Traktörpanna eller Sauteuse – vad är bäst?

Matlagningen blir aldrig så bra och är aldrig så rolig när man har rätt redskap att jobba med i köket. Många tycker kanske det räcker med en vanlig stekpanna eller helt enkelt inte vågar sig på att testa nya köksredskap. En traktörpanna eller en sauteuse kommer dock göra magi i köket och är något som alla bör testa på. Vi kommer i den här artikeln gå igenom vad skillnaden på en traktörpanna och sautesue är, vilka är dess styrkor och svagheter och vilket alternativ är egentligen bäst?

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är skillnaden på en traktörpanna och sauteuse?

Både traktörpannan och sauteusen är egentligen en hybrid mellan en stekpanna och en kastrull. Traktörpannan liknar dock stekpannan lite mer medan en sauteuse mer har formen av en kastrull. Med dom raka och lite lägre kanterna är traktörpannan ett perfekt redskap att använda sig av om du exempelvis vill steka en köttbit och sedan tillsätta sås där köttet och såsen kan ta smak av varandra. På samma sätt kan du använda en sauteuse även om den har lite högre och sluttande kanter likt en wokpanna. Precis som namnet antyder är en sauteuse perfekt att använda när du ska sautera. Största skillnaden på en sauteuse och en traktörpanna är egentligen utseendet eftersom funktionerna är väldigt snarlika varandra. Dom raka och lite lägre kanterna på traktörpannan jämfört med dom högre och sluttande kanterna på en sauteuse gör att värmefördelningen blir lite olika men förutom det är skillnaden i funktion väldigt liten.

Traktörpannor och sauteuse – utvalda favoriter

Skeppshults Traditional, 28 cm.

Demeyere Traktörpanna, 28 cm

Vargen&Thor Traktörpanna, 28 cm

De Buyer Traktörpanna, 32 cm

Maitre D Sautepanna, 20 cm.

Mathias Dalgren Sauteuse, 18 cm.

GreenPen Sauteuse, 20 cm.

Apollo Sauteuse, 20 cm.

Vad är en sauteuse?

En sauteuse, eller sautepanna som man också kan säga, är en blandning av en stekpanna och kastrull med höga sluttande kanter. Sauteuse kommer från det franska ordet “sauter” som betyder hoppa eller studsa. Tanken är att maten ska kunna studsa runt i pannan på hög värme medan kanterna hjälper till att hålla maten kvar i pannan, därav namnet. 

En sauteuse är en väldigt mångsidig panna som går att använda till väldigt mycket, extra bra är den till ingredienser som är känsliga för att bränna fast i pannan som exempelvis sås eller mjölk. Varför är en sauteuse extra bra för känsliga produkter kanske du tänker? Jo, det höga sluttande kanterna leder nämligen bort värme från botten vilket gör att det som är i pannan inte bränner fast lika lätt. 

Dem höga sluttande kanterna i en sautepanna hjälper inte bara till att leda bort värme från botten utan är också perfekt när du behöver vispa i sås eller något som behöver röras om. Med mer raka kanter som till exempel en traktörpanna har kan det vara svårare att komma åt efter sidorna, något du inte behöver bekymra dig om i en sautepanna. 

Sautepannans utformning gör att den går utmärkt att använda till allt från att koka, steka, sautera eller woka i så en sauteuse är med andra ord en allt-i-ett panna som är väldigt användbar i alla kök.

Traktörpanna – mer stekpanna än kastrull

Till skillnad från en sautepanna som mer har en kastrull-liknande form är traktörpannan som vi tidigare varit inne på mer lik stekpannan i utseendet. Traktörpannan har lägre och raka kanter vilket gör att det går bra att både steka och koka maten i pannan. Med anledning av att det är vanligt att tillaga såsiga maträtter i pannan är därför traktörpannor med lock ett bra alternativ så det inte blir stänk på spisen eller köksbänken. 

Det flesta traktörpannor går även bra att använda i ugnen vilken är fördelaktigt då användningsområdet blir ännu större. Att först steka på en god yta och sedan tillaga resten i ugnen till perfekt temperatur är ett vanligt sätt att använda traktörpannan på. Om pannan går att ha i ugnen eller inte beror oftast på vilket typ av material det är. Läs mer om de olika materialen längre ner på sidan.

Traktörpannor leder värme väldigt bra och mer eller mindre alla pannor på marknaden just nu fungerar på alla olika typer av värmekällor, både spisplattor och induktionshäll. 

Har du inte tidigare använt en traktörpanna i köket så kommer du snabbt märka vilka fördelar det faktiskt finns med denna typ av panna. Istället för att behöva använda flera olika pannor och kärl räcker det många gånger att använda ett enda – traktörpannan.

Traktörpanna eller sauteuse – vad ska man välja?

