Airfryer bäst i test 2024 – Hitta bästa airfryern för dig

Vilken airfryer är bäst i test, vad är bra att tänka på när man ska köpa airfryer och vilka recept och matprogram bör finnas? Det och mycket mer går vi igenom i det här inlägget samt visar vilka vi tycker är de bästa airfryers just nu. 

grytset-mat

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är en airfryer?

En airfryer är en köksmaskin som brukar jämföras som ett hälsosammare alternativ till den klassiska fritösen då man framför allt använder mindre olja vid tillagning. Airfryer, som även kallas varmluftfritös eller luftfritös, tillagar maten istället med hjälp av varmluft och en väldigt liten mängd olja. Ibland behövs ingen olja alls. 

Den varma luften cirkuleras i maskinen i väldigt hög hastighet med hjälp av en motor och tillagar maten precis så som du vill ha den – samtidigt som den ger en krispig och härlig skorpa på utsidan. 

En airfryer kan användas för att bland annat fritera kyckling, chips eller pommes frites men det går också utmärkt att baka bröd eller kakor och i vissa modeller går det även bra att grilla kött och fisk.

Det finns en mängd olika varmluftfritöser på marknaden idag vad gäller storlek, funktion, pris och design. De större luftfritöserna har en kapacitet kring 7 liter medan de mindre modellerna har en kapacitet på runt 1 liter.

Bästa airfryer 2024

kastrullset-5-delar

Airfryer XXL 5,2L

kastrullset-anders-petter

Digital Airfryer

de-buyer-kastrullset

Luftsfritös Deluxe

AeroFryer XXL 5,6L

Airfryer bäst i test – 4 utvalda favoriter

Princess Family Aerofryer är ett perfekt val för dig som vill kunna fritera mat för hela familjen – utan att behöva använda olja! Denna XXL-variant sväljer hela 5,2 liter så det räcker och blir över för både 4 och 5 personer. 

Med en tydlig digital kontrollpanel och 7 förprogrammerade funktioner kommer friteringen gå både snabbt och smidigt. Airfryern har en smart non stick-beläggning vilket gör att ingenting kommer fasta. Med andra ord är rengöringen väldigt enkel. 1800 W, spänning 220-240 volt och vikt 7,4 kg. 

Airfryern har fått fler än 100 recensioner från tidigare köpare där snittbetyget landar runt ca 4.8/5.

Hamilton Beach är en populär amerikans tillverkare av köksprodukter som här tagit fram en airfryer i världsklass! Här blandas snygg och modern design med användbara funktioner som kommer att ta matlagningen till nästa nivå.

Med 8 förinställda program kan du få allt från pommes, kycklingvingar eller krispiga grönsaker till perfektion. En stor korg som rymmer hela 5 liter vilket räcker för mat till en stor familj. Hamiltion Beachs smarta airfryer har även en temperaturkontroll. 

Fler än 5 tidigare användare ger toppbetyg till Hamiltion Beachs airfryer och snittbetyget landar runt 4.8 / 5.

Easy Fry Deluxe är är varmluftfritösen för dig som vill använda din luftfritös även för bakning och grillning. Tillverkad i rostfritt stål och med LED-touchpanel är varmluftfritsösen både stabil och enkel att använda. 

Easy Fry Deluxe fungerar utmärkt för tillagning av fryst mat så här behöver du inte tina upp något innan använding. Med 8 förinställda program blir dessutom tillagningen mycket enkel. Du väljer program efter tillbehör, sedan sköter maskinen resten. Luftfritösen har en kapacitet för 6 personer. 

På både KitchenTime och Bagaren och Kocken är tidigare köpare väldigt nöjda. Med över 25 recensioner får varmluftfritösen betyg 4.9/5.

En stilig varmluftfritös som blir en lika snygg inredningsdetalj i köket som en användbar airfryer. Med den moderna touchen och ett material i rostfritt stål passar den in alla olika typer av kök. Det här är en riktig toppsäljare som är omtyckt av många tidigare köpare.

Den extra stora korgen har en kapacitet på 5,6 liter vilket gör att det går att laga mat för 6-8 personer. Det är moden touchpanel med förinställda program som gör matlagningen enklare. Temperaturen är justerbar och här kan du välja mellan 80 grader – 200 grader. Maskinens snabba cirkulation av varmluft ger ett fantastiskt gott och krispigt resultat. 

14 tidgare köpare har betygsatt produkten på KitchenTime och Kökets Favoriter vilket resulterar i ett betyg på 4.8/5.

