Stekpanna eller traktörpanna – vad är bäst?

Två av våra mest använda kärl i köket är stekpannan och traktörpanna. Men vilken är egentligen bäst? Vilka är fördelarna och vilken ska man välja? Vi går igenom dom frågorna här samt visar några riktigt bra och prisvärda stek- och traktörpannor som förgyller matlagningen.

Inlägget innehåller annonslänkar.

Stekpanna eller traktörpanna – vilken är din favorit?

Stekpanna aluminium

Stekpanneset rostfritt stål

Stekpanna gjutjärn med trähandtag

Stekpanna koppar med stålhandtag

Traktörpanna gjutjärn

Traktörpanna rostfritt stål

Traktörpanna i kolstål

Traktörpanna i koppar

Vad är skillnad på en traktörpanna och stekpanna?

Skillnaden på en traktörpanna och en stekpanna är att traktörpannan har högre kanter än stekpannan och har därför även egenskaper likt en kastrull. Med traktörpannan kan du tillaga såsiga rätter utan att behöva vara rädd för att det rinner ut över kanten med hjälp av dom höga och raka kanterna som traktörpannan oftast har. Stekpannans lägre och lite sluttande kanter är dock att föredra när du tillagar mat som oftast behöver vändas, exempelvis pannkakor.

Stekpanna eller traktörpanna – vad är bäst?

Traktör- och stekpannan skiljer sig som sagt en del åt och vilken av dem som är bäst beror så klart på vad det är du ska laga. Traktörpannan har sina fördelar när det kommer till matlagning med mycket vätska då kanterna på pannan ser till så inget rinner över. Stekpannan är däremot betydligt enklare att använda när du behöver komma åt och vända det du har i pannan på ett smidigt sätt som exempelvis när du steker ägg.

På frågan vad som är bäst – traktörpannan eller stekpannan är svaret att det beror på vilken typ av tillagning du ska ägna dig åt och vad som passar bäst just för dig. Det går inte att säga att den ena är bättre än den andra utan båda pannorna behövs i köket för olika typer av matlagning. 

Med det sagt går det naturligtvis att tillaga såsiga rätter även i en vanlig stekpanna, men kanske inte lika mycket åt gången. Och visst går det att steka pannkakor även i traktörpannan även om det är lite trixigare. Istället för endast fokusera på vad som är bäst – stekpannan eller traktörpannan – så är det viktigare att du hittar rätt typ av panna vad gäller storlek, material osv. Vi har sammanställt några riktiga favoriter från tidigare köpare vad gäller dom bästa traktörpannorna som du kan läsa om för att hitta rätt i “traktörpannedjungeln”. 

Läs mer om olika typer av stekpannor här.

Traktörpannans fördelar

Traktörpannor har med sina höga kanter ett användningsområde som den traditionella stekpannan saknar, möjligheten att tillaga riktigt såsiga rätter. Traktörpannan är en blandning mellan den vanliga stekpannan och en kastrull. Det bästa av två världar tycker vissa, onödigt tycker andra. Oavsett vad man man tycker så är ändå kanterna på traktörpannan dennes absolut största fördel gentemot stekpanna. Annars har dom faktiskt väldigt liknande egenskaper. 

Traktörpannan har också den fördelen att det går att tillaga mer mat åt gången, förutsatt att diametern är lika stor på pannorna. Med hjälp av kanterna får pannan en större kapacitet och det underlättar vid storkok eller andra stora middagar. 

Att traktörpannan delvis liknar kastrullen är en annan fördel som traktörpannorna har kontra stekpannorna då det finns bra möjligheter att även koka ingredienserna i pannan. Traktörpannan är väldigt användbar då man först vill steka på en yta på maten för att sedan tillsätta någon sås eller dylikt som man vill ska koka upp tillsammans med den nystekta maten. 

  • Höga kanter
  • Perfekt till storkok
  • Bra kokmöjligheter

Stekpannans fördelar

Stekpannan – förmodligen kökets mest använda kärl som levererar dag ut och dag in. Det finns absolut fördelar med att använda sig av en stekpanna istället för en traktörpannan även om det vid första anblick kan uppfattas som att trakktörpannan är en utveckling av stekpannan, men riktigt så är det inte. En av fördelarna med stekpannan är att den inte har dom där höga kanterna som vi pratat så gott om vad gäller traktörpannorna. Ska du exempelvis steka pannkakor kommer dom höga raka kanterna mer vara i vägen än till hjälp till skillnad mot stekpannans oftast lite mindre och sluttande kanter som gör det lättare att vända det som ligger i pannan. 

Stekpannan är många gånger också betydligt enklare att arbeta med då traktörpannorna är större, robustare och väger mer. Jobbar du mycket med pannan i luften, vänder maten genom snabba kast etc, är stekpannan mycket mer lätthanterlig och smidig. 

Just smidigheten är en annan av fördelarna som stekpannan besitter. Både vid tillagning, rengöring och förvaring är stekpannorna lättare att ha och göra med än traktörpannorna. Det ska inte underskattas vad mycket smidigheten i användningen faktiskt betyder då vi har en tendes att inte ens vilja arbeta med kärl som är för stora, tunga och otympliga.

