delar så det blir torrt.

6. Packa ner grillen i kartongen igen och placera på en säker plats.

  Det finns inte speciellt många delar på ett raclettejärn vilket gör att det inte är så mycket som behöver göras rent. Så som sagt, se alltid till att noga göra rent grillen efter användning. Det kommer förlänga livslängden avsevärt.

  Vanliga frågor och svar

  Vad är racletteost?

  Racletteost är en halvhård ost som fungerar bra att smälta utan att den trådar sig. Det finns både kryddade och neutrala racletteostar. De tillverkas oftast i en rund form och har en vikt på 5 – 7 kg. I matbutiken är dock racletteosten uppskivad i mindre delar som passar för hemmabruk.

  Vad kostar en raclettegrill?

  Priset på raclettegrillar skiljer sig inte jättemycket år från de dyraste till de billigaste raclettegrillarna. De billiga raclettegrillarna kostar runt 500 kr medan de dyrare har ett pris kring 1000 kr.

  Vilket är det bästa raclettejärnet?

  Efter att ha jämfört flera olika raclettegrillar vad gäller funktion, pris, design, betyg och recensioner så landar vi i att det bästa raclettejärnet just nu är Princess Pure med snygga trädetaljer

  Vad dricker man till raclette?

  Det som rekommenderas att dricka till raclette här: 

  Vitt vin – välj ett vitt vin som friskt, nyanserat och strukturerat. En Riesling fungerar alldeles utmärkt till Raclette. 

  Rött vin – de röda vinet till raclette bör vara lättare. Bärigt och friskt är det säkraste kortet att gå på. 

  Öl – Vill du hellre dricka öl till Raclette är ett lätt öl med friska aromer som en vanlig pilsner att rekommendera. 

  Mer om dryck till Raclette kan du läsa om här.