Kökssax Bäst i Test 2024 – Hitta Bästa Kökssaxen För Dig

Ett köksredskap som kommer till användning oftare än man tror är kökssaxen och det borde vara ett givet hjälpmedel i alla kök.
Här visar vi några bra kökssaxar i olika design och prisklasser.

Kökssaxar – Våra bästa tips!

Inlägget innehåller annonslänkar.

Global GKS-210 Kökssax

Bra med plats till fingrarna.

Fiskars kökssax

Bra klippegenskaper och tål diskmaskin.

Pallarés Professionell Sax

Kökssax från Cook’n Bloom. 

Kökssax från Eva Solo

Försedd med två vassa skär.

Fiskars Fågelsax

Kraftig sax med skär för att flå och klippa fjäderfä.

Sax Gourmet

Universalsax från Zyliss som smidigt klipper igenom de flesta förpackningar.

Fördelar med kökssaxen

Visst kan man klara sig utan en kökssax, men varför göra det svårare för sig själv? Tänk dig att du ska klippa en kycklingfilé, öppna en trång förpackning eller finhacka en kryddig bukett med färska örter. Med en kökssax i handen blir det hur lätt som helst. 

De vassa och kraftfulla bladen skär rakt igenom utan att du behöver anstränga dig. Dessutom är kökssaxen hur smidig som helst att använda. Den ligger perfekt i handen tack vare de ergonomiska handtagen, så du kan jobba på i köket utan att bli trött.

Läs också: Bästa köksvågen

Bra att tänka på

Alla kökssaxar är inte skapade lika så det gäller att välja med omsorg. Satsa på kvalitet från ett känt varumärke så slipper du åka på en billig bluff.

En ordentlig sax i rostfritt stål håller år efter år utan att bli slö. Den ska ligga skönt i handen och inte kännas klumpig eller för tung. En bra kökssax ska vara lätt att manövrera utan att trötta ut handen. 

Kökssaxens användningsområden

Tack vare de vassa bladen blir det lätt att trimma grönsaker, finhacka örter, strimla bacon eller klippa nötter. Saxen gör jobbet snabbt och effektivt. Men det är inte bara vid matlagningen som kökssaxen kommer till sin rätt. Den är också grym på att öppna alla möjliga förpackningar – plast, kartong, you name it!

Förutom i köket kan du också använda saxen till att klippa papper, snören och band. Den är en riktig multitalang som underlättar i många situationer. Kort sagt är kökssaxen ett grymt bra redskap som gör livet enklare.

Frågor & Svar

Vilken är den bästa kökssaxen?

Den kökssax vi ger bäst i test är Global GKS-210. Det är en klassik kökssax men i modern design. Saxen har små fördjupningar och stor plats för fingrarna.

Vad kostar en kökssax?

Kökssaxar kan kosta allt från 50 kronor till 1.000 kronor beroende på kvalite, storlek och tillverkare.

Hur rengör jag bäst kökssaxen?

Kökssaxar tål sällan maskindisk så handdisk är alltid att rekommendera.