Pizzastål bäst i test 2024 – Hitta bästa pizzastålet för dig

Att baka hemmagjord pizza är både roligt och väldigt gott. Men med hjälp av ett pizzastål kan man ta pizzabakningen till helt nya nivåer! Stora frasiga och en perfekt botten. Men vilket pizzastål är bäst i test, vad är bra att veta och hur tillagar man egentligen pizza och bröd på ett bak/pizzastål? Det är några av frågorna vi bevarar här samt visar de bästa pizzastålen på marknaden just nu.

grytset-mat

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är ett pizzastål?

Ett pizzastål är en stålskiva som är till för att baka pizza eller bröd på. Stålet går att använda på flera olika värmekällor, allt från vanlig ugn till grillen, och leder värme väldigt bra vilket gör att stålet kan bli otroligt varmt.

Pizzastålet gör att en vanlig ugn kan komma upp i temperatur likt en vedeldad stenugn vilket ger pizzan de där goda och frasiga kanterna som annars bara riktiga pizzerior kan leverera. 

Det går väldigt snabbt att baka pizza på ett pizzastål med tanke på den effektiva värmeledning stålet har.

Pizzastål, som även kan kallas bakstål, går även utmärkt att använda vid brödbak. Stålet hettas först upp, sedan placerar man bara degen på stålet i ugnen och efter bara någon minut börjar brödet ta form och få den där gyllenbruna ytan man ofta vill åt.

4 bästa pizzastål

kastrullset-5-delar

Pizzastål Classic

kastrullset-anders-petter

Pizzastål med grepp

de-buyer-kastrullset

Runt pizzastål 

Bakstål 37 cm

Pizzastål bäst i test – 4 utvalda favoriter

Det perfekta pizzastålet för den perfekta pizzan  – Gourmetstål från Norrland. Svenskt stål när det är som bäst. Med hjälp av Gourmestålet kommer du ta din mat- och bakning till nästa nivå. Det är en sak som är säker. 

Pizzastålet är väldigt slitstarkt och har inga problem med temperaturskillnader. Det går lika bra att använda hemma i ugnen som ute på grillen. Gourmetstålet är tillverkat i varmvalsat stål, har ett ett mått på 33 x 37 cm och väger 9 kilo. 

Med totalt 20 recensioner på Cervera och Bagaren och Kocken kommer detta bakstål upp i hela 4.9 / 5 i betyg. Det ger en bra indiktation på att det är riktigt bra kvalité på bakstålet.

Ytterligare en variant av det omåttligt populära Gourmetstålet men här i en rund varíant – med handtag. Handtagen gör det enkelt att ta med sig stålet till bordet för att servera pizzan eller något annat bakverk direkt från bakstålet.

Pizzastål med handtag är relativt sällsynt och därför är det extra kul att vi här kan visa upp en omtyckt variant som levererar lika bra som pizzastålen utan handtag. Detta pizzastål finns i två olika storlekar, stor och medium. Den stora modellen har en diameter på 49 cm medan medium har en diamter på 33 cm. Stålet kan användas på ugn, grill och öppen eld. Ej maskindisk.

Full pott! Med fler än 10 recensioner och betyg ligger pizzastålet på betyg 5/5. 

Nordwik är ett ganska nytt svensk varumärke som erbjuder kvalitativa köksprodukter. Nordwik grundades 2017 och levererar varor med inspiration av nordisk matkultur och design.

Med ursprung från malmgruvan i Kiruna har du här ett pizza- och bakstål hållbart nog för att sträcka sig över flera generationer. Det är ett extremt hållbart stål som går att bra att använda som stekbord på grillen. Pizzastålet har en diameter på 39 cm och väger 5,3 kilo.

Med totalt nästan 65 recensioner landar betyget från tidigare köpare på ca 4.8/5 vilket är ett mycket högt betyg för så pass många betygsättare.

Ett varmvalsat stål av högsta kvalité! Ståltypen är samma som det är i en muurikka har du erfarenhet av en sådan vet du vilket användarvänligt material det är. 

