Termoskanna Bäst i Test 2024 – 4 bästa termoskannorna

Termoskannan är en väldigt underskattad produkt i köket som ofta kommer väl till användning. Men vilken termoskanna är bäst i test, vad är bra att tänka på och vilka olika tillverkare är det som gör de bästa termoskannorna? Det är några frågor vi ska besvara här samt visa upp några av våra favoriter vad gäller termoskannor.

varmt-vatten

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är en termoskanna?

En termoskanna är en slags behållare med handtag som har i uppgift att hålla ursprungsvärmen från främst dryck kvar så länge som möjligt. Det går även att förvara mat i termoskannan men då främst som ett komplement till den vanliga termosflaskan. 

Termoskannor går att använda likväl i hemmet som att ta med sig ut på picknicken. Däremot är termoskannan inte lika stöttålig som exempelvis en vanlig plåttermors. 

Det flesta (och bästa) termoskannorna har en lika vacker utsida som funktionell insidan. En termoskanna i snygg design förhöjer dukningen och gör fikastunden lite trevligare. Det är en användbar kanna som går att ha framme på bordet utan att den stör eller att kaffet eller teet svalnar bara för att det förvaras i termoskannan. 

Termoskannor finns i massor av olika storlekar, designer och prisklasser. Det går att hitta både små och stora termoskannor i en mängd olika färger och utföranden samtidigt som det finns lyxiga och lite billigare termoskannor att välja på.

4 bästa termoskannorna

Termoskanna bäst i test – 4 utvalda favoriter

Den prisbelönta Emma-serien från Stelton är ett självklart val när det ska listas de bästa termmoskannorna. Termoskannan är en riktig designklassiker och finns i en mängd olika färger. Termoskannan har inspiration från 50-talet men samtidigt en modern touch som känns nutid.

Termoskannan från Stelton är tillverkad i rostfritt stål och har en smart klickfunktion för att öpnna och stänga locket. Med en otrolig värmehållning och en kapacitet på 1,2 liter är det här en termoskanna som snabbt kommer bli en favorit i hemmet.

Med nästan 100 recensioner och ett snittbetyg på 4.6/5 är detta en riktig favorit blnad flera tidigare köpare.

Dansk design när den är som bäst! Denna snygga termoskanna med inspiration från en gammal mjölkkanna lanserades redan 2002 men är lika akutell idag 20 år senare. Varumärket Georg Jensen har här ett riktigt guldkorn som snabbt blir en favorit vid fikabordet.

Den stiliga designen tillsammans med det silverfärgade rostfria stålet ger termoskannan ett riktigt lyxigt utseende. Med en värmehållning på hela 6 timmar kommer kaffet utan problem hålla sig varmt under hela middagsbjudningen. Denna fina termoskanna blir lika mycket ett snygg inredningsdetalj och något som tar dukningen till nästa nivå som en användbar termoskanna vid fikabordet. Kannan rymmer 0,8 liter.

Fler än 100 tidigare köpare har tillsammans givit denna termoskanna ett snittbetyg på 4.8/5. 

Termoskannor från Eva Solo kommer alltid i en läcker design och det här är inget undantag. Med en utsida av konstmaterial och en insida av glas är det här en kanna som går att lita på både vad gäller design och värmehållning. 

Denna termoskanna från Eva Solo finns i flera olika färger. Den rymmer 1 liter vilket gör att det får plats med gott om vatten eller kaffe för ett större sällskap. Med en droppfri kant i rostfritt stål finns det heller ingen risk för spill. Mycket bra värmehållning och enkel rengöring.

Med fler än 200 recensioner landar betyget från tidigare köpare på ca 4.8/5 vilket är ett mycket högt betyg för så pass många betygsättare.

En riktig designklassiker från 1977. Steltons termoskanna har varit en favorit i de skandinaviska hemmen i snart 50 år. Med sin stilrena design, enkla utformning och minimalistiska detaljer är det en termoskanna som passar alla. Den passar lika bra för picknicken som vid middagsbjudningen.

