Brödrost bäst i test 2024: Hitta bästa brödrosten för dig!

Vilken brödrost är bäst i test, vilka funktioner ska man ha och vad är bra att tänka på när man ska köpa en brödrost? Vi kikar lite närmare på det här samt visar de fyra bästa brödrostarna på marknaden just nu.  

basta-brodrost

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är en brödrost?

En brödrost är en elektrisk apparat som med hjälp av värmeelement på insidan värmer upp och rostar brödet. När brödet blir rostat ändrar det färg och får en frasig yta. 

Det finns brödrostar med flera olika funktioner, storlekar och design. Den vanligaste brödrosten klarar av att rosta två brödskivor åt gången. Men det finns även brödrostar som kan göra fyra eller sex brödskivor samtidigt. 

Brödrosten har ett justerbart reglage så man själv kan bestämma hur väl rostat bröd man vill ha. Det går att få brödet väldigt lätt rostat med en liten gyllenbrun yta och frasighet till ett väldigt välrostat.

Bästa brödrostarna 2024

Brödrost 2-skivor KitchenAid

Dualit brödrost 2-skivor

SMEG brödrost retrostil

Genomskinlig brödröst 

Brödrost för 4-skivor

Classic brödrost matt svart

Brödrost rostfritt stål Severin

Brödrost Classic 6-skivor

Brödrost bäst i test – Våra 4 favoriter

KitchenAid gör inte bara bra och funktionella produkter, de är dessutom väldigt snygga att titta på och det gäller även såklart deras brödrostar. Denna brödrost för 2 skivor är inte bara en bra kompis vid frukostbordet utan blir en del av hela köksinredningen när den står framme. 

Med sju olika inställningar, önskad rostningsgrad och en smart värmehållningsfunktion kommer frukostmackan smaka bättre än någonsin! Det finns självklart en upptiningsfunktion, bagel-funktion och knapp för annullering. Du kan med andra ord få brödet precis så som du vill och önskar. 

Finns i fler färger.

Med nästan 40 recensioner och ett snittbetyg på 5/5 är denna brödrost från KitchenAid en solklar bäst i test-etta.

Engelska Dualit anses vara en av världens bästa brödrosttillverkare och recensionerna från tidigare köpare skvallrar om att dem lyckats igen. Den här stiliga vita brödrosten i avrundad form kommer förgylla både köket och frukostarna framöver. 

Med extra bred öppning finns det gott om plats att trycka ner även de stora brödskivorna. Här är det även en extra hög pop up-funktion och brödrosten har en högre effekt än många andra brödrostar vilket gör den snabb och effektiv. Plats för 2 brödskivor, vikt på 1,7 kg, 8 inställningsmöjligheter, upptingsfunktion och stoppfunktion.

Finns i fler färger.

Brödrosten har fler än 50 recensioner från tidigare köpare och ett snittbetyg på 4.9/5 vilket ger en indikation på produktens höga kvalité. 

Italienska SMEG har tagit världen med storm med sina pricksäkra och snygga köksprodukter. Här är en brödrost från SMEG i retrostil som tar 50-talet hem till dig. Det bästa av allt är att brödrosten inte bara har en tilltalande utsida utan även funktioner som gör rostbrödet perfekt!

Extra breda fack, återuppvärmningsfunktion, upptingsingsfunktion, bagelfunktion, stoppknapp, smuluppsamlare, sladdvinda och gummitassar ingår i brödrosten från SMEG. Dessutom är det upplyst vred om du skulle få för dig att rosta lite mackor i mörkret. 

Finns i fler färger.

Fler än 100 recensioner från tidigare köpare som ger SMEG brödrost ett snittbetyg på 4.8/5 indikerar på mycket nöjda användare.

Världens första genomskinliga brödrost är här och den står Magimix för! Nu kan du ha stenkoll på när brödet når exakt den färg du önskar på ditt rostbröd. Med det dubbelisolerade glaset syns brödet under hela rostningstiden.

Åtta olika rostningsgrader, funktion för att rosta djupfryst bröd, återuppvärmningsfunktion, ljudsignal och smulbricka är bara några av funktioner som denna magiska brödrost har. Glaset går dessutom att plocka bort för enkel rengöring. Med hela 1450 watt är rostningen snabb och effektiv.

Bra att tänka på när du ska köpa brödrost

Är du på jakt efter en ny brödrost finns det några saker som är bra att tänka på för att hitta den där bästa brödrosten som passar just dig och dina behov. Vilken storlek behöver du ha och finns det funktioner som du absolut inte får missa? Vi går igenom några saker att tänka på här.

Funktioner

Det kan vara lätt och tro att brödrosten bara har en funktion – att rosta bröd. Men det finns betydligt fler funktionella delar att ha i åtanke när man ska skaffa en ny brödrost. 

Avfrostningsfunktion

Om du ofta fryser ditt bröd och vill kunna köra det direkt från frystläge i rosten är det bra med avfrostningsfunktion för bästa resultat. 

Upphöjningsfunktion

För att undvika brännskador och även för att kunna rosta mindre brödskivor är en upphöjningsfunktion ett måste. När brödet är klart går det enkelt att höja upp ovanför värmelementen så man riskfritt kan flytta sitt bröd från brödrosten till frukosttallriken. 

Uppvärmningsfunktion

Har du glömt bort ditt rostade bröd och vill värme på det igen utan att rosta det extra mycket är det uppvärmningsfunktionen som ska användas. 

Bagelfunktion 

Det går i vissa brödrostar att välja få den ena sidan mer rostat än den andra – det kallas bagelfunktion. 

