Perkulator Bäst i Test 2024 – Hitta bästa perkulatorn för dig!

Vilken perkulator är bäst i test, vad är bra att tänka på när man ska köpa en perkulator och hur kokar man egentligen sitt kaffe på bästa sätt i en perkolator? Det ska vi gå igenom här samt visa upp de 4 bästa perkulatorerna som vi vet kommer göra magi runt frukostborden framöver. 

perkulator-kaffe-bild

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är en perkulator?

En perkulator är en sorts kaffebryggare som till skillnad mot en vanlig kaffebryggare låter vatten passera kaffesilen flera gånger tills dess att vattnet når rätt temperatur. Perkulatorn kan liknas vid en stor termos och benämns ofta som en äldre typ av kaffekokare. 

Perkulator finns i olika storlekar – liten som stor – och ansluts via eluttaget i väggen. En liten perkulator kan koka upp till sex koppar medan de större modellerna kan koka ungefär dubbelt så mycket. 

Med hjälp av den termosliknande formen och en värmefunktion kan perkulatorn bibehålla värmen i kaffet flera timmar efter avslutad kokning utan att kaffet bränns. 

Den rätta stavningen är egentligen perkolator, men eftersom denna typ av kaffekokare i folkmun uttalas perkulator används även den stavningen ibland (precis som vi valt att göra i detta inlägg).

4 bästa perkulatorer

Perkulator Bäst i Test – 4 utvalda favoriter

C3 Basic är förmodligen Sveriges vanligaste perkolator. Med en design i rostfritt stål och svarta detaljer så passar denna perkulator i alla olika typer av kök. C3 är en pålitlig tillverkare av olika kaffebryggare och har i åratal levererat produkter i världsklass. 

C3 Basic 1,8L kan brygga mellan 4-12 koppar så det går både att använda den ensam till vardags som vid större kaffebjudningar. Perkulatorn är kompatibel med EU:s ECO-direktiv vilket gör att detta är ett säkert val. Automatisk avstängning, signallampa och lång värmehållning är något du också får med om du väljer denna populära kaffekokare.

Fler än 30 tidigare köpare har i dagsläget betygsatt produkten och ger den 4.8/5 i betyg vilket är mycket högt och en indikation på att produkten är väldigt omtyckt av användare.

Emiro är kanske den främsta utmanaren till C3 på den svenska perkulatormarknaden och här har du en rejäl kaffekokare som kommer hålla i under lång tid framöver. Med sin stilrena design och ergonomiska handtag har perkolatorn från Emiro snabbt blivit en favorit i de svenska hemmen. 

En sladdlös perkolator med dolda värmeelement och en stabil basenhet är något du får om du väljer perkulatorn från Emiro. Kaffekokaren har en 40 minuters värmehållning för att sedan slå av sig vilket garanterar säkerheten. Med ett avtagbart filter som enkelt kan göras rent i diskmaskinen är inte rengöringen något bekymmer. 

Ca 10 nöjda köpare har varit inne och givit denna produkt ett omdöme där snittbetyget landar på 5/5.

Här har C3 tagit fram en liten perkolator i urläcker svart design som är smidig att plocka med sig på resan eller använda i det lilla köket. Gott kaffe är lika viktigt på husvagnssemesten som på hemmaplan!

En liten perkulator som kokar 2-6 koppar. Denna lilla smidiga perkolator brygger ett starkt och varmt kaffe med fin arom. Med sladdlös utformning och alla andra nödvändigheter som behövs för att enkelt kunna koka och servera sitt kaffe ingår självklart i C3:s lilla guldklimp.

Ca 10 tidigare köpare har sagt sitt och givit denna perkulator ett snittbetyg på 4.7/5.

Kanske marknadens finaste perkulator! Denna kopparfärgade kaffekokare är lika mycket en snygg inredningsdetalj som en användbar perkolator. Med sin exklusiva och lyxiga design kommer den kopparfärgade perkulatorn garanterat dra blickarna åt sig. 

En stor perkulator som kokar 4-12 koppar och har en smart signallampa som tänds när kaffet är färdigt. Perkulatorn är sladdlös och har automatisk avstägning efter 40 minuter enligt EU:s ECO-direktiv. Perkolatorn är också S-märkt via Intertek. 

Hela 4.8/5 i betyg av fler än 15 nöjda användare ger en bra indikation på att detta är en riktigt kvalitetsprodukt!

Varför använda en perkulator?

Det finns många skäl till att välja en perkulator framför exempelvis en vanlig kaffebryggare. Det största skälet är förstås smaken på kaffe, men det är en smaksak och vissa föredrar kaffebryggaren före perkulatorn och vice versa. Vi förespråkar perkulatorn eftersom det ger en fylligare och inte lika bränd smak som kaffebryggaren kan ge. 

