Vinglas Bäst i Test 2024 – Hitta Bästa Vinglasen För Dig

Rätt vinglas kan ta vinet till helt nya nivåer. Rödvinsglas, vitvinsglas och rosévinsglas är några olika exempel på vinglas som är väldigt populära. 
Här visar vi några av våra favoriter när det kommer till vinglas.

Vinglas – Våra bästa tips!

Inlägget innehåller annonslänkar.

Riedel Veritas Pinot Noir Glas

Snygga glas för rödvin.

Intermezzo rödvinsglas

Rödvinsglas från Orrefors.

Universella vinglas

Vinglas som passar både rött och vitt.

Sommersonett vinglas

Utmärkta glas för rosévin.

Montrachet/Chardonnay Vinglas

Snygga vitvinsglas som passar extra bra för chardonnay.

Spiegelau Salute Burgundy 4-pack

Stiliga rödvinsglas i 4-pack.

Vikten av att välja rätt vinglas

Som du säkert redan vet finns det olika typer av glas för olika viner och visst är det så att glaset kan påverka smaken en hel del. För många spelar kanske inte glaset någon större roll, men det kan faktiskt ha en stor påverkan vad gäller smak så för att maxiera drycken är det viktigt att välja rätt vinglas.

Vissa viner  behöver en stor öppen kupa så vinet luftast medan andra behöver ett smalare glas för att bevara sin syra. Här nedan går vi mer igenom vikten av välja rätt glas för ditt vin.

Läs också: Bästa vinöppnare

Läs också: Bästa Champagneglasen

Skillanden på rödvinsglas och vitvinsglas

Rödvinsglas och vitvinsglas skiljer sig åt i utseende men inte bara på grund av estetiska skäl. Vitvinsglas är oftast mindre än rödvinsglas eftersom de behåller syra och friskhet i drycken mer effektivt. Ett mindre glas koncentrerar också aromerna vilket gör att man kan känna doften starkare.

Å andra sidan så är rödvinsglas större än vitvinsglas. Rött har en bredare smakprofil därför behöver det mer yta för utveckling i jämförelse med vita som har subtila smaker. Detta betyder också att den stora ytan släpper igenom syresättningsprocessen snabbare – genom vilken den frigör sina aromer för bäst smak.

Köpguide: Bra att tänka på för att hitta bästa vinglasen

När du köper vinglas bör tänka på några saker så att de passar perfekt till dina behov.

Glas av kristall eller högkvalitativt glas anses vara bäst för vin. Kristall är starkare och tunnare än vanligt glas vilket gör att det smakar bättre. Detta material är också genomskinligt som hjälper till att se färgen och klarheten hos vinet.

Formen på vinglaset är viktigt beroende på vilket vin ska ska drickas. För rödvin bör du ha ett glas med stor kupa medan för vitt vin bör  det vara smalare. Det finns också sådana som fungerar bra för alla olika typer av vin, de kallas universella glas men oftast ger de inte samma resultat för båda två.

Glaset tjocklek påverkar också upplevelsen av drycken. Ett tunnare glas är att föredra eftersom det inte påverkar temperaturen lika mycket som tjocka gör dessutom ger en mer elegant känsla.

Priserna varierar mycket mellan olika märken och sorter, ibland kan man hitta bra alternativ till rimlig peng men ibland krävs en större investering särskilt för seriösa vindrickare som föredrar högkvalitetsglas.

Olika typer av vinglas

Det finns massor av olika typer av vinglas därute som varje en har en specifik egenskap:

Bordeauxglas är breda och stora vilket passar utmärkt till kraftiga röda sorter som Cabernet Sauvignon samt Merlot. Den stora kupan gör så att vinet kan andas och komma i kontakt med luften där det kan utveckla smakerna.

Bourgogneglas är ännu större än Bordeauxglas och rundare. De används mestadels för lätta rödviner som Pinot Noir eftersom de hjälper till att framhäva de subtila aromerna. Stor yta gör också att drycken får andas ordentligt samt släppa ut sin doft.

Vitvinsglas är mindre och tunnare än rödvinsglas. De är strukturerade för att bevara vinets friskhet samt syra. Den smalare typen koncentrerar dofterna och gör att man kan uppleva vinets lukt på en mer kraftfull nivå.

Champagneglas oftast är tunna och långa. Denna form hjälper till att hålla mousserande viner brusiga och koncentrera dofterna i dem. Det finns även bredare champagneglas som kallas champagnekupor men dessa används mindre idag än förr.

Universella vinglas fungerar bra med både röd- och vitvin. De är en bra kompromiss om du inte vill köpa massor av olika typer av glas. De brukar vara medelstora och ha en form som passar de flesta viner.

Frågor & Svar

Vilket är det bästa rödvinsglaset?

Det bästa rödvinsglaset tycker vi är Riedel Veritas Pinot Noir. Det är ett prisvärt vinglas som passar alldeles utmärkt för alla röda viner.

Vilket är det bästa vitvinsglaset?

Det bästa vitvinsglaset tycker vi är Riedel Vinum Montrachet/Chardonnay. Det är ett kristallglas som är väldigt prisvärt och dessutom går att göra rent i diskmaskinen.

Vad kostar vinglas?

Vinglas skiljer sig mycket i pris beroende på typ av glas, storlek och hantverk. Vinglas kan kosta allt mellan 100 kr – 1000 kr/glas.