Bästa plättpannan 2024 – Vilket plättjärn är bäst i test?

Alla älskar plättar – vuxna som barn! Men vilka plättpannor är egentligen bäst och levererar de där gyllenbruna plättarna som alla vill åt? Vi har samlat fem plättlagg som användare och hemmakockar tycker är bäst i test 2024. Plättpannor i gjutjärn och aluminium, dessutom hittar du barnens favorit. Plättjärn med hjärtan och smileys! 

Inlägget innehåller annonslänkar.

Hur vi hittat de bästa plättpannorna

Eftersom det inte finns några större och bra riktiga bäst i test-tester vad gäller plättpannor så har vi valt att kolla på det som faktiskt kanske är allra viktigast – nämligen hur tidigare köpare upplever plättjärnet. När flera hemmakockar är överens om att någon specifik plättpanna är bra så är det ofta så. 

Vi har valt i det här inlägget samla de bästa plättpannorna som tidigare användare varit väldigt nöjda med. Det betyder att plättpannor som har ett betyg lägre än 4,5/5 inte kommer visas här. 

Tyvärr finns det inte så mycket data vi hade önskat att luta oss mot, men vi har samlat in och sammanställt betyg och kommentarer från flera olika återförsäljare för att visa en så rättvis bild som möjligt av de bästa plättlaggen just nu.

Bästa plättpannorna – enligt användare

Plättpanna trähandtag

Plättpanna, Skepsshult

Plättlagg, Aluminium

Plättpanna med hjärtan

Skeppshult

Skeppshults plättlagg i gjutjärn – bästa plättpannan enligt många

Klassisk plättpanna med runda formar från älskvärda Skeppshult. Plättpannan är tillverkad i gjutjärn vilket gör att det är en slittålig och hållbar plättlagg som kan följa med dig livet ut! 

Plättpannan har sju runda former som är lagom djupa för att få till de där perfekta plättarna som annars kan vara så svårt. Pannan går bra att använda på alla olika typer av värmekällor, inklusive induktionshäll. Med en naturlig non stick beläggning behöver du inte heller oroa dig för att plättarna ska bränna fast. 

Med ett snyggt handtag i trä blir plättjärnet en rustik och snygg inredningsdetalj i vilket kök som helst så du behöver inte gömma den i köksskåpet om du inte vill. 

Vad säger tidigare köpare?

Av totalt ungefär 24 omdömen och kommentarer får stekpannan ett betyg på ca 4,8/5. 

Tidigare köpare menar på att man alltid kan lita på Skeppshults gjutjärnspannor. En prisvärd plättpanna som kommer hålla hela livet! 

SE BETYG OCH KOMMENTARER:

Produktinformation

 • Storlek: 23 cm
 • Material: Gjutjärn
 • Induktionshäll? Ja
 • Maskindisk? Nej

Skeppshult

Prisvärt plättjärn med gjutjärnshandtag

Ännu en gjutjärnspanna från fantastiska Skeppshult men denna gång helt och hållet i gjutjärn. Plättlagget har sju runda former precis som de flesta klassika plättpannor har. Med en naturlig non stick-beläggning och jämn värmefördelning kommer du varken riskera bränna fast eller grädda plättarna ojämnt. 

Skeppshult levererar alltid gjutjärnspannor av högsta kvalité och det här är inget undantag. Sköt om pannan enligt instuktioner och den kan hänga med i generationer!

Vad säger tidigare köpare?

Av totalt ungefär 5 omdömen och kommentarer får stekpannan ett betyg på 4,8/5. 

Ett perfekt plättjärn skriver flera tidigare köpare även om handtaget ibland kan bli lite varmt. Andra menar att det är ett prisvärt plättjärn som är värt varenda krona.

SE BETYG OCH KOMMENTARER:

Produktinformation

 • Storlek: 23 cm
 • Material: Gjutjärn
 • Induktionshäll? Ja
 • Maskindisk? Nej

AMT Gastrogust

Lyxig plättpanna i aluminium med ergonomiskt handtag

AMT Gastrogust är den tyska tillverkaren som levererar köksprodukter i världsklass och plättpannan i aluminium är inget undantag. Med fyra runda plättformar, ergonomikst handtag och ett väldigt lätt, hårt och hållbart material är denna lyxiga plättpanna väldigt lätt att tycka om. 

Plättpanna går utmärkt att använda på alla olika typer av värmekäller, inklusive induktionshäll och har en jämn och fin värmespridning tack vare aluminiumets egenskaper. 

Vad säger tidigare köpare?

Av totalt 1 omdömen och kommentarer får stekpannan ett betyg på 5/5. 

Kommentar saknas.

SE BETYG OCH KOMMENTARER:

Produktinformation

 • Storlek: 26 cm
 • Material: Aluminium
 • Induktionshäll? Ja
 • Maskindisk? Ja

Skeppshult / Beka

Plättpanna med hjärtan eller smileys – barnens bästa plättpannor!

Överraska barnen med roliga plättar i form av smileys med olika ansiktsuttryck eller med hjärtformade plättar! Dessa två plättpannor som är barnens favoriter fungerar precis så som vanliga plättapnnor gör. Skillanden är egentligen bara formarna där plättarna gräddas. 

Plättpannan med hjärtan är från Skeppshult och den har egenskaper precis som det första plättjärnet vi visar här ovanför – men med hjärtformade formar.

Plättjärned med smileys är från Beka och har en gjuten aluminiumkärna med non stick-beläggning och släppfunktion vilket gör det väldigt lätt att vända plättarna vid tillagning. 

