12 stora traktörpannor för stora familjer

Stora traktörpannor är ett perfekt val för den stora familjen! Är du på jakt efter en stor traktörpanna har du hittat rätt. Här visar vi 12 riktigt bra, stora och prisvärda traktörpannor som passar dem flesta hem. Vi går även igenom vilka fördelar den stora traktörpannan har och några andra tips som kan vara bra att veta.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Stora traktörpannor – utvalda favoriter

Skeppshults Traditional, 28 cm.

Demeyere Traktörpanna, 28 cm

Vargen&Thor Traktörpanna, 28 cm

Salina Traktörpanna, 28 cm

CTX Traktörpanna, 32 cm

Lodge Traktörpanna, 30 cm

TechnIQ Traktörpanna, 30 cm

G.R.Y.M. Kolstålpanna, 28 cm

Lodge Traktörpanna, 43 cm

Alu PRO Traktörpanna, 28 cm

Anders & Petter Traktörpanna, 28 cm

Traktörpanna Fiskars, 28 cm.

Vad är en stor traktörpanna?

Traktörpannor finns i massor av olika storlekar och dom större traktörpannorna brukar ha ett mått på ca 28 cm – 32 cm i diameter. Beroende på vilken modell och vilken typ av panna det är så varierar kapaciteten en aning, mycket beroende på hur höga kanterna på traktörpannan är. Kapaciteten för stora traktörpannor brukar dock ligga mellan ungefär 4,5 liter – 6 liter.

3 fördelar med en stor traktörpanna

Att införskaffa en stor traktörpanna istället för en liten traktörpanna har absolut sina fördelar och vi kommer här gå igenom tre av dom. Självklart kan man ha olika syn på vad som är “fördelar och nackdelar” men här är tre saker vi tycker den stora pannans starkaste egenskaper är. 

1. Valet att tillaga mycket eller lite 

En av det största fördelarna med en stor traktörpanna är möjligheten att själv välja om du vill laga mycket eller lite mat i en och samma panna. Att laga mycket mat är perfekt vid storkok, när du ska göra matlådor för veckan eller får gäster på besök. Med en liten panna kan du bara tillaga lite mat men här kan du ju faktiskt välja om du vill göra lite eller mycket. 

2. Perfekt vid middagsbjudningar 

En stor traktörpanna är inte bara bra för stora familjer utan även perfekt vid större middagsbjudningar. Det går absolut att laga mat till 8 – 10 personer i en stor traktörpanna så det går att bjuda in både vänner och familj på en riktig brakmiddag. Vid högtider och andra tillställningar brukar det bli fler än vanligt runt middagsbordet och då kommer den här större varianten bra till användning. 

3. Endast en panna 

En annan bra sak är också att man oftast bara behöver använda sig av en panna istället för flera olika. Har du en mindre variant kan det behöva kompletteras med flera stycken för att få plats med allting som hör middag till. Här behöver du sällan oroa dig för platsbrist i pannan.

3 nackdelar med stor traktörpanna

1. Tung 

Dom större pannorna kan bli väldigt tunga, framför allt pannor i gjutjärn. Pannan i sig väger ibland upp mot 4-5 kg och den blir betydligt tyngre än så när den är fylld med mat. Många föredrar att jobba med lättare köksredskap då dom tunga kan bli ganska svårjobbade så vikten kan vara en nackdel för dom större varianterna.  

2. Tar mycket plats 

En stor traktörpanna tar mer plats än en liten, det säger sig själv. Det finns inte alltid jättestora köksskåp att ha sina olika stekpannor i och ju större den är desto mer plats tar den så klart.

3. Rengöringen 

Sista punkten hänger ihop med dom två ovanstående då det kan vara väldigt jobbigt att diska en tung panna samtidigt som den tar väldigt mycket plats i diskmaskinen. Det är viktigt att sköta om sin panna ordentligt även om den är stor och tung, tänk på det.

Köpguide – bra att tänka på

Materialet
Materialet på din panna kan ha stor påverkan på slutresultet så här gäller det att läsa på ordentligt. Det finns flera olika material vad gäller traktörpannor och varje material har sina egenskaper. Vilket material du väljer påverkar hållbarhet, rengöring och vikt på pannan. 

Här kan du läsa mer om traktörpannor i materialen gjutjärn, rostfritt stål, koppar och kolstål

Storleken
En annan viktig aspekt att ta i beaktning är storleken. Även om du är på jakt efter just en stor panna så finns det flera olika storlekar som går in under kategorin “stor traktörpanna”. Den vanligaste varianten är pannan på 28 cm, men du har även större alternativ att välja på som 30, eller 32 centimeter exempelvis. 

Priset 
Det finns både dyra och billiga traktörpannor där ute på marknaden och det gäller att göra sin research för att inte gå på några nitar. Det finns absolut stora och prisvärda traktörpannor för under 500 kr men oftast behöver man upp lite högre än så i pris för att säkra en god kvalité och få en panna som håller och levererar i många år framöver.

Betyg och omdöme – vad tycker andra?

Ett sista tips du ska ta med dig är att alltid försöka leta efter recensioner, betyg och omdömen av tidigare köpare för att se vad dom har att säga om produkten. För att du ska få en rättvis bild av produkten behövs det i alla fall 5-6 omdömen. Med färre omnämnanden än så kan det vara tillfälligheter som framför allt drar ner betygen. Det kan vara allt från strul med leverans, felplock från lager eller helt enkelt att man fått ett måndagsexemplar. 

Trustpilot är en bra sida för att se betyg och omdömen. 

Det som också är bra att tänka på när det gäller betyg och omdömen är att vi är väldigt snabba att berätta när något är dåligt, men det är sällan vi går in och ger betyg på en produkt som lever upp till förväntningarna eller till och med mer än så. Därför är det viktigt att få en helhet genom flera tidigare köpare och endast inte bara lita på en enda. 

Hoppas du fått lite tips och inspiration vad gäller stora traktörpannor och att du hittar någon panna som passar dig matlagning perfekt.