  • Lägre sluttande kanter
  • Lätthanterlig
  • Smidig

Vikten av att välja rätt storlek och material

Som vi tidigare varit inne på så går det inte bara svara på vad som är bäst – stekpanna eller traktörpanna – utan det gäller att väga in fler faktorer för att hitta en riktigt bra panna. Anledningen till det är att stekpanna och traktörpannan har väldigt liknande egenskaper vilket vi tidigare varit inne på. 

Vilka faktorer är det mer som behöver vägas in då? Vi tycker framför allt det är storleken och materialet som du behöver ha i åtanke då det kan påverka din matlagning väldigt mycket. 

Storleken

Storleken avgör inte bara hur mycket mat du kan tillaga åt gången, det påverkar även vikt, användarvänlighet och förvaring. En panna i fel storlek kommer inte användas fullt ut oavsett om den är för liten eller för stor. Både stekpannor och traktörpannor finns i massor av olika storlekar så det finns något som passar alla. Stor panna till stor familj, liten panna till liten familj och mellanpannan passar perfekt till något där mittemellan. 

Självklart är det viktigaste att anpassa pannans storlek efter hur mycket mat du vill kunna tillaga på en och samma gång, det är ju själva huvudsyftet med en stek- eller traktörpanna. Men som sagt, pannan ska även vara skön att använda och smidig att göra rent och förvara. Även om det i slutändan kanske inte är avgörande för vilken storlek på panna du väljer så är det ändå bra att ha med i beräkningen.

 

Materialet 

Materialet är en annan viktig faktor för att hitta en panna du verkligen trivs med oavsett om det är en stekpannan eller traktörpanna. Hittar du rätt material som passar dig och din matlagning kommer kockandet bli betydligt roligare! 

Du kan läsa mer om rostfritt stål, gjutjärn, kolstål och koppar här på sidan. 

De olika material besitter olika egenskaper och vilket material du väljer påverkar exempelvis om du kan använda pannan i ugnen, värmefördelning, rengöring och vikt. Men framför allt påverkar det också vilken typ av stekyta du får på maten så olika material kan ge olika smak. Utsidan är en annan del som skiljer dom olika materialen åt och även om det givetvis är insidan som räknas så förgyller det matlagningen att ha en fin traktör- eller stekpanna i köket. 

Som du märker finns det en hel del att tänka på vad gäller materialet och vilket material som är bäst är upp till var och en att bedöma. Det vi kan slå fast är ändå att rostfritt stål är ett av de vanligaste materialen både när det gäller stekpannor och traktörpannor, om det sedan är det bästa materialet för det låter vi vara osagt. 

Läs gärna mer om några av dom vanligaste materialen här på sidan men glöm inte att det finns betydligt fler material att ta del av som exempelvis aluminium och teflon.

Glöm inte sauteusepannan

Är du i valet och kvalet om du ska köpa en stekpanna eller traktörpanna så finns det även en tredje variant vi tycker du ska ta med i beräkningen, nämligen sauteusepannan. En sauteuse har precis som traktörpannan lite högre kanter men här sluttrar kanterna i botten istället för att vara raka som dom många gånger är på traktörpannan. 

Sautepannor hittar du här.

Sauteusepannorna är väldigt populära i kockvärlden och är en perfekt panna när du vill steka på något snabbt utan att riskera att det bränner fast. Dom höga kanterna leder bort mycket värme samtidigt som dom bidrar med en fin värmespridning. En sauteuse går bra att använda som wokpanna också och ordet sauteuse kommer från franskans “sauter” vilket betyder hoppa.Tanken är maten ska kunna hoppa/kastas runt i pannan utan att hälften landar på spisen. 

Sautepannan är ett tredje bra alternativ som absolut ska tas med i beräkningen även om vi tycker att en sauteuse är ett bra komplement till stek- eller trakörpannan men ingenting som ska ersätta rakt av då vi anser att dom andra två alternativen trots allt har ett bredare användningsområde.

Traktörpanna eller stekpanna – sammanfattning

Traktörpannor och stekpannor är två väldigt populära köksredskap som används flitigt av både proffs- och amatörkockar. Att försöka ge ett bra svar på vad som är bäst, stekpanna eller traktörpanna, är mer eller mindre omöjligt eftersom det är så individuellt vilka redskap vi uppskattar att använda oss av i köket. 

Traktörpannan har sina fördelar med dom höga kanterna vilket ger pannan en kastrulliknande känsla och passar perfekt för såsiga maträtter där man gärna stek på en yta först för att sedan tillsätta en sås som kokar upp tillsammans med övriga ingredienser. 

Stekpannan har med sina lite lägre sluttande kanter fördelen i att man enklare kommer åt att vända maten i pannan, den är dessutom smidigare att arbeta med än traktörpannan. 

Vad som är bäst, stekpanna vs traktörpanna, låter vi vara osagt och det är helt enkelt upp till var och en att avgöra vilken av pannorna som faktiskt är bäst. 

Lycka till med matlagningen!