Vilket pannkakslagg är egentligen bäst i test 2024 och vilka material och storlekar ska man satsa på? Vi har här samlat ett helt gäng med pannkakspannor som tidigare köpare och hemmakockar ger högsta betyg och är väldigt nöjda med. Vi visar även några elektriska pannkaksjärn som blir allt vanligare i de svenska hemmen.
Inlägget innehåller annonslänkar.
Så hittade vi de bästa pannkakspannorna
Det finns väldigt begränsat med “riktiga” bäst i test för pannkakslagg, därför har vi valt ett annat spår som vi föredrar mer. Betyg och recensioner från tidigare köpare. Hur har tidigare köpare upplevt pannkakslagget? Är det bästa pannkakspannan han eller hon testat eller är det kanske totalt värdelöst? Oavsett vad är feedback från flera tidigare köpare väldigt bra att luta sig mot för att hitta rätt pannkakslagg. Om 50 tidigare köpare älskar ett visst pannkakslagg och ger det betyg 5/5 kommer du med största sannolikhet också tycka om det.
Vi har letat runt bland massor av återförsäljare av pannkakspannor på nätet och sammanställt de pannkakspannor som fått högst betyg och som flest användare gillar. Vi har alltså samlat alla pannkakspannor som vanliga hemmakockar ger bäst i test helt enkelt.
För att hitta den bästa pannkakspannan just för dig finns det några saker som är bra att tänka på, exempelvis material och storlek. Vi kommer gå igenom det längre ner i inlägget och förklara varför det är bra att väga in de olika delarna i jakten på det bästa pannkaksjärnet.
Bästa pannkakspannorna 2024 – enligt användare
Pannkaksjärn Gjutjärn
Pannkaksjärn Kolstål
Pannkaksjärn Aluminium
Pannkaksjärn från Tefal
Pannkakspanna Koppar
Elektrisk pannkakspanna
Elektriskt crepesjärn Severin
Skeppshult
Pannkakslagg gjutjärn – bäst i test enligt användare
Skeppshults pannkakslagg i gjutjärn är en ständigt återkommande favorit år efter år. Det är en tidlös gjutjärnspannan som med rätt skötsel kan användas i generationer. Med sin rustika design blir det lika mycket en snygg inredningsdetalj i köket som en användbar pannkakspanna.
Pannkakspanna är utrustat med ett snyggt trähandtag i bok som gör att hela pannan får ett snyggt och inbjudande utseende. Gjutjärn är ett material som klarar av alla olika typer av värmekällor så du kan använda pannkakspannan på spisen, induktionshällen eller på grillen. Skeppshults pannkaksjärn i gjutjärn är även ett miljövänligt val då alla Skeppshults produkter är tillverkade av naturliga material som alltid är återvinningsbara.
Det här är ett pannkaksjärn för dig som vill ha kvalité tillsammans med överlägsen funktion och ett gediget hantverk. Skeppshult gjuter nämligen alla sina pannor i unika formar, var för sig, så ingen stekpanna är den andra lik.
Vad säger tidigare köpare?
Flera tidigare köpare älskar Skeppshults pannkakspanna i gjutjärn som ger ett fantastiskt resultat. Pannkakorna bränner inte fast och smakar bättre än förut! Det är en som även använder Skeppshults pannkakslagg för att steka sina hamburgare på så pannan är inte bara begränsad till just pannkakor.
SE BETYG OCH KOMMENTARER:
Produktinformation
- Storlek: 23 cm
- Material: Gjutjärn
- Induktionshäll? Ja
- Maskindisk? Nej
De buyer
Bästa pannkakslagget kolstål levererar De Buyer
De Buyer är den franska tillverkaren som levererar kolstålspannor i världsklass! Detta är ett pannkaksjärn från den omåttligt populära serien Mineral B som vi skrivit mycket om i flera andra inlägg vad gäller stek- och traktörpannor.
Efter en ordentlig och noggrann instekning är detta ett pannkaksjärn som bara kommer bli bättre och bättre ju mer du använder det. Det är en av kolstålets bästa fördelar. De Buyers pannkakslagg i kolstål fungerar på alla olika typer av värmekällor, det ger en jämn värmefördelning och är även sprayat med bivax för att ge pannkakspannan en praktisk non stick-beläggning men även skydda den mot rost.
Det här är en väldigt prisvärd pannkakspanna som kommer bli en ny favorit i köket! Har du inte tidigare testat använt en kolstålspanna rekommenderar vi verkligen det. Det är ett material som är väldigt lätt att tycka om och ger fantastiska resultat gång på gång.