Precis som alla pizzastål är även detta ett slitstarkt stål som inte har några problem med temperaturskillnader. Det finns ingen risk att det skulle spricka. Använd stålet som stekbord på grillen eller i ugnen för bästa resultat. 

Nästan 100 personer som tidigare köpt stålet ger det 4.7/5 i betyg vilket är mycket bra.

Varför använda pizzastål?

På frågan varför man ska använda ett pizzastål bör motfrågan vara – varför inte? Pizzastålet är ett fantastiskt köksredskap som kan användas till både bakning och matlagning, dessutom levererar stålet ett resultat som annars är svårt att få till på hemmaplan. 

Pizzastålet är väldigt tåligt och slitstarkt vilket gör att det håller år efter år. Det är även fungerande på flera olika typer av värmekällor så det går lika bra att använda det hemma i ugnen som att ta med sig stålet på utflykten och slänga upp det på grillen. 

Med hjälp av ett pizzastål går det att få till helt nya smaker från degen men framför allt, pizzorna blir otroligt snygga med sina frasiga kanter. Precis som på en äkta Italiensk restaurang!

Pizzastål vs pizzasten – vad är skillnad?

Som man hör på namnet är den största skillnaden på ett pizzastål och en pizzasten materialt. Pizzastålet är naturligtvis tillverkat i stål medan pizzastenen är tillverkad av sten. Form, storlek och funktion är däremot snarlika även om pizzastålet är betydligt kraftfullare. 

Pizzastålet kan leda värme nästan 20 gånger snabbare än pizzastenen.

Pizzastenar kan likt pizzastål användas på olika värmekällor men bör behandlas mer varsamt. Pizzastenen kan spricka om den värms upp för snabbt, därför behöver man värma upp stenen långsamt. 

Pizzastålet har den fördelen att det är mycket tåligare och mindre känsligt för värmeskillnader och riskerar inte att spricka så som pizzastenen kan göra. 

Förutom materialet och hållbarheten så är det inte jättemycket som skiljer ett pizzastål och pizzastenen. Båda levererar ett fantastiskt resultat både vad gäller matlagning och bakning. Priset på ett pizzastål är dock lite högre än på pizzastenar.

kastrullseet-bild

LÄS OCKSÅ: BÄSTA AIRFRYER

Bra att veta om pizza/bakstål

Förutom att bakstålet är väldigt enkelt att använda så är det dessutom väldigt lättskött. Tar man hand om stålet på rätt sätt så kan det hålla i årtionden. Men för att det ska hålla år efter år så är det några saker som är bra att tänka på. 

 

  • Handdiska alltid stålet
  • Torka alltid av stålet efter rengöring för att undvika rost
  • Olja in stålet med jämna mellanrum
  • Det är tre enkla skötselråd som behöver följas för att ditt bakstål ska hålla år ut och år in, svårare än så är det inte. Tänk också på stålet inte är känsligt för vilka redskap du gör rent det med. Det går lika bra med trasa som med en stålborste om något skulle sitta fast väldigt hårt.

 

Vad mer kan vara bra att veta om pizza- och bakstål då? 

Stålet kommer att skifta färg vid användning men det är ingenting som behöver vara negativ utan snarare tvärtom. Det blir mer inbränt och sätter ännu mer smak på det som bakas. 

Repor uppstår i stålet både vid användning och rengöring men det är ingenting som påverkar stålets leverans. Det blir varken sämre (eller bättre) resultat på grund av några repor.

Magiska pizzor på hemmaplan

Att kunna baka pizzor hemma och få dom att både smaka och se ut som på pizzerior är inte det lättaste. Framför allt om man saknar hjälpmedel som ett pizzastål eller en pizzasten. Det är lätt att kanterna blir platta och tråkiga samtidigt som resten av pizzan inte får den konsistensen man vill. 

