Äggkokare bäst i test 2024 – Hitta bästa äggkokaren för dig!

Är du på jakt efter en ny äggkokare har du hittat rätt. Vilken äggkokare är bäst i test, vad är bra att tänka på och vilka fördelar finns det med att använda en elektrisk äggkokare istället för att koka sina ägg på med kastrull? 

ägg-bild

Inlägget innehåller annonslänkar.

Vad är en äggkokare?

En äggkokare är ett elektriskt köksredskap som gör det enkelt att koka ägg. Till skillnad mot att koka ägg i en kastrull så lägger man inte äggen i kokande vatten utan i äggkokaren ångas och kondenseras vatten mot äggen, det är så tillagningen går till.

Efter att ha pickat ett litet hål i äggen så placeras de i äggkokaren, sedan fyller man på med vatten. Mängden vatten beror på antal ägg och om man vill ha äggen hård- eller löskokta. Sedan är det bara slå på äggkokaren och invänta signalen om att äggen är klara. 

Äggkokare finns med massor av olika funktioner, storlekar och designer. Den vanligaste storleken på äggkokare är för 4-8 stycken ägg men det finns både större och mindre varianter än så.

Bästa äggkokare 2024

Talande äggkokare Emerio

Stor äggkokare för 8 ägg

Smidig äggkokare för 3 ägg

Miniäggkokare för 2 ägg

Äggkokare bäst i test – Våra 4 favoriter

Den talande äggkokaren från Emerio har snabbt blivit en favorit i de svenska hemmen. Nu behöver du varken vänta på att vattnet ska koka upp eller ha koll på exakt när du behöver ta av ägget för att få det precis så som du vill – den talande äggkokaren berättar nämligen för dig exakt när det är dags att ta av ägget för att få det lös-, medium- eller hårdkokt. Hur smart är inte det? 

Äggkokaren har plats för 6 ägg och det går som sagt att tillaga lös- medium- och hårdkokta ägg samtidigt. Tillverkad i BPA-fri plast och löstagbara delar gör att äggkokaren både är miljövänlig och enkel att göra ren. 

Snittbetyget av tidigare köpare är ca 4.8/5 vilket är en indikation på att produkten är väldigt omtyckt av användare.

Med plats för hela 8 ägg samtidigt kan du enkelt fixa äggfrukost till hela familjen! Den stora äggkokaren från Caso är ett omtyckt tillskott kring frukostbordet – framför allt för den stora familjen. 

Äggkokaren har en smart non stick-beläggning som gör det enkelt att rengöra den vid behov. Kokinsatsen är uttagbar vilket även det underlättar rengöringen. Det är en inbyggd ljudsignal som indikerar när kokningen är färdig och tillsammans med det genomskinliga locket har du hela tiden full koll på äggen.

Fler än 20 recensioner från tidigare köpare har givit äggkokaren ett snittbetyg på ca 4.8/5 vilket är ett mycket bra betyg och påvisar att äggkokaren är av bra kvalité.

En liten smidig elektrisk äggkokare med plats för 1-3 ägg. Perfekt att plocka med sig på resan eller till sommarstugan. Tillverkare är Severin som är en välkänd och omtyckt tillverkare av köksprodukter. 

Den lilla äggkokaren är både enkel att förvara och att göra rent. Med medföljande mätglas för vatten och lock med ångutsläpp kommer du ha dina frukostägg serverade på ett kick! 

Ca 20 stycken recensioner från tidigare köpare ger äggkokaren 5/5 i betyg på Bagaren och Kocken.

En miniäggkokare från tyska tillverkaren WMF som alltid levererar pricksäkra och bra köksprodukter både för de stora och lilla hushållet. Har du lite förvaring i köket, gärna tar med äggkokaren på resan eller bara helt enkelt vill ha ett smidigt alternativ som inte tar så mycket plats på köksbordet är det här en äggkokare som passar perfekt!

Äggkokaren kan koka 2 ägg samtidigt och när äggen är klara ger kokaren ifrån sig en signal så du vet att det är dags att plocka ut äggen. Locket är tillverkat av det tåliga materialet tritan och är BPA-fritt vilket gör att äggkokaren inte bara är lite och smidig, den är miljövänlig också.

Tidigare köpare ger den lilla äggkokaren ett snittbetyg på ca 4.3/5.

Varför använda äggkokare?

Det finns många fördelar med att använda sig av en elektrisk äggkokare istället för att koka sina ägg i kastrull. Det är så klart en smaksak hur man vill koka sina ägg, men det finns några saker som den manuella kokning med kastrull inte kan leva upp till jämfört med den elektriska äggkokaren. 

  • Bekvämt
  • Förbered kvällen innan
  • Alltid önskat resultat 

Det är väldigt bekvämt att använda sig av en äggkokare istället för att koka ägg med kastrull. Du behöver varken ha koll på när vattnet börjar koka för att lägga i dina ägg eller vara redo med tidtagaruret om det skulle vara så att du placerat äggen i kastrullen redan från början. Detta sköter den elektriska äggkokaren av sig medans du gör något roligare. 

Att förbereda kvällen innan och sedan slå på timern gör att du kan vakna upp till nykokta ägg varje morgon! Har du dessutom en timer till kaffebryggaren är frukosten serverad innan du ens hunnit vaknat. 