Varför ska man använda airfryer istället för fritös?

Med en airfryer får du inte bara ett fantastiskt resultat och en perfekt tillagning varje gång, det är även det hälsosammaste alternativet för dig som älskar friterad mat. 

Att kunna fritera mat med hjälp av luft (och minimalt med olja) istället för att koka den i massor av olja var inte möjligt för några år sedan. Nu finns det en produkt som levererar minst lika bra resultat som den klassiska fritösen, ibland till och med bättre, så frågan är om inte fritösen håller på att dö ut för gott?

Men det är inte bara den hälsosamma fördelen som är det bästa med airfryers, det är även ett väldigt smidigt och renligt val. Istället för att det ska skvätta olja från den kokande fritösen så sköts hela tillagningen inne i luftfritösen här. Det blir varken stänk eller spill på köksbrädan. 

Det finns även modeller som är helt självgående och automatiskt rör om i korgen när det är dags att vända på maten. Med det sagt behöver du endast ladda maskinen, sedan kan du göra något annat tills dess att maten är redo. 

Det finns många fördelar med airfryer kontra fritös med framför allt är det att varmluftfritösen är lätt att använda och betydligt mer hälsosam.

Bra att tänka på när du ska köpa airfryer

Om du går i tankarna att investera i en airfryer så finns det några saker som är bra att tänka på för att köpet ska bli så lyckat som möjligt. Det viktigaste är att försöka hitta en luftfritös som uppfyller just dina behov både vad gäller kapacitet och funktioner. Blir det inte rätt från början är risken stor att maskinen blir stående i köksskåpet och där gör den sällan någon nytta. 

 

Storlek 

Att välja rätt storlek är a och o för att bli nöjd med köpet och för att airfryern ska kunna användas på rätt sätt. Är ni en stor familj behöver så klart varmluftfritösen ha tillräckligt mycket kapacitet för att kunna laga mat åt hela familjen i en enda tillagning. 

Man brukar räkna ungefär kapacitet på 1 liter per vuxen person. Bor ni alltså två vuxna och två barn i hushållet är en airfryer med kapacitet på 3.5 – 4 liter lagom. 

Har du ofta middagar och bjuder hem fler personer än så är givetvis en större modell att rekommendera så hela sällskapet kan njuta av den nyfriterade maten. 

Funktioner 

Automatisk avstängning och förinställda program är inte de enda funktionerna som är viktiga för att du ska bli nöjd med din varmluftfritös. Och även om just dessa två funktioner finns på mer eller mindre alla modeller på marknaden så finns det andra funktioner som inte är lika givna:

Temperatur 

Vilket temperaturintervall airfryern har påverkar så klart vad som går att tillagas. Vissa maskiner kan man ställas så lågt som 30 grader medan 75 – 200 grader annars är det vanligaste. Vissa varmluftsfritöser har förinställda val vad gäller temperatur medan andra är mer flexibla. 

Vet du med dig att du kommer behöva använda olika typer av temperatur, speciellt de väldigt låga eller de lite högre, är det viktigt att dubbelkolla vilken temperatur airfryern du är intresserad av erbjuder. 

Automatisk omrörning

För att få ut så mycket som möjligt av din airfryer är automatiskt omröring en väldigt bekväm funktion. Det är än så länge relativt sällsynt men det finns absolut modeller på marknaden som erbjuder detta. Automatisk omröring innebär att maskinen sköter sig själv efter att du laddat den med det du önskar. Du behöver inte själv gå och vända eller röra om något i maskinen, det sköter den själv. 

Påminnelseljud 

För de luftfritöser som inte har automatisk omröring är påminnelseljud viktiga så du inte glömmer bort att vända på ingredienserna. Maskinen påminner med hjälp av en signal när det är dags att vända eller röra om inne i varmluftfritösen så det blir en jämn och fin yta på maten. 

Pris

Priset på olika airfryers skiljer sig väldigt mycket åt, en billig airfryer kan du hitta kring 500 kr medan de dyrare varianterna kostar upp mot 5.000 kronor. Men som med mycket annat får man ofta vad man betalar för. 

De billiga airfryers kommer med största sannolikhet ha en mindre kapacitet och begränsat med funktioner jämfört med de dyrare varianterna. Med det sagt är inte någon superavancerad airfryer nödvändigt för alla. 

Läs på ordentligt för att hitta den bästa airfryern i den prisklass som du tycker det är värt att investera i. 