Båda pannorna är väldigt uppskattade av barnen och de livar upp uppstämningen kring matbordet!

Vad säger tidigare köpare?

Av totalt 8 omdömen och kommentarer får stekpannan ett betyg på 4.6/5. 

Plättpannan med hjärtan är en fenomenal produkt som dessutom är väldigt hållbar skriver en användare. ”Jättefina plättar och barnen älskar dom!” skriver en annan nöjd köpare. 

SE BETYG OCH KOMMENTARER:

Produktinformation

 • Storlek: 22 cm / 26 cm
 • Material: Gjutjärn / Aluminium
 • Induktionshäll? Ja / Ja
 • Maskindisk? Nej / Ja

Vad är en plättpanna?

En plättpanna, eller plättjärn/plättlagg som det också kallas, är en speciell typ av stekpanna avsedd för att steka plättar med. Plättpannan har små runda, upphöjda former som gör att enkelt att steka plättar, krabbelurer eller amerikanska pannkakor. 

Plättpannor finns i lite olika former, storlekar och material. Den vanligaste varianten av plättjärn är tillverkad i gjutjärn och har sju runda former för plättar, men det finns även plättlagg tillverkade i exempelvis kolstål eller aluminium och har tre eller fyra former på bottenplattan.

För att göra pannorna lite mer lekfulla finns det plättpannor med hjärtan, smileys eller andra former som gör att plättarna inte bara får det klassiska runda utseendet. Det är något som brukar uppskattas extra mycket av barnen.

Är plättjärn bäst i gjutjärn eller aluminium?

Eftersom det inte finns några bra tester att förlita sig på vad gäller traktörpannor är det bra att försöka hitta andra vägar att gå för att få någon annans synpunkt på produkterna än tillverkaren och återförsäljarens synpunkter. Kundrecensioner och betyg från tidigare köpare ett bra alternativ.

Plättjärn gjutjärn

Plättjärn i gjutjärn är ett bra val för dig som älskar den där rejäla och rustika pannan som levererar fantastiska resultat år efter år. Gjutjärnspannor är väldigt slittåliga och hållbar så de går att använda i generationer. 

Gjutjärnspannan fungerar på alla värmekällor, från induktionshäll till öppen eld, och håller värmen väldigt bra. Det kan ta lite längre tid att värma upp gjutjärnspannan jämfört med övriga pannor men som sagt är det istället en panna som bibehåller värmen väl. 

Plättjärn tillverkade i gjutjärn är ganska tunga och det finns både fördelar och nackdelar med det. Fördelen är att pannan står stadigt och stabilt både på spisen och på bordet. Nackdelen är att det kan vara en lite otymplig panna att arbeta med om man är lite svag i nyporna. 

Plättjärn aluminium

Till skillnad mot den tunga gjutjärnspannan är aluminium ett material som är väldigt lätt och likaså gäller plättlagg i aluminium. En av de största fördelarna med just aluminiumpannor är att de är väldigt enkla att använda, både vikt och funktionsmässigt.

Aluminium har förmågan att sprida värmen väldigt bra över hela pannan vilket gör att det blir en jämn och fin stekning. Däremot är det inte alltid aluminiumpannor fungerar på induktionshäll så där gäller det att vara lite extra uppmärksam ifall du tillagar din mat på en sådan.

Kan man använda plättlagg på induktionshäll?

Precis som med andra typer av stekpannor så avgör bottenplattan om plättlagget fungerar på induktionshäll. Svaret på frågan om plättlagg fungerar på induktionshäll är alltså både ja och nej. 

Alla plättlagg som vi visar i det här inlägget fungerar bra på induktionshäll eftersom dem är tillverkade i material som kan utbyta energi via magnetism, något som är en förutsättning att plättjärnet ska fungera på induktionshäll. 

Induktionshällen förmedlar sin energi via magnetiska fält vilket gör att pannan du använder på induktionshällen måste vara mottaglig för det. De magnetiska fälten reagerar väldigt snabbt på temperaturskillnader vilket gör att det går att vara betydligt mer pricksäker i sin matlagning än det går att vara via andra värmekällor. 

Plättpannor i gjutjärn, aluminium och kolstål som vi har tagit med i detta inlägg fungerar alla alldeles utmärkt på induktionshällen. Gjutjärn har exempelvis den nyss nämnda magnetismen naturligt i sitt vilket material och detta gör att alla typer av gjutjärnspannor alltid fungerar på induktionshäll. På plättpannor tillverkade i aluminium som inte är magnetisk naturligt gör man en specialanpassad bottenplatta just för att pannan även ska gå att använda på just induktioshäll.

Plättpanna med hjärtan eller smiley – barnens favorit

Plättpannor med hjärtan, smileys eller andra motiv kan vara ett kul alternativ för att liva upp de klassisk runda plättarna – framför allt när du steker plättar till barnen. 

Plättjärn med hjärtan eller smileys som motiv fungerar precis som vanliga plättjärn gör. Skillnaden är bara den att de upphöjda formarna i pannan ser annorlunda ut. Det är med andra ord inget extra moment som behövs för att skoja till plättarna lite.

Plättpannor med roliga former och motiv är framför allt något som barnen uppskattar och tycker är roligt när det är dags att äta plättar. De roliga motiven tillför något speciellt vilket gör att barn blir mer intresserade av dessa plättar till skillnad mot de vanliga, släta och runda plättarna. 

Så har du barn där hemma som du vill överraska lite extra nästa gång ni ska äta plättar eller amerikanska pannkakor kan en plättpanna med hjärtan eller smileys vara ett roligt alternativ!