Så, vad ska man då välja av en traktörpanna eller sauteuse när det är dags att förnya sig lite i köket? Ja, eftersom det finns mycket snarlika funktioner är det faktiskt mest en smaksak. Vissa gillar dom högre kanterna på sautepannan eftersom den då även går att använda bra som wokpanna medan andra föredrar stekegenskaperna som traktörpannan besitter. 

Välj den panna som passar bäst för din matlagning.  

Alla har vi olika sätt att laga mat på och det finns också maträtter vi lagar oftare än andra. Fundera på vad du brukar laga i köket och utgå därifrån. Är du ingen som brukar woka eller sautera grönsaker utan mer använder din nuvarande panna till att steka i så är det förmodligen traktörpannan som passar dig bäst. Är du däremot väldigt allsidig och tar ut svängarna rejält i köket så är kanske sautepannan att föredra. Traktörpannan kommer ge dig samma egenskaper som stekpannan men med den skillnaden att du även kan laga såsiga rätter i den medan en sauteuse även ger dig helt andra möjligheter. 

Om det är en traktörpanna eller sauteuse som passar just dig bäst har givetvis du bäst koll på eftersom du vet vad du brukar tillaga i köket och inte. Det går självklart också bra att ha både en traktörpanna och en sauteuse där hemma även om det kanske inte är helt nödvändigt. Det blir lite “kaka på kaka”.

Välj rätt material

När du väl bestämt dig för vilken panna du vill ha behöver du också välja vilket typ av material på pannan som passar dig och din matlagning bäst. Både traktörpannan och sautepannan finns i flera olika material så det finns några aspekter att ta hänsyn till. 

Gjutjärn
Gjutjärn är ett material där främst traktörpannorna är aktuella. Här har du ett rejält hållbart och tåligt material som gör att traktörpannan kommer vara med dig i många år framöver. Gjutjärnspannor har en naturlig non-stick beläggning som gör att maten inte bränner fast i pannan. Tyvärr förekommer det inte (vad vi vet) några sauteuse i gjutjärn utan här får man leta efter något annat passande material istället. 

Läs mer om gjutjärn här.

Rostfritt stål
Rostfritt stål är kanske det populäraste materialet vad gäller både traktörpannor och sauteuse så här vet du att du får en pannan som är omtyckt av dem flesta. Det rostfria stålet är en väldigt bra värmefördelare och klarar av alla typer av redskap utan att du förstör ytan i pannan. Rostfritt stål är även ett väldigt lättskött material och tål maskindisk så din traktör- eller sautepanna kommer alltid vara kliniskt ren. 

Läs mer om rostfritt stål här.

Koppar
Koppar är ett väldigt vackert material och här finns det gott om alternativ både för traktörpannor och sauteuse. Pannor i koppar är väldigt snarlika de pannorna som är tillverkade i rostfritt stål och det är inte ovanligt att kopparpannornas botten är tillverkat i just rostfritt stål. Med en bra värmespridning och ett lättskött material är koppar ett alternativ som passar dom allra flesta. 

Läs mer om koppar här. 

Kolstål
Kolstål är ett material som inte är lika känt som dom andra alternativen än men det är material på frammarsch och det blir allt mer populärt. Vi ser fler och fler traktörpannor och sautepannor i kolstål ute i butikerna. Pannor i kolstål har väldigt goda stekegenskaper och kolstålet fungerar på alla typer av värmekällor. 

Läs mer om kolstål här. 

Det finns även traktörpannor och sauteuse i fler olika material, exempelvis tefal och aluminium. Här hittar du pannor i fler material.

Traktörpanna eller sauteuse – sammanfattning

Sauteusen och traktörpannan har väldigt mycket likheter som du förmodligen redan har koll på vid det här laget. Det som skiljer dessa pannor från stekpannan är högre kanter som gör att det fungerar bra att tillaga lite såsigare maträtter som köttfärssås eller risotto utan att det rinner över kanten. 

En sauteuse har betydligt högre kanter än traktörpannan vilket gör att den även går att väldigt bra att woka i. Traktörpannan däremot har ofta lite större stekyta och kan med fördel användas i ugnen om materialet tillåter det. 

Materialet ja, det finns några olika material att välja på så det kan vara bra att göra lite research innan du bestämmer dig om du är på jakt efter en ny panna. Det vanligaste förekommande materialen är gjutjärn, rostfritt stål, koppar och kolstål med det finnas även andra varianter att välja på så läs på lite om för- och nackdelarna med dem olika materialen så det inte blir fel.

En traktörpanna eller sauteuse, det är frågan du behöver ställa dig när det är dags för en ny panna till köket. Vi hoppas att du hittat lite matnyttig information här som kommer underlätta ditt beslut. Oavsett vilken variant du väljer så kommer du ha stor nytta av den i köket. Det är vi helt säkra på då båda alternativen är väldigt användbara i köket. 

Lycka till med matlagningen och valet av panna!