Den vita termoskannan från Stelton (som även finns i massor av andra färger) har en enkel och stilren design samtidigt som den har en väl testad användarvänlighet. Med en grym värmehållning och enkelt påfyllning genom det praktiska locket är det inte konstigt att Steltons termoskanna varit en favorit i årtionden.

Ca 10 tidigare köpare har givit termoskannan 4.95 i betyg.

Varför använda en termoskanna?

Det kan finnas många anledningar till att använda en termoskanna. Dels kan det vara för att man behöver använda kaffekokaren flera gånger och behöver hålla kaffet varmt mellan gångerna, dels kan det också vara av den anledningen att det bara förhöjer serveringen helt enkelt. 

Men det finns fler tillfällen än så där en fin termoskanna vara räddaren i nöden. Vid större bjudningar där gästerna sitter utplacerade på lite olika ställen kan det vara bra att kunna placera ut några termoskannor på olika ställen så att gästerna kan servera sig själva. Det är ett sätt att underlätta lite för sig samtidigt som man slipper allt spring fram och tillbaka till kaffekokaren. 

Termoskannorna har många bra användningsområden och kommer till användning oftare än man tror. De är smidiga att plocka med sig på resor eller ut i naturen om behovet skulle uppstå. Att kunna ta med sig varmt kaffe utan att behöva släpa på hela kaffebryggaren är väldigt skönt.

Bra att tänka på när du letar termoskannor

Att skaffa sig en ny termoskanna är en relativt dyr investering som behöver tänkas igenom en gång eller två för att verkligen pricka rätt. Det är allt från storlek till värmehållning och design som måste matcha för att köpet ska kännas helt rätt. Här är några bra saker att tänka på när du letar termoskanna. 

 

Storlek 

En stor termoskanna eller en liten termoskanna, det är frågan. Kanske är det något mittemellan som passar bäst? Det gäller att fundera på vilken storlek du behöver på termoskannan för att den ska fylla dina behov. 

Är det en variant som du smidigt vill kunna packa med ut på picknicken så är en liten termoskanna att föredra. Men kommer kannan mest användas hemma när släkten kommer på besök så är självklart en stor termoskanna att rekommendera. 

Storleken på termoskannan kommer verkligen avgöra hur användbar den blir eller inte. Att köpa en kanna i fel storlek kommer innebär att den mest står och tar plats i köksskåpet vilket man helst så klart vill undvika. 

 

Värmehållning

Värmehållningen – själva hjärtat i termoskannan och den viktigaste funktionen av de alla. En lång värmehållning är viktigt för att produkten ska leverera det vi förväntar oss. Utan en bra värmehållning tappar kannan hela sin funktion. 

Det är inte alltid som tillverkare eller återförsäljare skriver ut den förväntade värmehållningen utan här kan det vara bättre att försöka hitta recensioner från tidigare köpare för att se hur de upplevt produkten. 

En termoskanna med bra värmehållning bör tappa max 2-4 grader första timmen och max  5-7 grader efter ca tre timmar. 

 

Användningsområde

Vissa termosar lämpar sig bättre inom vissa områden än andra. Det finns de som passar utmärkt på utflykten med andra gör sig bäst på fikabordet. Vart termosen kommer användas mest har så klart du bäst koll på, däremot är ett tips att gå på en modell med lite tjockare stål om det är tänkt att använda den mycket ute i skogen då den är mer stöttålig än andra modeller. 

 

Design

Utsidan är nästa lika viktig insidan tycker vi. En snygg termoskanna är betydligt roligare att plocka fram och ställa på bordet än en kanna som saknar designtänk helt och hållet. En fin termos kommer bidra till dukningen på ett positivt sätt snarare än att vara något nödvändigt ont att placera på bordet. 

Matcha färg och form med dina övriga serveringstillbehör så kommer termosen smälta in bra med övrig dukning. 

 

Pris

Priset på temroskannorna kan variera en hel del och det beror på allt från form och desing, till funktion och tillverkare. Bestäm en budget och försök hitta den bästa termoskannan inom den prisklassen. De billiga termoskannorna kostar runt 300 kronor medan de lyxigare modellerna kan kosta upp mot 2.000 kronor.

