Bästa Grönsakskniven 2024 (Bäst i Test)

Grönsakskniven är ett bra hjälpmedel när det ska hackas eller skäras grönsaker och kryddor. Den är speciellt utformad för att enkelt kunna göra en vaggande och kontrollerad rörelse, vilket behövs för att kunna skära bra i grönsaker.
Här visar vi några bra grönsaksknivar att välja på.

Grönsaksknivar – Våra bästa tips!

Inlägget innehåller annonslänkar.

Global G-5 Grönsakskniv

Professionell grönsakskniv med bra stöd för knogarna.

Satake Kuro Nakiri grönsakskniv

Handsmidd nakirikniv från Satake, 18 cm.

MAC Mighty Grönsakskniv

Skalkniv i toppklass med välarbetat boltser mellan handtag och blad.

Pine Grönsakskniv 12 cm

Victorinox Grönsakskniv är utrustad med ett 12 cm långt blad.

Norden Grönsakskniv Fiskars

Norden grönsakskniv är idealisk för att skära frukt och grönsaker.

Global Global SAI-04 Grönsakskniv

Sai-04 från Global är en exklusiv grönsakskniv.

Vikten av en bra grönsakskniv

Vi som lagar mat vet betydelsen av en bra grönsakskniv. En bra kniv gör allt lättare i köket i alla avseenden. Den gör också en lång uppgift kort och rolig.

Med en bra grönsakskniv blir allt bättre. Vi får bättre kontroll och en mer precis skärning. Maten ser mer proffsig ut och vi undviker att skära oss i onödan.

En bra kniv sparar både tid och kraft och det är lättare att skära i jobbiga grönsaker. Så kan vi lägga mer tid och tanke på smaken i rätterna istället!

Läs också: Bästa ostkniv

Hur man väljer rätt knivstorlek och form

När du väljer grönsakskniv finns det några saker som är bra att tänka på. Storleken på bladet är väldigt viktig – en kniv som är för lång kan vara svår att hantera. För korta knivar kan dock göra det svårt att vara effektiv i köket. Det är också bra att tänka på hur man väljer rätt form på grönsakskniv. Tänk på hur stor din hand är och hur du vill använda kniven.

Det är viktigt att känna på storlek och form av kniven. En kniv som är för tung kan göra dina händer trötta. För lätta knivar kan kännas svåra att hantera. Genom att prova olika knivar kan du hitta en som känns rätt och ger dig bra kontroll.

Skötsel och underhåll

Det är viktigt att ta hand om din grönsakskniv på rätt sätt. Då håller den sig vass och gör ditt arbete i köket lättare.

Se till att rengöra din kniv ordentligt varje gång du använder den. Använd bara varmt vatten och mild tvål för handtvätt. Efter tvätten, torka kniven direkt. Förvara den sedan på ett säkert ställe. Ett knivblock eller knivskydd skyddar bladet. Det förebygger också skador från mat eller vatten.

Frågor & Svar

Vilken är den bästa grönsakskniven?

Den bästa grönsakskniven tycker vi är Global G-5 Grönsakskniv. Det är en professionell grönsakskniv med bra stöd för knogarna. Kniven är tillverkad av rostfritt stål.

Vad kostar en grönsakskniv?

Grönsaksknivar kan skilja en del i pris och kosta mellan 400 kronor – 2.000 kronor.

Hur rengör jag bäst grönsaksknivar?

Grönsaksknivar ska alltid diskas för hand för att bevara bästa kvalité.