Några fler anledningar till att välja perkolatorn:

  • Värmen – Kaffet blir betydligt varmare när de kokas än när det bryggs. Så gillar man riktigt varmt kaffe är perkulatorkaffe att rekommendera. Det är även bra för alla som använder mjölk i kaffet. Den kalla mjölken kyler inte lika snabbt ner kaffet som är kokat i perkulator jämfört med bryggt kaffe från kaffebryggaren. 

  • Behåller värmen bra – Perkolatorn är väldigt bra att behålla värmen utan att bränna kaffet. Det är bra om man tar gott om tid på sig att dricka sitt kaffe. Då behöver man inte oroa sig för att kaffet står och kallnar i behållaren. 

  • Inget kaffefilter – I perkulatorn används inget kaffefilter utan här fyller man istället på en metallbehållare som kan göras rent mellan gångerna och användas år ut och år in. Ett miljövänligt val om man jämför med kaffebryggaren som behöver ett nytt kaffefilter vid varje bryggning.
perkulator-kaffe

LÄS OCKSÅ: BÄSTA PIZZASTÅL

Bra att tänka på när du köper perkulator

För att hitta den bästa perkulatorn för dig och dina behov så finns det några saker som är bra att tänka på inför ett köp. Som tur är finns det inte särskilt många funktioner att ta hänsyn till utan här är det andra faktorer som är mer avgörande. 

 

Storlek 

Ska man välja en liten perkulator eller en stor perkulator, det är frågan. Självklart beror det på hur många som kommer använda perkolatorn och hur många koppar du vill ha möjlighet att koka. Det finns fördelar och nackdelar både med en stor- och liten perkulator. 

Den lilla perkulatorn tar mindre plats, men samtidigt är det tråkigt att inte kunna koka mer än sex koppar utifall man skulle få oväntat besök. Den stora perkulatorn tar mer plats, är tyngre men kan samtidigt koka upp mot tolv koppar kaffe istället. 

 

Design

Nästan alla har vi våra kaffekokare eller kaffebryggare ståendes framme på köksbänken jämt. Det är ingenting vi tar fram när de ska användas utan de har sin bestämda plats där i köket. Därför är designen lika viktig som något annat när du väljer kaffekokare. Det finns mängder av olika designer på perkulator både vad gäller färg, form och detaljer. 

Kaffekokaren blir en del av inredningen i köket och eftersom det är en stor apparat som verkligen syns och tar plats kommer den bidra till helhetskänslan i köket. Var noga med att skaffa en perkolator som du även tycker snygg! 

 

Pris 

Hur mycket ska man betala för en perkulator egentligen? Ja, svaret på den frågan är så klart att det är högst individuellt. Det behöver inte alltid vara så att “ju dyrare, ju bättre”, däremot är det som med mycket annat att man får vad man betalar för. Det finns många prisvärda och billiga perkulatorer så ett tips är att kika runt och läsa recensioner på de som inte är lika högt i pris för att se om du hittar något riktigt guldkorn. 

De flesta perkolatorer ligger i prisspannet 500 kr – 1000 kr. 

 

Betyg och recensioner

Det som alltid är bra när man handlar prylar online är närheten till att kunna ta del av andra köpares upplevelser av produkten. Har du hittat en perkulator du verkligen gillar så sök runt lite på nätet och försök hitta betyg och recensioner från tidigare köpare. Det brukar ge en bra indikation på hur pass bra kvalité produkten har och om den är värd sitt pris.

Så kokar du kaffe i perkolator

Att koka kaffe i perkulator är väldigt enkelt och går snabbt att både förbereda och koka. Det är en process i tre steg som man gör i sömnen efter några gånger. 

1. Börja med att ta av locket och plocka ut metallbehållaren för att kunna fylla på med vatten efter antal koppar som du önskar koka. Det finns ett mätinstrument på utsidan av perkulatorn så du ser hur mycket vatten som motsvarar antalet koppar. 

2. Använd sedan ett kaffemått för att fylla metallbehållaren med rätt mängd kaffe. Vilken styrka man vill ha på sitt kaffe är upp till var och en och för att hitta den perfekta balansen behöver man testa sig fram. Vi brukar gilla att använda antal koppar + 2. Har du alltså fyllt din perkulator med vatten för 8 koppar skulle vi rekommendera 10 skopor kaffe (8 + 2). Men som sagt, styrkan på kaffet är en smaksak och något du behöver experimentera lite med. Det kan även skilja från perkulator till perkulator. 

3. Placera sedan metallbehållaren i perkulatorn. Se till så den sitter på rätt plats och sätt sedan på locket och tryck på startknappen. Klart! 

Svårare än så är det inte att koka perkulatorkaffe utan när kaffet sedan når rätt temperatur kommer perkulatorn slå av sig själv och indikatorlampan lyser och meddelar att kaffet är redo för servering.

Tänk på rengöringen

För att perkolatorn ska hålla i och kunna leverera magiskt kaffe varje morgon i flera år så gäller det att ta hand om den på rätt sätt. Regelbunden rengöring är A och O för att kaffekokaren inte ska tappa i kvaité. 