Vad säger tidigare köpare?
Kvalité rakt igenom! Tidigare köpare hyllar verkligen både De Buyer som tillverkare men även detta pannkakslagg i kolstål. Det är lätt att använda och rengöra och i kombination med att pannkakorna inte fastnar i pannan blir det full pott! Ett prisvärt pannkaksjärn som passar alla hemmakockar.
SE BETYG OCH KOMMENTARER:
Produktinformation
- Storlek: 24 cm
- Material: Kolstål
- Induktionshäll? Ja
- Maskindisk? Nej
AMT GASTROGUST
Lyxigt pannkaksjärn i aluminium från AMT Gastrogust
AMT Gastrogust har tagit fram en superlyxig i pannkakspanna/crepepanna i aluminium som kommer ta pannkaksstekningen till en helt ny nivå. Med sina låga kanter, sköna handtag och lätta vikt gör att stekningen är väldigt smidig. En praktisk non stick-beläggning gör att pannkakorna inte fastnar i pannan när det ska vändas. Pannkakspanna är 100% återvinningsbar och helt fri från PFOA vilket gör detta till ett miljövänligt och smart val.
Denna pannkakspanna är uppbyggd i fyra lager keramiska partiklar vilket gör pannan väldigt slitstark och hållbar. Med andra ord är det ett pannkakslagg som kommer hänga med i flera år framöver om den sköts om på rätt sätt.
Vad säger tidigare köpare?
“Måste vara den bästa pannkakspannan på marknaden” säger en nöjd köpare. En annan tycker att denna lyxiga pannkakspanna i aluminium är helt underbar! Det finns inte speciellt många betyg och kommentarer att redovisa, men de som finns är av högsta betyg!
SE BETYG OCH KOMMENTARER:
Produktinformation
- Storlek: 28 cm
- Material: Aluminium
- Induktionshäll? Ja
- Maskindisk? Nej
Tefal
Prisvärd pannkakspanna från Tefal
Tefal är företag, modern och uppfinnaren till den superpopulära non stick-beläggningen som numer finns i var och varannan stekpanna runt om i världen. Med en non stick-beläggning i titan behöver du aldrig oroa dig för att maten bränner fast.
Detta är en prisvärd och relativt billig pannkakspanna som samtidigt levererar pannkakor av högsta kvalité. Som sagt har pannan en smart non-stick beläggning som genomgått alla olika typer av kontroller för att garantera att den är helt fri från gifter.
Pannkakspannan från Tefal går alldeles utmärkt att använda på induktionshäll och har en smart Thermo-Signal teknologi vilket innebär att den röda punkten i mitten på pannan skiftar färg när pannan är i perfekt temperatur för att hälla på pannkakssmeten. På så vis kan du tajma stekningen perfekt.
Vad säger tidigare köpare?
Tidigare köpare är väldigt nöjda med denna pannkakslagg och tycker att den fungerar perfekt redan vid första användning. I vissa fall behöver pannorna “stekas in” ett par gånger för att börja ge resultat men det gäller alltså inte denna pannkakspanna från Tefal.
SE BETYG OCH KOMMENTARER:
Produktinformation
- Storlek: 25 cm
- Material: Aluminium
- Induktionshäll? Ja
- Maskindisk? Ja
Läs också: Stekpanna bäst i test
Vad är ett pannkakslagg?
Ett pannkakslagg, eller pannkakspanna/pannkaksjärn som det också heter är en typ av stekpanna som är tillverkad för att lättare kunna steka pannkakor i. Pannkakspannor finns i flera olika material där gjutjärn är det allra vanligaste men aluminium och kolstål är två andra material som också fungerar bra till pannkakslaggen.
Pannkaksjärn har lägre kant än en vanlig stekpanna, annars är de till storlek och vikt nästan identiska med den klassiska stekpannan. De lägre kanterna gör det lättare att portionera ut smeten samtidigt som de gör det lättare att komma åt och vända pannkakan vid tillagning.
Pannkakslagg finns i olika storlekar, material och prisklasser så det går att välja bland flera olika alternativ för att hitta det bästa pannkaksjärnet just för dig. Gillar du till exempel att göra större pannkakor är en pannkakspanna på 28 cm att föredra medan den som gillar mindre pannkakor kanske ska sikta in sig på storleken 23 cm och nedåt.
Vi tycker att pannkakspannan är ett väldigt bra komplement till de övriga pannorna i hemmet och har du småbarn där hemma kommer pannkakslaggen gå varm mest hela tiden – var så säker!