 

Betyg och recensioner 

Ett bra knep för att hitta de allra bästa termoskannorna är att se vad tidigare köpare tycker tänker. Hur har de upplevt produkten och finns det några fördelar och nackdelar att ta del av. Flera återförsäljare har samma produkt i sitt sortiment. Har du hittat någon favorit som du verkligen gillar men varken betyg eller recensioner finns är så försök leta upp den vid någon liknande återförsäljare. Förhoppningsvis har köparna där varit bättre att kommentera produkten.

termoskanna-bild

Rengöringen är viktig för bästa hållbarhet

För att termosen ska kunna leverera på topp år efter år så krävs det att man håller efter och gör rent den ordentligt efter varje användning. Den kommer förr eller senare annars börja ge en konstig bismak och i värsta fall kommer avlagringar följa med vid servering. 

Att inte göra rent sin termos handlar egentligen bara om slarv och lathet då rengöringen är väldigt enkel. Det räcker att skölja ur den ett par gånger, gnugga lite med diskborsten på ut- och insidan sedan är det klart. 

Ibland är det även bra att göra en lite grundligare rengöring och då kan du: 

1. Ha i två matskedar bikarbonat i termoskanna. 

2. Koka sedan upp lite vatten och fyll på i termosen till ytspänning. 

3. Bikarbonaten + de kokande vattnet kommer skapa en kemisk reaktion. Vänta tills det bubblat klart. 

4. Häll av blandningen och skölj termosen ett par gånger. 

5. Torka ur termoskannan och den är redo att användas igen! 

Det är en enkel process att hålla termoskanna rent så se till att göra det för absolut bästa hållbarhet. Det är också alltid bra att veta med sig att termosen är ren och fräsch varje gång du plockar fram den. 

Här kan du läsa mer om hur du gör rent termos på bästa sätt.

Termoskanna från Stelton, Eva Solo och Georg Jensen – danska klassiker

Det finns mängder av tillverkare vad gäller termosar och olika varianter på dessa, men det är några tillverkare och designers, framförallt danska, som lyckats extra bra och blivit ett populärt val både bland återförsäljare och konsumenter. Vi tänkte kika lite mer på tre danska tillverkare av termoskannor här och de vi vill uppmärksamma lite extra är; Stelton, Eva Solo och Georg Jensen.

 

Termoskanna Stelton

Stelton är en dansk tillverkare av köksprodukter sedan 1967. Företaget grundades tidigare än så men det var först i mitten/slutet av 60-talet som Stelton började satsa på köksprodukter i snygg design. 

Steltons termoskanna är en av de absolut populäraste kannorna på den nordiska marknaden där EM77 är en av flaggskeppen. EM77 har vunnit massor av designpriser och även ställts ut på design- och konstmuseum runt om i världen. 

Termoskannor från Stelton håller alltid högsta klass både vad gäller design och funktion. Kannan blir ett extra tillskott till dukningen och kan nästan alltid kombineras med liknande köksprodukter från samma serie. 

Mer om Stelton kan du läsa om här.

 

Termoskanna Eva Solo

Eva Solo är en annan dansk designtillverkare som verkligen lyckats med sina termoskannor. Eva Solos termoskannor är i stilren design och kombinerar på ett imponerande sätt funktion med form. För Eva Solo är utsidan lika viktig som insidan vilket självklart uppskattas av alla konsumenter.

På Eva Solos termoskannor kan du hitta snygga och funktionella detaljer som andra tillverkare ibland missar. Här är den droppfria kanten designad med finess och hällkragen lika funktionell som en viktig detalj för kannan som helhet. 

Med en termos från Eva Solo kommer du ta fikadukningen till nästa nivå! De är i modern design och finns i flera färgval så du kan hitta din alldeles egna favorit. 

Termoskannor och andra snygga produkter från Eva Solo hittar du här.

