Gräddsifon Bäst i Test 2024 – Hitta bästa gräddsifonen för dig!

Gräddsifonen, vårt mest underskattade köksredskap? Förmodligen är det så. Det är inte bara grädden som går att få helt perfekt utan även såsen till maten eller skummet till drinken. Men vilken gräddsifon är bäst i test, vad bör man tänka på och varför ska man egentligen använda sig av en sifon i köket? Vi svarar på dem frågorna här samt visar upp de 4 bästa gräddsifonerna just nu.

gräddsifon-bakelse

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är en gräddsifon?

En gräddsifon är en tub som fylls med grädde (eller annan fetbaserad vätska) som sedan ansluts till en patron med lustgas. Lustgasen gör sedan att grädden kan tryckas ut från sifonen och i samma process “vispas” till fluffig och luftig grädde. 

Gräddsifoner är ett bra hjälpmedel när man snabbt vill ha vispad grädde till exempelvis bakelser eller som dekoration. Gräddsifoner är vanligt förekommande i restaurangkök och i bagerier men fungerar precis lika bra för hemmabruk. 

Gräddsifon, eller bara sifon som man också kan säga, kan inte bara användas till grädde utan även till exempelvis såser och mousse. Genom ett enkelt knapptryck går det både fixa såsen till middagen och chokladmoussen till efterrätten. 

Det finns gräddsifoner i olika storlekar och designer vilket gör att man kan anpassa sifonen efter eget behov. En stor gräddsifon passar bra om man ofta har mycket besök eller kommer använda sifonen varje vecka medan en liten gräddsifon är bättre vid mindre tillställningar.

4 bästa gräddsifonerna

Gräddsifon bäst i test – 4 utvalda favoriter

Magisk gräddsifon från Österrikiska iSi som kommer ta matlagningen och hemmabaket till nya höjder! En enkel gräddsifon som fungerar lika bra till kalla och varma såser som till grädden eller vaniljvispen.

Gräddsifonen från iSi är tillverkad i rostfritt stål och är enkel att använda. Den går lätt att göra rent i diskmaskinen och har tre medföljande munstycken för utökad användarvänlighet. Sifonen rymmer 50 cl. Patroner ingår ej. 

Med totalt ca 40 recensioner och ett snittbetyg på ungefär 4.7 av 5 är denna gräddsifon en omtyckt produkt av flera tidigare köpare.

Ytterligare en variant från pricksäkra iSi som återigen levererar en gräddsifon i världsklass. Med denna smidiga gräddsifon kan du enkelt fixa grädden till bakelserna, såsen till maten eller skummet till drinken. 

Smidig gräddsifon som tar din matlagning och bakning till nästa nivå. Toppa dina bakverk med perfekt grädde eller gör ett härligt skum att dekorerar drinken med. Gräddsifonen har en volym på 0,5 liter och en hållbarhet på upp till 10 dagar i kylskåpet. Här medföljer rengöringsborste men sifonen går även att köra i diskmaskinen.

Full pott! Med ca 10 recensioner från tidigare köpare har denna gräddsifonen fått betyget 5 av 5 möjliga.

Stilren gräddsifon i svart som dessutom är väldigt prisvärd. Här får du en superbra gräddsifon för en billig peng som definitivt kommer leva upp till förväntningarna. 

Sifon från Xantia som rymmer 0,5 liter och kan användas både i uppvärmt och kylt tillstånd. Denna svarta gräddsifon är tillverkad i aluminium vilket gör att den är väldigt lätt. 3 munstycken medföljer och sifonen bör diskas för hand.

Endast 7 recensioner från tidigare köpare har givit denna produkt ett betyg på 4.5 av 5.

En billig gräddsifon som finns i tre olika storlekar – 0.25 liter, 0.5 liter eller 1 liter. Denna prisvärda gräddsifon i snygg svart färg passar lika bra för amatör- som för proffskocken.

Nu behöver du inte längre vispa din grädde till perfektion. Med ett snabbt knapptryck kommer sifonen leverera grädden precis så som du vill ha den. Med 3 medföljande munstycken och en piprensare kan du forma grädden eller något annat tillbehör lite som du vill. Tål ej maskindisk.

Med nästan 40 omdömen och ett betyg på 5 av 5 möjliga ger detta en indikation på att produkten är väldigt omtyckt av tidigare användare.