Efter några användningar med äggkokaren kommer du alltid få önskat resultat på dina ägg. Äggkokaren har en stabil tillagning och när du lärt du hur mycket/lite vatten som behövs kommer du alltid att få dina ägg helt perfekta!

Vet du att det finns äggkokare för micro? Läs mer här.

Bra att tänka på

Det finns ett stort utbud av äggkokare och inte minst finns det äggkokare i olika storlekar, prisklasser och med olika funktioner. En äggkokare är inte världens mest avancerade köksredskap, men det finns några saker som är bra att tänka på för att hitta rätt. 

Storlek 

Hur många ägg vill du kunna koka samtidigt? 2, 4, 6 eller kanske till och med 12 ägg på en gång? Storleken på äggkokaren avgör främst hur många ägg som kan tillagas samtidigt, men det är inte enda anledning till att fundera på vilken storlek du vill ha. 

Vissa äggkokare har en mindre och nättare design än andra vilket gör att de tar betydligt mindre plats i köksskåpet. Har du litet förvaringsutrymme i köket kan en mindre variant vara att föredra så du får plats med andra köksredskap förutom äggkokaren. 

Funktioner 

Att välja rätt funktioner på sin äggkokare är viktigt så hela familjen kan få precis de ägg dem önskar. Gillar vissa löskokta ägg med andra i familjen föredrar hårdkokta, ja, då gäller det funktionen där äggkokaren berättar när de lös- respektive de hårdkokta äggen är klara så ni kan göra äggen under samma kokning osv. 

Pris 

Priset på äggkokare kan skilja sig ganska mycket mellan olika modeller och hur mycket man är beredd att betala är så klart högst individuellt. Men som med mycket annat får man ofta vad man betalar för vad gör kvalité och funktion. Det finns helt klart billiga äggkokare som levererar supergoda ägg år efter år. Men är du en riktig äggfantast kan det vara värt att investera i en lite lyxigare modell som du vet uppfyller alla dina behov.

äggkopp-sked

LÄS OCKSÅ: BÄSTA MATBEREDARE

Vardagslyx när det är som bäst

Den elektriska äggkokaren ger dig inte bara perfekta ägg varje gång – det är även en billig vardagslyx som alla äggälskare bör ha i hemmet. 

Att stiga upp en tidig tisdagsmorgon och ställa sig och koka ägg samtidigt som alla andra morgonrutiner ska fixas är förmodligen ingen favoritsyssla för någon. Och det är här som äggkokaren är så bra att ha. 

Antingen har du redan förberett äggkokaren kvällen innan, ställt in en timer och så är äggen klara exakt den tid du önskar. Eller så slår du igång den medans du själv tar morgonduschen och så är äggen klara lagom tills du är färdig. Det är vardagslyx när det är som allra bäst! 

Att kunna fokusera på andra sysslor medan äggkokaren tar hand om äggen är både bekvämt och väldigt tidsbesparande.

Äggkokare eller kastrull – vad är bäst?

Ska man koka sina ägg i äggkokare eller kastrull, vad är egentligen bäst? Som du kanske redan förstått är vi förespråkare av äggkokaren i den här frågan. Det finns så mycket fördelar med att inte behöva passa vatten, koktid osv. därför gillar vi äggkokaren bättre än kastrull, men det är så klart en smaksak. 

Nackdelen med äggkokaren är att den tar extra plats i köksskåpet och har man relativt begränsat med förvaringsutrymme så är det så klart något man helst undviker. Kastruller finns i alla kök så det blir inte en extra enhet som behöver förvaras.

Men vad som är bäst – äggkokare eller kastrull – är högst individuellt och vad man själv föredrar. Äggen smakar detsamma, det är tillagningsprocessen som skiljer de åt.

Vanliga frågor och svar

Vad kostar en äggkokare?

Äggkokare kan skilja sig en hel i pris beroende på vilken modell man väljer. Det är framför allt storlek, alltså antal ägg, och olika funktioner som kan göra att priset är högt eller lågt. De billiga äggkokarna kostar ca 150 kronor medan de dyrare varianterna kan kosta upp mot 1.500 kr.

Vilken är den bästa äggkokaren?

Eftersom Emerio äggkokare har funktionen där en röst berättar när äggen är lös-, medium- eller hårdkokta och hela familjen då kan få äggen precis så som man vill ha dom i en och samma kokning gör att Emerio äggkokare förmodligen är bäst på marknaden just nu. Tillsammans med andra funktioner, priset och den enkla rengöringen med avtagbara delar tycker vi att det är den bästa äggkokaren just nu.

Hur gör man rent äggkokaren?

De flesta äggkokare har löstagbara delar som enkelt går att göra rent med en fuktig trasa. Se dock till så strömsladden alltid är utdragen och att äggkokaren inte är varm. Undvik att göra rent äggkokaren eller dess delar i diskmaskinen om det inte tydligt framgår i produktbeskrivningen att det är ok. Utsidan kan göras rent med rengöringsmedel och en trasa.

Hur lång tid tar en äggkokare?

Hur lång tid det tar att koka ägg i äggkokare beror på hur lös- eller hårdkokta ägg du vill ha. Men det brukar ta mellan 6-8 minuter att tillaga äggen i äggkokaren.