Skölj ordentligt ur perkolatorn mellan gångerna och då och då kan du även diska den med diskborste. Diskborsten behövs ibland för att få bort det som sitter allra hårdast längst kaffekokarens väggar på insidan. 

Metallbehållaren är även den viktig att göra rent varje gång så inte gammalt kaffesump följer med in i den nya kokningen. De kan även göra att de små silhålen täpps igen om inte behållaren hålls efter på rätt sätt vilket gör att kaffet kommer upplevas som väldigt svagt. 

Ett tips är också att fylla perkulatorn med vatten och koka upp det utan att tillsätta något kaffe. Då får maskinen cirkulera endast kokande rent vatten vilket i sig blir rengöring.

kaffe-bild

Välj rätt kaffe

Vilket kaffe är bäst för perkulator? Ja, det är en fråga som har olika förespråkare. Vissa föredrar att använda bryggkaffe medan väljer kokkaffe. Det finns fördelar och nackdelar med båda alternativen. 

Fördelen med bryggkaffe är att utbudet är betydligt större. Det går att välja och vraka på massor av olika alternativ och testa sig fram för att hitta sin favorit. 

Nackdelen med bryggkaffe är att det blir mer kaffesump av det och tyvärr kan det ofta leta sig ner ganska mycket till det nykokade kaffet. Den finkorninga malningen av kaffet är aningen för små för silens hål vilket gör att kaffesump bildas. 

Kokkaffets fördel är att det är mer grovmalet och tillskillnad från bryggkaffet inte alls bildar så mycket kaffesump. Grovmalet kaffe är bättre anpassat för perkulator än finmalet kaffe. 

Nackdelen med kokkaffe är utbudet. Det finns ett begränsat utbud i livsmedelsbutikerna och ofta är det endast originalsmakerna man kan ta del av. De lite roligare, exklusivare kaffesorterna erbjuder endast bryggkaffe. 

Vilket kaffe som är bäst till perkulator är en smaksak men vi föredrar kokkaffe eftersom det inte bildar lika mycket sump, ger en rund och len smak istället för den mer beska och brända smaken som bryggkaffe kan ge.

Liten perkulator – perfekt för resan

En liten perkulator är inte bara något som passar bra i det lilla hemmet utan fungerar även utmärkt att ta med sig på campingsemestern eller utlandsresan. Den smala och avlånga formen gör att en liten perkolator inte tar så mycket plats i resanväskan. 

Morgonkaffet är väldigt viktigt för många och dessutom får det inte smaka hur som helst. Man vill helst att det ska smaka som hemma. Att ta med den lilla perkulatorn till lägenhetshotellet på Kreta eller till campingplatsen på Öland gör att man får sitt egna kaffe varje morgon. En perfekt start på dagen helt enkelt. 

Att utöka användingsområdet och även kunna plocka med sig sin kaffekokare på resan är något som går bra med perkulaor, men desto svårare med kaffebryggaren. Bryggaren är oftast betydligt klumpigare och behöver mer plats. Då kan det till och med vara värt att använda hotellets vattenkokare och Nescafe istället. 

Så vill du börja dricka ditt vardagliga kaffe även på semester så är en liten perkulator ett tips. Den är enkel att ta med sig och fungerar överallt.

Vanliga frågor och svar

Vad kostar en perkulator?

Priset på en perkulator ligger mellan ca 500 kronor – 850 kronor. Men det finns både billigare och dyrare varianter än så. Priset beror ofta på storlek, design och funktioner. Ju större perkulator, ju dyrare är den oftast.

Vilket kaffe är bäst till perkolator?

Vi föredrar kokkaffe till perkulator eftersom det är grovmalet och inte bildar lika mycket kaffesump som exempelvis finmalet bryggkaffe kan göra.

Vilken är den bästa perkulatorn?

Sveriges mest sålda perkulator av en anledning? Förmodligen är det så. Den bästa perkulatorn är enligt oss C3 Basic 1,8 liter. Detta efter att ha jämfört flera olika perkulatorer vad gäller pris, funktoner och design.

Hur länge håller kaffet sig varmt i perkulator?

Kaffet i perkulator kan hålla sig varmt i flera timmer efter avslutad kokning. Däremot finns det Eco-direktiv som gör att automatiskt avstängning måste finnas efter 30-40 minuter vilket gör att kaffet naturligtvis börjar svalna då. Att hälla över kaffet i en termos eller använda sig av en timer gör att man kan förlänga denna tid.

Hur fungerar en sladdlös perkolator?

Den sladdlösa perkulatorn är placerad på en platta som är kopplad till vägguttaget. Det är plattan som driver energi och ser till så kaffet kokas och hålls varmt. De äldre modellerna på perkulatorer hade sladden ansluten direkt till kaffekokaren men du finns det alltså en platta som sladden är ansluten till vilket gör att själva perkulatorn är sladdlös.