Men som tur är finns det bra hjälpmedel för att få till dom där magiska pizzorna som kommer göra att du hellre bakar dina egna pizzor än besöker pizzerian runt hörnet. Det bästa av allt? De är väldigt lätta att använda och levererar ett fantastiskt resultat gång på gång. 

Pizzastålet och pizzastenen kan även den minst vana hemmakocken hantera. Det är bara värme upp det någon timme innan tillganing, fixa till en perfekt deg, och sedan lägga den på stålet i 2-3 minuter. Givetvis med sina favoritingredienser på. 

För den lata som inte orkar göra sin egna deg är ett tips att gå till närmsta pizzeria och fråga om du får köpa en eller ett par degar. Oftast går det alldeles utmärkt och för det brukar man få betala mellan 20 – 40 kr.

Matlagning för hela familjen

Att baka pizza är en aktivitet som passar både vuxna och barn så med andra ord är det matlagning för hela familjen! Samla hela gänget och ta fredagsmyset till nästa nivå genom att laga mat tillsammans. Det kommer inte minst barnen uppskatta extra mycket. 

Pizza är en tacksam maträtt att laga tillsammans med sina barn. Dels är det något som alla gillar, dels är det väldigt enkel matlagning. Knåda deg kan barnen göra, likaså lägga på sina egna ingredienser. Det som är bra att tänka på är att om du använder ett pizzastål eller en pizzasten så blir den otroligt varm så dessa får man försöka hålla barnen borta från. 

Men pizzabakning är en kul aktivitet för hela familjen! Lägg telefonerna, surfplattorna och datorn åt sidan ett tag och umgås i köket istället. Det är både roligare och mysigare för alla.

Läs också: Bästa pizzaspaden

Kul present till hemmabagare och kock

Känner du någon som älskar att baka eller laga mat och vill ta sina konstverk till nästa nivå? I så fall är ett bakstål det han eller hon behöver. Med hjälp av stålet kan hemmabagaren göra världens godaste bröd och hemmakocken kommer kunna leverera pizza som en äkta italienare. 

Ett bakstål kostar mellan 600 kr – 1000 kr så har man inte prövat på att baka på ett bakstål tidigare så kanske man inte vill lägga ut dom pengarna hur som helst. Även om det helt klart är värt det!

Att ge någon ett pizzastål i present är både en otippad och kul present. Och inte minst användbar – var så säker. Hemmabagaren kommer behöva ett enda test innan han eller hon är helt inbiten i stålet och kommer använda det veckovis. 

Tycker du att priset på pizza- och bakstål är i dyraste laget för att ge i present så finns det pizzastenar med medföljande pizzaspade som kompletterar pizzastålet väldigt bra.

Vanliga frågor och svar

Vad kostar ett pizzastål?

Priset på pizzastål kan variera lite beroende på storlek och tillverkare. Men mellan 600 kr – 1000 kr kostar de flesta pizzastålen.

Vilket är det bästa pizzastålet?

Efter att vi vägt in pris, storlek och recensioner från tidigare köpare så tycker vi att det bästa pizzastålet just nu är Gourmetstål Classic.

Kan ett pizzastål spricka av värmen?

Nej, ett pizzastål kan inte spricka på grund av för hög värme eller snabba värmeskillnader. Det går lika bra att använda stålet i ugnen som över öppen eld.

Hur länge ska man värma stålet innan användning?

Om du ska använda pizzastålet i ugn så är det bra att värma upp det på maxvärme 60 minuter innan användning. Då hinner hela stålet bli tillräckligt varmt för att kunna leverera de bästa resultaten. Används bak/pizzastål på grillen så brukar 15 – 20 minuter behöver för att stålet ska nå rätt temperatur.

Hur tjockt är ett pizzastål?

Tjockleken kan variera från modell till modell men de flesta bak/pizzastål har en tjocklek på mellan 0.6 – 1.0 cm.

Vad väger ett pizzastål?

Ett pizzastål väger mellan 5 kg – 9 kg.