Recensioner och betyg

Ett bra sätt för att få en bild över hur produkten levererar är att läsa recensioner och se betyg från tidigare köpare. Har produkten många recensioner och övervägande bra betyg, ja då kan du räkna med att produkten håller hög kvalité. 

Vi är bättre på att lämna negativa än positiva kommentarer, därför kan du ha i bakhuvudet att de positiva kommentarerna väger tyngre. 

Hittar du en airfryer som du gillar men som har ett lågt betyg så kolla upp hur många som betygsatt och om det finns någon kommentar på betyget. Ibland kan det vara så att produkten har betyg 1/5 med kommentaren “Lång leveranstid”. Det säger knappast något om produkten, däremot möjligtvis återförsäljaren eller fraktbolaget.

kastrullseet-bild

LÄS OCKSÅ: BÄSTA ÄGGKOKARE

Tänk på rengöringen

För att hållbarheten ska vara så bra som möjligt är rengöringen väldigt viktig. Börjar man slarva med rengöringen kan torkat fett täppa till viktiga delar som behöver vara öppna för luftflödet. 

De flesta airfryers har lösa delar som går att diska direkt i diskmaskinen. Det är väldig skönt att slippa handdisk vilket ibland kan vara övervägande för om man orkar ta fram sin airfryer på lördagkvällen eller inte. Det sista vi vill är så klart att lathet ska sätta stopp för friteringen så att välja en airfryer med delar som klarar diskmaskin är att rekommendera. 

Non stick-beläggning inne i maskinen är en annan sak som är bra att kika efter så det går lätt att torka ur de delar som inte klarar maskindisk. 

En enkel rengöring är viktigare än man tror. Så fort det börjar bli jobbigt och omständigt att hålla efter olika köksmaskiner, ju mer drar vi oss från att använda dem. Så ska det inte vara och därför är det bra att alltid dubbelkolla hur rengöringen går till innan man bestämmer sig för vilken den bästa airfryern är för sina egna preferenser.

Airfryer – Recept och program

Sötpotatispommes, fisk och grönsaker är bara några av de matvaror som du kan tillaga med hjälp av airfryer. För de flesta varmluftsfritöser medföljer en liten receptbok på saker som går att tillaga, men det gäller inte alla. De bästa airfryers har även förvalda program som går att köra vid specifika tillagningar. Vill du steka lax väljer du bara programmet “Fish” medans vid stekning av grönsaker väljs programmet “Vegetables” osv.

Vill du ha hjälp med att komma igång med din Airfryer finns en bra instruktionsvideo här (längst ned i inlägget hittar du videon). 

 Annars går det även testa sig fram och göra sina egna förinställda program på de flesta modeller. Att testa sig fram kan ta lite tid, men samtidigt lär du dig under tidens gång hur precis din luftfritös fungerar vilket så gör att du kommer bli bättre och bättre med tiden. Att ta genvägar är bekvämt, men sällan något man tjänar på i längden. 

Här finns 8 bra recept som du kan tillaga i Airfryer.

Vanliga frågor och svar

Vad kostar en airfryer?

Priset är lite olika beroende på vilken typ av airfryer man tittar på. Men prisvärd och billig airfryer kostar runt 500 kronor medan de mer avancerade maskinerna ligger kring 2.500 kronor.

Det är framför allt kapaciteten och funktionerna som påverkar priset. Ju större kapacitet och fler funktioner, ju dyrare luftfritös.

Vilken airfryer är bäst?

Efter att vi jämfört flera olika airfryers vad gäller funktioner, storlek, design och betyg/recensioner från tidigare köpare så landar vi i att den bästa airfryern just nu är Princess Digital Family Aerofryer.

Vad kan man tillaga i varmluftsfritös?

Det går att tillaga mer eller mindre vad som helst i en airfryer. Kyckling, grönsaker, fisk eller kött är de vanligaste förekommande ingredienserna men det går även att exempelvis fritera banan i airfryern.

Använder man olja i airfryer?

Det är inte nödvändigt att använda olja i sin varmluftfritös även om många föredrar en liten skvätt. Lite olja kan göra att ytan och smaken blir bättre men det är som sagt inte ett måste för att kunna tillaga sin mat i airfryern.

Vad är skillnaden på airfryer och fritös?

Skillanden på en airfryer och en fritös är att airfryern friterar tillbehören med hjälp av varmluft som cirkulerar inne i maskinen. Med en fritös kokar man tillbehören i olja för att få till den friterade ytan.