Bästa Mortel 2024 (Bäst i Test)

Morteln är ett underskattat hjälpmedel i köket som kommer till använding när man minst anar det. Den kan krossa allt från kryddor till isbitar eller kokosnötter. 
Här visar vi några bra mortlar i olika material att välja på.

Mortlar – Våra bästa tips!

Inlägget innehåller annonslänkar.

Mortel Skeppshult

Mortel i gjutjärn. Stötens handtag är av valnötsträ.

Mortel Ernst

Mortel i granit från Ernst.

Muubs Valley Mortel

Praktisk och dekorativ mortel från Muubs.

Tando Mortel Marmor

Snygg mortel som passar bra som inredningsdetalj.

Crush Mortel 13x8 cm

Mortel med fina trädetaljer.

Mortel Gjutjärn 3 delar

Mortel i gjutjärn med tillhörande stöt och skål.

Fördelar med morteln

Det finns nästan något meditativt i att stå och mosa ingredienser i en mortel. Det är som en liten paus i vardagsstressen, där du får känna dofterna sprida sig och se hur kryddorna förvandlas under din hand.

Men det är inte bara en trevlig upplevelse, morteln har faktiskt flera fördelar jämfört med elektriska alternativ. Den drar ingen el (miljövänligt!), den är tyst (perfekt för söndagsmorgnar när resten av familjen sover), och den ger dig full kontroll över konsistensen. Plus, den ser ju faktiskt riktigt snygg ut på köksbänken!

Läs också: Bästa bakmatta

Mortelns användningsområde

Tro det eller ej, men morteln är en riktig mångsysslare i köket. Självklart är den perfekt för att krossa kryddor och göra egna kryddblandningar, men det stannar inte där.

Prova att göra en härlig pesto från grunden, eller mosa vitlök till en aioli som får dina gäster att sucka av välbehag. Morteln är också superbra för att göra egen guacamole eller krämiga salsasåser. 

Mortlar i olika material

När det kommer till material finns det verkligen något för alla smaker (och plånböcker). Klassikern är ju förstås stenmorteln, ofta i granit eller marmor. Den är tung och stabil, perfekt för dig som gillar att jobba ordentligt med ingredienserna.

Men om du vill ha något lättare finns det snygga alternativ i trä, som ger en fin naturkänsla i köket. Vi gillar verkligen mortlar i mässing eller koppar också – de åldras så vackert och ger köket en touch av lyx!

Frågor & Svar

Vilken är den bästa morteln?

Den bästa morteln tycker vi är Skeppshults gjutjärnsmortel. Det är en stabil mortel i hållbart gjutjärn som kommer hålla lång tid framöver om den sköts om på rätt sätt.

Vad kostar en mortel?

Mortlar kan skilja mycket i pris och kosta allt från 150 kronor till 1000 kronor eller mer.

Hur rengör jag bäst morteln?

Morteln rengör du bäst genom att använda en fuktig trasa. Maskindisk rekommenderas ej.