Glassmaskin Bäst i Test 2024 – Hitta bästa glassmaskinen för dig!

Det finns inte mycket som slår riktigt god hemmagjord glass! En glassmaskin kan på mellan 30-60 minuter tillaga perfekt glass, sorbet eller frozen yoghurt. Men vilken glassmaskin är bäst i test, vad ska man tänka på innan man skaffar en glassmaskin och varför bör alla ha en glassmaskin i hemmet? Vi svarar på dom frågorna här samt visar de 4 bästa glassmaskinerna just nu.

varmt-vatten

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är en glassmaskin?

En glassmaskin är en köksmaskin som gör det enkelt att göra egen glass hemma. Genom roterande blad och en kompressor eller en fryst skål som bidrar med kyla så jobbar glassmaskinen igenom glassmeten och fördelar ut kylan så glassen får rätt konsistens. 

Idag finns det framför allt två typer av glassmaskiner. De glassmaskiner som får kyla med hjälp av en inbyggd kompressor och de glassmaskiner som kyls via frysta kylklampar eller skålar. De frysta skålarna behöver förberedas ca 24 timmar innan användning medan glassmaskinen med kompressor går att använda direkt. 

Glassmaskiner finns med olika inställningar, storlekar och design. En stor glassmaskin för hemmabruk kan tillaga ungefär 2.5 – 3 liter glass medan en liten glassmaskin gör ungefär 1.5 liter glass per sats.

4 bästa glassmaskinerna

Glassmaskin bäst i test – 4 utvalda favoriter

En snygg svart glassmaskin med transparant lock från den välkända tillverkaren Wilfa. Med den digitala displayen får du full koll på hur tillagningsningsprocenssen går samt ser du hur lång tid glassmaskinen behöver på sig för att leverera glass i världsklass. 

Med den inbygga kompressorn har du glassen färdig inom 1 timme. Ingen förfrysning behövs så du kan tillaga glassen precis när du känner för det. Denna glassmaskin från Wilfa tillverkar 1,5 liter glass. Det är lätt att tillsätta sina egna favoritingredienser som exemplevis nötter eller kakor för att få till den glassen man önskar. Snabb rengöring genom löstagbara delar som dessutom går att köra i diskmaskin.

Med fler än 40 recensioner och betyg har denna glassmaskin fått ett snittbetyg runt 4.7 av 5. 

En liten smidig glassmaskin från Nemox som inte bara tillverkar glass – utan även kan användas för att kyla ner diverese dryck med. Glass, Gelato eller Sorbet är annars några av de produkter som glassmaskinen från Nemox fixar utan problem!

På 20-30 minuter fixar denna supersnabba glassmaskin glass för upp mot 10 personer. Maskinen har en dubbelväggad skål som gör att temperaturen håller sig under -10 grader i över 2 timmar. Enkel rengöring och snabb tillverkning, perfekt vid middagsbjudningen eller barnkalaset.

Det är endast 6 stycken tidigare köpare som recenserat produkten och givit den ett snittbetyg på ca 4.5 av 5.

Severin är en av Europas största tillverkare av köksprodukter och här har dem tagit fram en kraftfull glassmaskin som tillverkar hela 2 liter på mindre än 30 minuter. Här ingår även en värdefull receptbok som visar smaskiga recept på glass, sorbet och yoghurt.

Med en inbyggd kompressor krävs ingen förfrysning så här kan du börja tillaga din glass precis när du vill – och få den färdig på mindre än 30 minuter. Glass, sorbet, yoghurt och frozen yoghurt är vad du kan snabbt och enkelt kan tillverka i denna användbara glassmaskin från Severin. Glassen håller sig fryst i maskinen ca 1 timme efter tillverkning.

Endast 3 betyg och recensioner har denna glassmaskin hittills fått men det är full pott! 5 av 5 möjliga.

Äger du en Ankarsrum köksassistent är detta glasstillbehöret ett självklart val om du är på jakt efter en riktigt bra glassmaskin. Förvandla din köksassistent till en glassmaskin och spara både pengar och plats.

Frysskålen rymmer 1,5 liter vilket ger ungefär 750 gram färdig glass. Det medföljande locket gör att temperaturen hålls väldigt bra så det går att servera direkt ur skålen. Här är det inte bara glass som kan tillagas utan även sorbet och frozen yoghurt.