 

Termoskanna Georg Jensen

Georg Jensen – det danska designvarumärket som levererat kvalitetsprodukter sedan 1904. I mer än 100 år har det danska varumärket, som är grundat av den danska silversmeden Georg Jensen, förgyllt våra hem med allt från inredning, köksprodukter och smycken. 

Termoskannan från Georg Jensen är en riktig designklassiker. Sedan år 2002 har denna otroligt vackra termoskanna, som inspirerats av en mjölkkanna från 1938, varit ett populärt val för såväl konsumenter som återförsäljare. 

Georg Jensens termoskanna har funktionalitet i fokus, utan att tappa den estetiska elegansen. Med en bra balans av retro- och modern touch passar kannan lika bra i det moderna hemmet som i det mer lantliga hemmet.

Perfekt vid större bjudningar

Vi har tidigare i inlägget berört flera bra användningsområden för termoskannan och här kommer ytterligare ett. Vid större tillställningar som exempelvis 50-årsfesten, midsommarafton eller julafton är termoskannan väldigt användbar. 

Det är smidigt att kunna sköta kaffekokningen i köket, fylla på kannorna och sedan placera ut dom lite strategiskt där folk sitter för att undvika spring och spill. På så vis tar man lite hjälp av gästerna utan att de själva ens tänker på det. 

Det kan även bli att se väldigt trevligt ut runt bordet om de snygga termoskannorna matchar övrig dukning bra. Det blir en bättre helhet och kannorna hjälper till att fylla ut bordsdukningen lite. 

Är det tänkt att kunna använda två eller flera termoskannor vid större bjudningar är ett tips att köpa samma modell, färg och storlek. Det blir som sagt en snygg helhet och hela dukning blir direkt att kännas mer genomtänkt.

En rolig present till kaffe- och tedrickaren

Termoskannan är inte bara något som är lyxigt att köpa till sig själv utan det är en minst lika rolig present till kaffe- och tedrickare också. Det är en otippad men samtidigt väldigt användbar present som garanterat kommer att uppskattas!

En lyxig och fin termoskanna är kanske inte något man unnar sig själv i första taget. Det finns andra saker prioriteras före även om man kanske verkligen både vill ha och behöver en bra termoskanna. 

Känner du någon som gärna bjuder hem nära och kära på fika eller middagar, ofta har kalas eller anordnar fest så är termoskannan en ypperlig present att ge vid födelsedag eller som julklapp. 

Försök hitta någon termos som passar i färg och form, har snygga detaljer och en bra värmehållning så kommer te- eller kaffeälskaren få en present som kommer användas regelbundet i många år framöver.

Vanliga frågor och svar

Vilken termoskanna är bäst?

Den prisbelönta Emma-serien från Stelton tycker vi är den bästa termoskannan du kan hitta just nu vad gäller pris, funktion och design.

Vad kostar en termoskanna?

Priset på termoskannor kan skilja sig en hel del åt från modell till modell. Det är framför allt storleken på kannan, funktion och design som påverkar priset. De billiga termoskannorna kostar va 300 kronor medan de mer exklusiva termoskannorna kostar runt 2.000 kronor.

Vilka är de bästa tillverkarna av termoskannor?

Det finns många bra tillverkare av termos men vi har några danska favoriter som vi gått igenom tidigare i inlägget. Stelton, Eva Solo och Georg Jensen är alla tre danska designtillverkare som gör både funktionella och riktigt snygga termoskannor.

Hur länge är kaffet varmt i en termoskanna?

Hur länge värmen håller beror på termosens isoleringsförmåga. Olika modeller har olika bra värmehållning men de riktigt bra termoskannorna kan hålla värmen upp till 10-12 timmar. 

Det som däremot är bra att ta med sig är att värmen börjar avta efter ca en timme. Sedan sjunker värmen stegvis.

Kan termoskannor hålla dryck kall?

Ja, det går även att använda termoskannor för att hålla sin dryck kyld under längre perioder. Faktum är att den kylda drycken håller temperaturen bättre än varm dryck. Det finns termoskannor som kan hålla den kylda drycken i rätt temperatur upp till 24 timmar.