Fungerar pannkakspannor på induktionshäll?
De allra flesta pannkakspannor fungerar alldeles utmärkt på induktionshäll – men det finns några undantag. En induktionshäll förmedlar energi magnetiskt, därför måste pannkakspannan ha en bottenplatta som är magnetisk för att kunna bli varm och fungera som den ska. Vissa material, som exempelvis gjutjärn, är magnetiskt naturligt vilket gör att alla pannor och grytor tillverkade i gjutjärn fungerar på induktionshäll.
En annan variant är annars att tillverkarna av pannkaksjärn tillsätter ett magnetiskt lager i bottenplattan på material som annars inte naturligt fungerar på en induktionshäll. Ett vanligt material på pannkakspannor där detta görs är rostfritt stål eller aluminium. Inga av dessa har naturligt en magnetisk bottenplatta som skulle kunna fungera på en induktionshäll utan där behöver man hjälpa pannorna en bit på traven.
Men det finns även de pannkakspannor som varken är naturligt magnetiska eller där tillverkarna tillsätter en magnetisk bottenplatta och på så vis fungerar dem helt enkelt inte på en induktionshäll. Exempel på en sådan panna hittar du här.
Koppar är ytterligare ett material som inte klarar av induktionshällen och denna pannkakspanna är tillverkad i 90% och 10% rostfritt stål. Och för att hålla pannkakspannan så naturlig som möjligt i sitt material har tillverkaren valt att inte tillföra magnetism i botten.
Så svaret på frågan – Fungerar pannkakspannor på induktionshäll? – är både ja och nej. Det beror på vilken pannkakspanna och vilket material du väljer. Så har du en induktionshäll hemma så dubbelkolla detta innan du bestämmer dig för vilket pannkakslagg som passar dig bäst.
Gjutjärn, kolstål eller andra material – vilket är bäst till pannkakslagg?
Pannkakspannor finns som alla andra typer av pannor i olika typer av material, storlekar och former. Vad gäller materialet som pannkakspannan är tillverkad med finns det lite olika skillnader i vilka egenskaper de olika pannorna har även alla så klart har samma mål i slutändan – att levererar världens godaste pannkakor!
Pannkakslagg gjutjärn
Pannkakslagg i gjutjärn är om vi ska kolla på återförsäljarnas utbud det vanligaste och mest populära materialet på pannkakslagg. Gjutjärn är ett otroligt slitstarkt och tåligt material som vid rätt skötsel kan hålla livet ut. Ett pannkakslagg i gjutjärn kan med andra ord vara en investering för livet.
Gjutjärnspannor klarar av väldigt höga temperaturer och är inte känsliga för vilken typ av värmekälla du använder. Du kan alltså skaffa en pannkakspanna i gjutjärn oavsett om du tillagar maten på spisplattor, gasolspis, induktionshäll eller över öppen eld. Okej, det sista kanske var lite överdrivet, men skulle du få för dig att plocka med pannkaksjärnet på utflykten och tända en brasa för att fixa en pannkakslunch så fixar gjutjärnet det galant.
Gjutjärn är ett naturmaterial och helt fritt från kemikalier vilket så klart är bra för både kropp och miljö. Pannkakslagg i gjutjärn är ett pålitligt val som garanterat kommer leverera massor av goda pannkakor. Det viktigaste att tänka på är att inte rengöra gjutjärnspannan med diskmedel eller köra den i diskmaskin. Då tappar gjutjärnet sin naturliga non–stick beläggning och pannkakorna kommer bränna fast.
Vad gäller tillverkare av pannkakslagg i gjutjärn är Skeppshult en återkommande favorit i de svenska hemmen och vi förstår varför. Skeppshults pannkakspannor i gjutjärn är av ypperlig världsklass! Ett stycke svensk hantverkshistoria där de fina, rejäla och rustika pannorna är lika användbara som snygga inredningsdetaljer i alla hem.
Pannkakslagg kolstål
Pannkakslagg i kolstål blir allt vanligare och kanske är det så att det snart går om gjutjärnet i popularitet. Det får tiden utvisa. Oavsett vad är kolstål ett material som kommer starkare även vad gäller andra typer av pannor och vi förstår varför.
Kolstål är ett slitstarkt och tåligt material som fungerar på alla typer av värmekällor samtidigt som det tål hög värme och ger en bra värmespridning. Pannkakslagg i kolstål blir bättre ju längre de används och skapar sig en egen naturlig non-stick beläggning med tiden. Det viktigaste för att pannkaksjärn i kolstål ska hålla över tid är en ordentlig instekning och att pannans upphettning och avsvalning sker långsamt, annars kan pannan “slå sig”. Vissa kolstålspannor är sprayade med bivax för att undvika rost samt bidrar det med att instekningen går snabbare.