8 nöjda köpare har givit Ankarsrums glassmaskin 5 av 5 i betyg.

Varför använda en glassmaskin?

Det finns många fördelar med att använda sig av en glassmaskin. Förutom att den gör otroligt god och lyxig glass så finns det även ekonomiska fördelar. Men också att du får full koll på vad glassen innehåller. 

Genom att själv blanda ihop en glassmet och tillsätta i maskinen så blir det inga konstiga tillsatser eller smaker som du inte gillar. Här får du 100% koll på vad glassen innehåller vilket kan vara bra för allergier osv. 

Med hjälp av en glassmaskin får du även ett ypperligt tillfälle att experimentera med glass och se vad du gillar och inte gillar. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad du kan blanda ner i glassmeten och inte. Kanske hittar du någon ny favoritingrediens som du inte hade en aning som skulle passa i glass?

Även om glassmaskinen kan vara en relativt dyr investering så kommer du tjäna ihop dom pengarna ganska snabbt om du är en riktig glassätare. Glass i butik är inte heller gratis. Ingredienserna som du behöver för att få till en riktigt god glass är inte speciellt dyra i sig, därför kommer varje glass bli betydligt billigare att göra själv än att köpa i butik så efter ett par månader kommer du ha tjänat ihop dom där pengarna du lagt på glassmaskinen igen.

Glassmaskin från Ankarsrum, KitchenAid och Wilfa – mångas favorit

Det finns massor av tillverkare där ute som krigar om att leverera de bästa glassmaskinerna och vilken tillverkare som lyckas bäst låter vi vara osagt. Däremot är det några varumärken som är mer populära än andra. Kanske har det med funktioner att göra, kanske är det en designfråga eller så är det en kombination av dessa två. Förmodligen är det så. 

 

Glassmaskin Ankarsrum 

Ankarsrum är en stabil tillverkare av köksprodukter som alltid levererar produkter i världsklass. De lägger lika mycket kärlek på utsidan som insidan. Glassmaskin från Ankarsrum är en omtyckt produkt som får högsta betyg på flera av återförsäljarnas sidor. På 20-30 minuter får man en hemmagjord glass som slår vilken gelato-glass som helst! 

 

Glassmaskin KitchenAid

KitchenAids glassmaskiner är även dom väldigt omtyckta och precis som flera andra tillverkare numer så har KitchenAid förstått det här med att en snygg design är lika viktigt som en funktionell produkt. Glassmaskinen från KitchenAid levererar glass i världsklass på ett kick. Här går det också lika bra att göra goda desserter och sorbet. 

 

Glassmaskin Wilfa 

Wilfas glassmaskin har en egen kompressor som gör att glassen blir färdig på en timme. Dessutom håller den glassen kall i en timme efter avslutat program också. Wilfa har länge varit en bra leverantör av glassmaskiner och är så än idag.

termoskanna-bild

LÄS OCKSÅ: BÄSTA TERMOSKANNA

Köpguide – bra att tänka på

För att bli riktigt nöjd med ett köp av glassmaskin så finns det några saker som är bra att tänka på. Det är framför allt kapaciteten, om maskinen har kompressor eller ej och tillagningstiden som är bra att ha i åtanke. Men även betyg och recensioner från tidigare köpare bör vägas in.

 

Kapacitet 

Kapaciteten är väldigt viktigt eftersom det avgör hur många som kommer kunna ta del av glassen när den är färdig. För en liten familj eller ensamhushåll räcker 1.5 – 2 liter alldeles utmärkt medan den större familjen kommer förmodligen behöva en större modell. 

Är det även tänkt att använda glassmaskinen vid större tillställningar som födelsedagar eller andra högtider är en stor glassmaskin helt klart att rekommendera. 

 

Kompressor eller skål

Det finns glassmaskiner som kyler ner glassen med hjälp av kompressor, sedan finns det andra varianter som kyler ner glassen med hjälpt av en fryst skål. De glassmaskiner som använder sig av kompressor behöver inga särskilda förberedelser, det behöver däremot de andra varianterna. 

Vill du kunna vara spontan och göra lite glass när du känner för det så är helt klart en glassmaskin med kompressor att satsa på. Annars kan du behöva ha en framförhållning på ca 24 timmar. 

