Osthyvel Bäst i Test 2024 – Hitta Bästa Osthyveln För Dig

Osthyveln är det bästa redskapet för att få tunna fina ostskivor – perfekt som pålägg eller garnering. Osthyveln är framförallt populär här upp i norden men finns så klart världen över. 
Här visar vi några bra osthyvlar att välja på.

Osthyvlar – Våra bästa tips!

Inlägget innehåller annonslänkar.

Osthyvel i rostfritt stål

Osthyvel i modern design.

Osthyvel från Fiskars

För halvhårda ostar som gouda- och edamerost.

Osthyvel från norska Björklund

Skaft av oljad björk.

Lyxig osthyvel mässing

Kan matchas med andra bestick.

Osthyvel tråd

Tråden skär jämna och fina skivor.

Osthyvel med smal slits

Rösle osthyvel har ett långt vasst blad med en smal slits.

Fördelar med osthyveln

Med en skarp osthyvel kan du skära tunna, fina skivor som blir perfekta som pålägg på morgonsmörgåsen. Förutom den uppenbara fördelen med att hyvla pålägg annan stor fördel – den motverkar matsvinn. Har du någon gång försökt skära en jämn skiva med en vanlig kniv? Inte det lättaste va? Med en hyvel däremot har du full koll på tjockleken så du kan maximera varenda liten bit av din ost. Inte en enda ostbit går till spillo!

Läs också: Bästa ostkupan

Bra att tänka på när du köper osthyvel

Så när du väl bestämt dig för att skaffa en osthyvel, vad ska du tänka på? Jo, materialet är en viktig faktor. Välj en hyvel i rostfritt stål eller liknande som inte riskerar att rosta eller missfärgas med tiden.

En skarp, välslipad klinga är också a och o för rena, fina snitt.

Storleken kan också spela roll beroende på dina behov. En större hyvel kan vara bra om du ofta hanterar stora ostbitar, medan en liten kompakt modell är mer portabel och lättare att förvara.

Tänk också på handtaget – det ska sitta bekvämt i handen och ge bra grepp så att du kan hyvla på ett säkert sätt.

Sist men inte minst, var inte rädd för att investera lite mer i en hyvel av högre kvalitet. Den kanske kostar några kronor extra, men kommer att hålla längre och prestera bättre år efter år. 

Läs också: Bästa japanska knivarna

Osthyvelns användningsområde

Osthyveln är en riktig mästare på fler områden än bara ost. Tack vare det vassa bladet kan du använda den till att riva eller skiva i princip vad som helst. Färsk ingefära, vitlök, morötter eller zucchini – allt går att förvandla till fina strimlor med bara ett enkelt drag av hyveln. Perfekt för att liva upp en sallad eller gratäng.

Och tänk på alla möjligheter att snygga till dina rätter! Skiva några fina skivor hårdost för att toppa en pasträtt, eller gör en snygg garnering på en sallad. Med hyveln som redskap kan du verkligen låta kreativiteten flöda.

Frågor & Svar

Vilken är den bästa osthyveln?

Den osthyveln vi ger bäst i test är Fiskars osthyvel. Det är en prisvärd osthyvel i klassisk design. Med sitt fina handtag i trä blir det en även en snygg detalj på frukostbordet.

Vad kostar en osthyvel?

Det finns både dyra och billiga osthyvlar och priset brukar ligga mellan 100 kr – 500 kr.

Finns det olika storlekar på osthyvlar?

Ja, det finns både små och stora osthyvlar.