Varför ska man ha en gräddsifon?

En gräddsifon är ett fantastiskt verktyg att ha i köket både till kalas, middagar och vid fest. Det är ett köksredskap med många användningsområden och kan användas likväl till tårtan som till såsen eller drinken. 

Det är ett snabbt och smidigt sätt att vispa upp grädden på och det bästa av allt är att den ger en fantastisk smak och konsistens också. 

När man inte vill stå och vispa flera minuter är gräddsifonen räddaren i nöden. Ett snabbt knapptryck, sedan är grädden precis så där som man ofta vill ha den! 

En annan anledning till att använda gräddsifonen är att grädden i sifonen kan hålla upp till 10 dagar i kylskåpet. Det innebär att det sällan behöver bli något spill av grädde vilket det ofta blir när man vispar på traditionellt vis.

Bra att tänka på när du letar gräddsifon

Sifoner har egentligen inga specifika funktioner mer än att snabbt kunna leverera luftig grädde, sås eller någon annan fetbaserad vätska. Anslut lustgasen, tryck på knappen och det är allt. Däremot finns det några andra saker som är bra att tänka på när man ska köpa en gräddsifon. 

 

Kapacitet

Kapaciteten avgör hur mycket grädde sifonen rymmer på en och samma gång. Kommer sifonen användas mycket på större tillställningar så är en stor gräddsifon att rekommendera. Däremot passar en liten gräddsifon alldeles utmärkt för hemmabruk. 

En stor gräddsifon rymmer 1 liter eller mer, standard är 0,5 liter och en liten gräddsifon rymmer 0,25 liter. Standardmåtet på 0,5 liter är det vanligaste på marknaden och fungerar såväl i proffskock som för hemmakocken. 

Det som är bra att tänka på är att en liten gräddsifon tar mindre plats om du exempelvis behöver förvara den i kylskåpet ett par dagar. Det går också åt mindre gas för att kunna trycka ut grädden vilket så klart är ett billigare alternativ på sikt. Det behöver alltså inte vara “ju större gräddsifon, ju bättre” utan för hemmakocken kan det faktiskt vara tvärtom. 

 

Användarvänlig

Eftersom mer eller mindre alla sifoner fungerar på samma sätt så är användarvänligheten a och o för att hitta en produkt man verkligen trivs med. Det ska vara enkelt att byta patron, sifonen ska ligga skönt i handen och munstycket ska vara konstruerat på ett bra sätt och så vidare. Om gräddsifonen blir svår att hantera kommer du förmodligen låta bli att använda den, och det är inte tanken. 

Ett tips för att se hur pass omtyckt och användarvänlig sifonerna är kan vara att läsa recensioner från tidigare köpare. Har sifonen fått mycket negativa kommentarer kommer det med största sannolikhet ha med användarvänligheten att göra. Detsamma gäller de positiva kommentarerna. 

 

Patroner 

Det är inte alltid som patroner följer med vid köp av en gräddsifon därför är det alltid bra att dubbelkolla det med tanke på att patroner med lustgas är en förutsättning för att gräddsifonen ska fungera. 

Patroner köps oftast i flerpack och brukar kosta mellan 5 kr-10kr/styck. 

Se alltid till och ha ett lager med några patroner där hemma så du inte står utan när du väl ska använda sifonen. 

 

Betyg och recensioner 

Vad tycker tidigare köpare om produkten och vilka positiva och negativa upplevelser har de att dela med sig av? Att ta del av andra köpares erfarenhet av produkten kan helt klart ge en indikation på hur bra och omtyckt den är. Sök runt lite bland olika återförsäljare för att läsa så mycket kommentarer och betyg som möjligt för att få en rättvis helhetsbild av sifonen

graddsifon-pannkaka

LÄS OCKSÅ: BÄSTA PERKULATOR

Gräddsifon vs sodasifon – vad är skillnaden?

Sifoner finns i olika varianter och har olika uppgifter beroende på vilken typ av sifon det handlar om. De två vanligaste sifonerna är gräddsifon och sodasifon – men vad är egentligen deras uppgift och vad skiljer dessa sifoner från varandra? 

Gräddsifon 

Gräddsifon används till grädde eller andra fetbaserade vätskor som exempelvis såser. Gräddsifonen drivs med hjälp av lustgas som laddas vi lustgaspatroner. 

