Bästa Pizzaugn 2024 (Bäst i Test)

Vill du känna dig som en riktig italiensk pizzabagare där hemma är pizzaugnen ett måste. Pizzaugnar kan ta ditt pizzabak till en ny nivå. 
Här visar vi några bra pizzaugnar i olika alternativ.

Pizzaugnar – Våra bästa tips!

Inlägget innehåller annonslänkar.

Sage Pizzaiolo

Med inbyggd pizzasten.

Ultimate elektrisk Pizzaugn

Sabor Ultimate pizzaugn förvandlar ditt hem till en äkta pizzeria!

Pizzaugn Ooni

Elektrisk, mångsidig pizzaugn för inomhus- eller utomhusbruk.

Bertello Vedeldad pizzaugn

Maxtemperatur över 500 grader.

Witt Etna Rotante pizzaugn

Plats för 40,5 cm pizza.

Morsø Forno Gjutjärn

Perfekt för all typ av pizzabakning.

Fördelar med pizzaugnen

En pizzaugn är en investering som kan förvandla din matlagning till en helt ny nivå. Oavsett om du är en hängiven pizzaentusiast eller bara gillar att laga god mat har en pizzaugn många fördelar.

För det första ger den den där härliga, goda vedugnsssmaken som är så svår att uppnå i en vanlig ugn. Tack vare de höga temperaturerna får du en krispig, läcker botten och en perfekt yta.

Men pizzaugnar är inte bara för pizza. De är också fantastiska för att tillaga bröd, grillade grönsaker, kött och fisk.

En annan stor fördel är att pizzaugnar är energieffektiva och miljövänliga. De värms upp snabbt och behöver inte vara igång länge för att nå de höga temperaturerna. Och om du väljer en vedeldad modell slipper du fossila bränslen helt.

Läs också: Bästa pizzaskärare

Bra att tänka på när du köper pizzaugn

När du väljer pizzaugn finns det några viktiga saker att tänka på. Fundera först på vilken typ av bränsle du vill använda – ved, gas eller el.

Vedeldade ugnar ger den mest autentiska smaken, men kräver mer jobb. Gasugnar är bekväma och ger bra resultat, medan elugnar är enklast att använda.

Storleken är också viktig. Tänk på hur många personer du brukar laga mat till och hur mycket utrymme du har. De minsta ugnarna kan bara klara en pizza åt gången, medan större modeller klarar flera samtidigt.

Materialet spelar också roll. Ugnar i mursten eller sten behåller värmen bäst och ger jämnast värmefördelning. Rostfria eller emaljerade ugnar är lättare att rengöra.

Läs också: Bästa kaveln

Olika alternativ att välja på

Det finns flera olika typer av pizzaugnar att välja mellan. Den mest traditionella är den vedeldade ugnen i mursten eller sten. Dessa ger den där härliga smaken och kan nå extremt höga temperaturer på över 400 grader. De kräver dock mer arbete med att elda och underhåll.

Gaseldade ugnar är ett populärt alternativ för många hushåll. De värms upp snabbt, är lätta att reglera och ger bra resultat. Nackdelen är att du inte får den där unika vedssmaken.

Elugnar är enklast att använda, men kan inte nå lika höga temperaturer som ved- eller gasugnar.

Frågor & Svar

Vilken är den bästa pizzaugnen?

Den bästa pizzaugnen tycker vi är Sage Pizzaiolo Pizzaugn. Det är en pizzaugn som går på el och är väldigt enkel att använda. Den har en inbyggd pizzasten och ger fantastiskt resultat varje gång!

Vad kostar en pizzaugn?

Pizzaugnar finns i en mängd olika utföranden och prisklasser. De billiga pizzaugnarna kostar ca 3000 kr medan de dyrare varianterna kan kosta upp mot 15.000 kr och mer.

Vilka olika typer av pizzaugnar finns det?

Det finns vedeldade pizzaugnar, gasol och pizzaugnar på el.