 

Tillagningstid 

Även de glassmaskinerna som  har en kompressor har olika snabb tillagningstid. De snabbaste tillagningstiderna brukar ligga kring 20-30 minuter. Men räkna med att 30-60 minuter är mer standard. Vill du därför ha en glassmaskin som kan tillaga glassen väldigt snabbt är det bra att dubbelkolla tillagningstiden innan köp.

 

Betyg och recensioner

För att hitta den bästa glassmaskinen som är omtyckt av flera tidigare köpare är betyg och recensioner bra att kika på. På återförsäljarnas hemsidor kan du se vad användare av produkten har för positiva (och negativa) upplevelser av produkten.

Rengöring och underhållning

För att glassmaskinen inte ska bli omständig att använda och det slutar med att du iallafall går till den lokala livsmedelsbutiken och köper färdig glass är det bra rengöringen är så enkel som möjlig. Rengöringen är ett ont måste, därför är det bra om det är så smidigt som möjligt. 

Enkla avtagbara delar som går att köra i diskmaskin är det absolut enklaste sättet för att göra rent glassmaskinen. Alla delar, som exempelvis skålen som ska förberedas i frysen på vissa maskiner, kommer inte att gå och göra rent i diskmaskinen.

Läs instruktionerna noga så du inte förstår några av delarna. Men att satsa på en glassmaskin där många av delarna tål maskindisk är att rekommendera.

Ta lördagskvällarna till nästa nivå

Att göra hemmagjord glass är något som uppskattas lika mycket av vuxna som barn. Det blir betydligt lyxigare (och många gånger godare) när man gör saker själv än att köpa färdigt i butik. Det gäller även självklart glass och sorbet. Med en bra glassmaskin kan du ta lördagskvällarna, barnkalasen och middagsbjudningarna till nästa nivå!

Kan det verkligen bli för mycket av det goda när det kommer till glass? Ja, tyvärr är det ju så. Men med hemmagjord glass går det äta betydligt mer och oftare då det oftast innehåller mindre socker, tillsatser och kalorier. Men visst är det bra att försöka ha glassen som lite helglyx och inte äta varje dag. 

Hur som helst, när man väl ska unna sig då vill man kunna unna sig rejält och med gott samvete. Vill du ta glassätandet till nästa nivå är en glassmaskin garanterat något som kommer hjälpa dig på vägen. Här kan du göra hur mycket glass du vill, när du vill. 

Det kommer bli något extra att se fram emot varje helg så vill du ta lördagskvällarna och middagsbjudningarna en nivå till så är glassmaskinen din bästa vän.

Vanliga frågor och svar

Vilken är den bästa glassmaskinen?

Efter att vi jämfört flera glassmaskiner vad gäller pris, funktioner, design och betyg från tidigare köpare så hamnar glassmaskinen från Wilfa högst upp på våran bäst i test-lista.

Vad kostar en glassmaskin?

Glassmaskiner kan skilja en hel del i precis beroende på funktioner, storlek och varumärke. En billig glassmaskin kostar runt 500 kronor medan en dyrare modell ligger kring 2.500 kronor. Priset på glassmaskinen behöver inte påverka kvaliteten på glassen, däremot är det ofta hur mycket glass som går att göra samtidigt samt olika antal program som påverkar priset.

Hur lång tid tar det att göra glass i glassmaskin?

Hur lång tid det tar att göra glass beror på vilken modell man använder. De modeller med kompressor går betydligt snabbare än de som har en skål eller isblock som behöver frysas ner innan tillagning. De snabbaste glassmaskinerna, med kompressor, får ihop en bra glass på ca 30 minuter medan de maskiner som behöver förberedas innan genom att frysa ner skålen tar upp mot 24 timmar.

Går det göra sorbet i glassmaskin?

Det går jättebra att göra sorbet i glassmaskiner. Det avgörande är receptet så hittar du ett bra recept för sorbet som fungerar i glassmaskin så kommer du garanterat kunna göra en supergod sorbet.

Hur vet man när glassen är klar?

Det finns lite olika sätt att ta reda på när glassen är redo för servering. De flesta glassmaskiner piper när maskinen tycker att glassen nåt rätt konsistens. De mer manuella modellerna låter dig själv avgöra när glassen är klar och då kan du ta en matsked och skopa upp ett “ägg” med glass. Stannar “glassägget” i skeden är glassen klar.