 

Sodasifon 

Till skillnad mot gräddsifonen så används en sodasifon för att kolsyra drycker. Det är främst vatten som brukar kolsyras med hjälp av en sodasifon men även andra drycker går att kolsyra. Sodasifoner drivs av kolsyrepatroner.

Var noga med säkerheten

Oavsett när eller på vilket sätt man arbetar med gas på något vis så ska man vara extra försiktig. Det gäller även gräddsifoner. Med hjälp av lustgasen bildas ett tryck för att kunna pressa ut grädden och skulle något vara felkonstruerat kan olyckor ske. Det finns några få rapporterade fall, men med det sagt så är gräddsifoner ofarliga. 

Det bästa gräddsifonerna, från de välkända tillverkarna, är helt säkra och det är minimal risk för olyckor. Men för att vara på den säkra sidan är det bra att välja en sifon från något välkänt varumärke och inte någon billig gräddsifon från en okänd tillverkare som inte har högsta trovärdighet. 

I det här fallet är det viktigare att läsa på om tillverkaren än om själva produkten. Har tillverkaren hög trovärdighet? Är det en välkänd tillverkare som finns på flera marknader? Är det en ny eller gammal tillverkare? Besök deras “om oss”-sida för att läsa på mer.

Enkel rengöring är viktig

Som med många andra köksredskap gäller det att rengöringen är enkel för att den ska användas. Ibland har vi massor av avancerade och smarta produkter till köket, de används flitigt första gångerna men när man sedan inser att det är väldigt jobbigt att göra rent produkten används den med tiden mindre och mindre. Så ska det inte vara.

Vad gäller gräddsifoner så går vissa varianter att köra i diskmaskinen, men de flesta kräver handdisk. Det viktigaste är ändå att delarna är enkla och plocka av, skölja och att sätta tillbaka. 

Maskindisk är så klart väldigt praktiskt och gillar du verkligen inte att handdiska är en gräddsifon som klarar maskindisk det du ska leta efter. 

Läs specifikationer samt recensioner och kommentarer från användare för att se om någon nämner något om rengöringen. I produktspecifikationen vid återförsäljaren kommer du definitivt se om det är hand- eller maskindisk. Däremot nämns sällan hur enkel rengöringen faktiskt är vilket tidigare användare ibland kan ha kommenterat på återförsäljarnas hemsidor.

Gräddsifon – kul present till hemmabagare och kock

Vad köper man för present till hemmakocken eller hemmabagaren som kan överraska ordentligt? En gräddsifon så klart! Det är långt ifrån självklart att hemmakocken har en gräddsifon där hemma,  men oj vad användbar den kommer vara. 

Räkna med att sifonen kommer åka fram vid varje middag, kalas eller fest i framöver. Såsen, grädden eller moussen kommer vara fixad på ett kick. Ett knapptryck så är det klart. Det kommer spara massor av tid som hemmakocken istället kan lägga på att umgås med sina gäster. 

Men det är inte bara vid festligare tillställningar som gräddsifonen är användbar. Den är precis lika användbar i vardagen vilket är är bekvämlighet och vardagslyx som få unnar sig. 

Så vill du ge en användbar, otippad men samtidigt rolig present till hemmabagaren eller hemmakocken så är gräddsifonen ett bra alternativ.

Vanliga frågor och svar

Vad kostar en gräddsifon?

Priset på gräddsifoner kan skilja sig en hel del åt framför allt beroende på kapacitet. De mindre, och ofta lite billigare gräddsifonerna kostar runt 350 kronor medan de större modellerna kan kosta upp mot 1.500 kronor.

Vilken är den bästa gräddsifonen?

Efter att ha jämfört flera olika gräddsifoner vad gäller pris, funktion och recensioner så landar vi i att den bästa gräddsifonen på den svenska marknaden just nu är denna gräddsifonen från iSi.

Hur länge håller en sifonpatron?

Hur länge en sifonpatron håller skiljer sig från patron till patron men även olika beroende på vilken modell på sifonen man använder. En tumregel brukar dock vara att en sifonpatron räcker till ungefär 0.5 liter vätska.

Hur länge håller grädde i en sifon?

Om sifonflaskan med grädde i bevaras i kylskåpet kan grädden hålla i upp till 10 dagar.