8 bra stekpannor med hög kant

Här hittar du 12 riktigt bra stekpannor med hög kant. Vi går även igenom vad en stekpanna med hög kant är för något, varför locket kan bidra till en bättre matlagningen och några andra tips som är bra att tänka på.

Läs också: 8 stekpannor som är bäst i test 

Inlägget innehåller annonslänkar.

Stekpanna med hög kant – utvalda favoriter

Skeppshults Traditional, 28 cm.

Demeyere Traktörpanna, 28 cm

Vargen&Thor Traktörpanna, 28 cm

De Buyer Traktörpanna, 32 cm

Maitre D Sautepanna, 20 cm.

Mathias Dalgren Sauteuse, 18 cm.

GreenPen Sauteuse, 20 cm.

Apollo Sauteuse, 20 cm.

Vad är en stekpanna med hög kant?

En stekpanna med höga kanter är den typ av stekpanna som heter traktörpanna eller sauteuse, beroende på vilken sluttning det är på kanterna. En traktörpanna har raka och lite lägre kanter medan en sauteuse har högre, rundade kanter. Det finns även vanliga stekpannor där kanthöjden skiljer sig åt men det är alltså oftast en traktörpanna eller sauteuse som menas med en “stekpanna med höga kanter”.

Skillnaden på en traktörpanna och sauteuse

För att du enkelt ska förstå skillnaden på dessa två stekpannor med höga kanter går vi här igenom dom mest grundläggande delarna som skiljer dessa åt. Vi har skrivit ett eget inlägg om traktörpanna och sauteuse som du kan läsa om här om du önskar mer information om dessa två pannor. 

Traktörpanna
Traktörpannan är en typ av stekpanna med höga kanter som oftast levereras med lock. Här är kanterna högre än på en vanlig stekpanna men lägre än på sauteuse. Kanterna är raka och tydliga vilket gör att denna typ av panna passar utmärkt att tillaga såsiga måltider i. Traktörpannan är en blandning av en stekpanna och kastrull vilket gör att den har ett väldigt stort användningsområde. Pannorna finns i flera olika material, storlekar och prisklasser. De flesta traktörpannor kan även användas i ugn och maskindiskas. 

Sauteuse
En annan typ av stekpanna med höga kanter som oftast används utan lock även om det finns varianter där lock förekommer. Kanterna på en sauteuse är höga och sluttande vilket gör att det går alldeles utmärkt att woka i pannan. De höga kanterna gör att värmen fördelas väldigt bra och risken för att något ska bränna fast är minimal. En sauteuse är en stekpanna med höga kanter som precis som traktörpannan finns i olika material, storlekar och prisklasser.

Därför är det bra med en stekpanna med hög kant och lock

Vilken typ av stekpanna med höga kanter som du föredrar är så klart en smaksak och ibland något som man måste testa sig fram för att kunna avgöra. Däremot finns det en gemensam sak till bägge varianterna som vi verkligen tycker du ska tänka på – nämligen locket. En stekpanna med hög kant och lock kommer göra succé i köket, var så säker. 

Locket har flera fördelar som bidrar till en bättre matlagning vilket i sin tur så klart gör dig till en bättre kock. Locket hjälper bland annat till att bevara fuktighet och smak i maten samtidigt som det även snabbar på din matlagning när du har bråttom.

Dom höga kanterna gör att du både kan steka och koka mat i pannan, dessutom rymmer pannan mer kapacitet än en vanlig stekpanna vilket gör att traktör- och sautepannor passar perfekt vid storkok. Med ett tillhörande lock som sedan förhöjer smakerna kommer du ta matlagningen till nya nivåer. Därför är en stekpanna med höga kanter och lock verkligen att rekommendera och du hittar några bra alternativ här högst upp i inlägget.

Bra att tänka på

Förutom locket så finns det ytterligare några saker som är bra att tänka på när du är på jakt efter en ny stekpanna med höga kanter. Att hitta rätt stekpanna är inte helt lätt. 

Det finns framför allt två olika varianter vad gäller traktörpannor att ta ställning till – den med öron och den utan. Traktörpannan utan öron är den vanligaste varianten av dessa två men vilken du föredrar är så klart helt och hållet upp till dig. Det kan dock vara bra att känna till bägge varianterna för att sedan kunna väga för- och nackdelar mot varandra.

Vikten är något som är viktigt att tänka på då pannorna med lite högre kant oftast väger lite mer än en vanlig stekpanna. Är pannan för tung kan den bli svår att jobba med och det finns risk att du ställer den åt sidan. Alla pannor som har hög kant behöver så klart inte väga speciellt mycket mer än en vanlig stekpanna, men det kan vara bra att tänka på vikten så du inte får en tråkig överraskning vid användning. 

Materialet är ytterligare en sak som är bra att ha i åtanke då det både påverkar matlagningen, utseende och vissa funktioner. Här på Traktörpannor.se skriver vi mycket om materialet koppar, rostfritt stål, kolstål och gjutjärn. Du kan läsa mer om dessa material här på sidan men det finns även andra material att välja bland som exempelvis aluminium. Materialen har lite olika egenskaper och funktion så det gäller att göra lite research så du hittar ett material som passar dig bra. 

Sist men inte minst vill vi slå ett slag för storleken som kan vara bra att tänka på så du inte kommer hem med en för liten panna. Den vanligaste storleken på stekpannor med hög kant är 28 cm i diameter. Det är en storlek som passar perfekt för 4 personer men fungerar även bra för både fler och färre. Dem allra minsta varianterna ligger kring 20 cm och då är det max 2 personer som kan deltaga på den middagen. 

 

Vi hoppas att du fått några värdefulla tips och lite inspiration på varför en stekpanna med höga kanter och lock är ett bra val att använda sig av köket. Har du fler funderingar kring traktörpannor, sauteuse eller något annat köksredskap så kika runt på sidan efter fler inlägg där vi skriver om för- och nackdelar om alla diverse pannor som finns där ute på marknaden.