Utdragbar uppsamlingsbricka

För enkel rengöring av brödrosten är en utdragbar uppsamlingsbricka något som bör finnas. Brickan samlar upp brödsmulor som lossnar under rostningen, men den går snabbt och enkelt att dra ut och göra rent så brödrosten alltid håller sig ren och fräsch från brödrester. 

Det finns även några grundläggande funktioner som givetvis också behöver finnas. Att kunna reglera värme och avbryta rostningen när man själv vill är exempel på sådana funktioner. Men det är standard i alla brödrostar numer så dessa funktioner kan du utgå finns i alla olika typer av brödrostar. 

Storlek 

Storleken på brödrosten avgör hur många brödskivor som går att rosta samtidigt. Det finns modeller som kan rosta 2, 4 eller 6 skivor samtidigt. Det vanligaste är att använda en brödrost som kan göra 2 skivor samtidigt, men det kan vara en för liten storlek för exempelvis barnfamiljer. 

Är ni en större familj där alla älskar rostbröd är en större variant att rekommendera. Det tar mellan 1,5 minuter – 3 minuter att rosta ett bröd och är det flera stycken som ska göra det hinner den första äta upp sin frukost innan den sista ens hunnit börja. Brödet svalnar fort också så det finns inte tid att vänta. 

Design 

Nuförtiden finns det riktigt snygga brödrostar som istället för att bli en ful köksapparat som bara tar plats går det istället göra brödrosten till en fin del av köksinredningen. Har du lite förvaringsutrymme hemma är en brödrost i snygg design ett bra alternativ för att inte behöva gömma undan den när den inte används.

brödrost-bästa

Smeg brödrost – bra val för dig som älskar design

Att laga mat blir dubbelt så kul med rätt grejer i köket! Det går att fokusera på de roliga delarna själv och lämna över de mindre roliga uppgifterna till köksmaskinerna istället. Att hacka, riva och knåda är nog något som de flesta hemmakockar helst undviker om man kan. 

Oavsett om det är en matberedare, köksassistent eller någon annan hushållsmaskin så är lite extra teknisk hjälp guld värt i köket. Det gör matlagningen både roligare och bättre vilket är en win win för alla inblandade. Det brukar varken vara de dyraste eller mest avancerade köksredskapen som är bäst att använda sig av utan det ska vara smidigt och enkelt. Det är då det används. 

Därför vill vi slå ett litet extra slag för designen på matberedaren. Se till att skaffa en matberedare med snygg design som du kan ha framme utan att du stör dig på den. Det är bättre att den blir en snygg del av inredningen i köket. 

Att behöva plocka fram matberedaren varje gång den ska användas kommer göra att du istället undviker att använda den. Låt den därför alltid stå framme så den är lättillgänglig när den väl behöver användas.

2, 4 eller 6 brödskivor?

Designer hit och funktioner dit, det viktigaste är ändå att välja en brödrost i rätt storlek som klarar av att leverera så många rostade brödskivor som behövs för att hela familjen ska kunna äta frukost tillsammans. 

Den lilla brödrosten för 2 brödskivor passar utmärkt till ensamstående eller par. Där behövs det sällan göras fler än 2 skivor åt gången och då är det med bra att ha en brödrost som inte tar onödigt mycket plats. 

Brödrost 4 skivor är däremot ett bättre alternativ för dig som har sambo och ett eller två barn där hemma. Då går det att göra varsin brödskiva samtidigt utan att någon behöver äta efter de andra. 

Brödrost för 6 skivor passar den stora familjen där det är tre, fyra eller ännu fler barn runt frukostbordet. Det är sällsynt med så pass stora brödrostar som för 6 skivor men det finns bra alternativ som levererar lika goda mackor som alla andra brödrostar.

Vanliga frågor och svar

Vad kostar en brödrost?

Priset på en brödrost kan variera kraftigt beroende på funktioner, storlek, design etc. Det finns brödrostar för allt mellan 400 kr – 6000 kr, det beror på vilka krav du har på brödrosten och hur många skivor som ska kunna rostas samtidigt.

Vilken brödrost är bäst?

När vi jämfört olika brödrostar vad gäller recensioner, funktioner, storlek, design och pris så landar vi i att brödrosten från KitchenAid är den bästa brödrosten just nu.

Hur lång tid tar det att rosta ett bröd?

Att rosta ett bröd kan ta allt mellan 1,5 minut till 3 minuter. Är brödet fryst kan det ta ännu längre tid. Hur lång tid det tar att rosta brödet beror på hur pass rostat du vill ha det. En gyllenbrun rostning tar ungefär hälften så lång tid som en hård rostning där brödet blir väldigt mörkt.

Hur rengör man brödrosten?

Först och främst så rengör aldrig brödrosten medans den är påslagen eller inkopplad i vägguttaget. Rengöringen är annars ofta väldigt enkel. Till de flesta brödrostar finns en utdragbar uppsamlingsbricka som samlar upp brödsmulor. Den går enkelt att dra ut och göra rent. Det går även att försiktigt vända brödrosten upp och ner och skaka den varsamt för att få ut de sista brödsmulorna. Men var försiktig så ingenting går sönder.

Hur många watt är det i en brödrost?

Vilken watt det är i brödrosten avgör hur mycket ström som går åt vid användning. Ju kraftfullare den är, ju mer watt går åt. De flesta brödrostar har en watt på mellan 500 – 1500 watt.

Vem uppfann brödrosten?

Den moderna brödrosten som vi känner igen den idag uppfanns år 1919 av amerikanen Charles Strite. Han ville inte ha några fler brända brödskivor och uppfann därför en brödrost med inbyggd timer. Den kallades Toastmaster 1-A-1 och drevs av en urverksmekanism.