Har du aldrig tidigare testat att grädda dina pannkakor i en kolstålspanna är det verkligen något vi tycker du ska testa. Det är som sagt ett material på frammarsch och det finns en anledning till varför det är just så.
Andra material
Två andra material som är relativt förekommande vad gäller pannkaksjärn är koppar och aluminium. Kopparpannorna har nästan alltid en bottenplatta av rostfritt stål så man skulle kunna säga att de materialen är en kombination av två vanliga material vad gäller olika typer av stekpannor. Det finns även pannkakspannor som är tillverkade 100% i rostfritt stål om det skulle vara ett material du gillar väldigt mycket så finns det några alternativ.
Pannkakspannor i koppar är väldigt bra att använda sig av på de värmekällor som pannan klarar av. Som vi skrev här ovan fungerar (i det exemplet) pannkaksjärent inte på induktionshäll. Pannkakslagg i koppar är också väldigt fina och man låter dom gärna hänga framme i köket istället för att gömma dem i köksskåpet. Det blir en snygg inredningsdetalj som blandar nytta med nöje.
Pannkakslagg i aluminium gör pannan väldigt lätt och enkelt att jobba med. Tefal är en tillverkare som jobbar mycket med aluminium och i kombination med sin patenterade non-stick beläggning blir det en väldigt trevlig kombination. Aluminium är ett relativt billigt material så för dig som är på jakt efter en billig pannkakspanna är dessa pannor ett bra alternativ.
Elektriska pannkaksjärn blir allt vanligare
De klassiska pannkaksjärnen har fått en ny utmanare i det allt mer populära elektriska pannkaksjärnet. Ett elektrisk pannkaksjärn är ett smidigt redskap att använda i köket när det är dags att grädda pannkakor. Du sticker bara in kontakten i ett eluttag, reglerar värmen som du vill och sedan är det bara att sätta igång och grädda dina pannkakor!
Elektriska pannkaksjärn har en non stick beläggning vilket gör att pannkakorna inte bränner fast. Det går lätt att vända pannkakorna utan att dom fastnar i järnet. Materialet på de elektriska pannkaksjärnen kan variera lite. I de två exempel vi visar här ovan är det metall och konstfiber som gäller.
Elektriska pannkakspannor har en justerbar termostat så man enkelt kan anpassa värmen efter behov. Det finns även en signallampa som visar när pannkakspannan är redo för att användas. Rengöring går väldigt lätt och smidigt eftersom stekplattan nästan alltid är avtagbar.
Det går även att använda de elektriska pannkaksjärnen till så mycket mer än att bara grädda pannkakor på. Eller vad sägs om att göra helt egna tortillabröd, crepes eller galetter till fredagskvällen! Det är med andra ord ett bra alternativ för dig som vill slå flera flugor i en smäll och är trött på det klassiska pannkakspannorna som används på spisen.
Pannkakslagg bäst i test – Frågor och svar
Vilken storlek är bäst på pannkakspanna?
Vilken storlek som är bäst på pannkakspannan beror helt på om du föredrar små eller stora pannkakor. Eller kanske mittemellan. Det är svårt att säga exakt vilken storlek som är vanligast men mellan 23 cm – 28 cm är de flesta pannkakslaggar. Det finns dock både större och mindre alternativ så vilken storlek som är bäst på pannkakslagg är upp till var och en att avgöra.
Vad väger en pannkakslagg?
Vad ett pannkakslagg väger beror framför allt på storlek och material. Generellt kan man säga att gjutjärnspannor väger mest och pannor i aluminium minst. Kolstål, koppar och rostfritt stål däremellan. En pannkakslagg i gjutjärn väger ungefär mellan 2-2,5 kg medans ett pannkakslagg i aluminium väger ca 1 kg. Gjutjärn väger alltså dubbelt så mycket så är du på jakt efter en lättare panna är gjutjärn inte att rekommendera.
Vad kostar ett pannkaksjärn?
Till skillnad mot vikten så spelar faktiskt storlek och material inte någon större roll vad gäller priset utan här är det andra faktorer som spelar in. Pannkakspannorna kan skilja sig väldigt mycket i pris där de billigaste pannorna kostar ca 300 kr och de dyraste runt 1500 kr. Dyrast behöver inte alltid vara bäst, men precis som med mycket annat så får man ofta det man betalar för.